Novice

Nissan na FC Expo

Med 25. in 27. februarjem je v Tokiu potekala največja sejemska prireditev za gorivne celice in pogonske agregate na vodik. Peti FC Expo je na razstavišču Tokyo Big Sight združil najnaprednejše tehnologije in tehnične rešitve na področju gorivnih celic. Eno vidnejših vlog med razstavljavci je tradicionalno imel Nissan Motor.

 

Nissan je predstavil drugi rod gorivnih celic, ki jih je že dodobra preizkusil in dokazal njihovo večjo učinkovitost s prototipom X-Trail FCV. Kot je bilo napovedano lani avgusta, so se nove, za četrtino manjše gorivne celice, tudi med preizkušanjem izkazale z 1,4-krat večjo zmogljivostjo. Posamičen, osnovni sklop gorivnih celic novega rodu namreč doseže 130 kW (177 KM). Prej je največja moč osnovnega sklopa znašala 90 kW (122 KM).

 

Za izdelavo elektrod novih gorivnih celic je v primerjavi z elektrodami gorivnih celic doslej potrebno le polovico platine. Ob tem pa je katalizator obstojnejši. Gorivne celice novega rodu imajo tako daljšo življenjsko dobo, delujejo trajno brezhibno, imajo večje zmogljivosti in so ob vsem cenejše.

 

Nissan namerava drugi rod gorivnih celic nameniti serijsko izdelanim vozilom, zato je proti koncu leta 2008 začel njihovo obsežno preizkušanje. V začetku letošnjega leta so se strokovnjaki še posebej natančno posvetili delovanju novih gorivnih celic v zaostrenih zimskih razmerah, saj so Nissan X-Trail FCV preizkusili na Nissanovem testnem poligonu na Hokkaidu.

 

Gorivne celice novega rodu sodijo med številne, okolju prijazne tehnologije, ki jih Nissan razvija pod okriljem posebnega zelenega programa (Nissan Green Program 2010). Program je osredotočen na razvoj novih tehnologij, izdelkov in storitev, ki omogočajo resnično, globalno zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida, čistejše emisije in večji obseg recikliranja.


Galerija: