Novice

Nissan v avtomobilskem športu 2009

Nissan je v petek, 27. februarja, v Tokiu predstavil udejstvovanje v avtomobilskem športu na globalni ravni v tekmovalni sezoni 2009. Še naprej bo z dirkalnikom Nissan GT-R sodeloval v tekmovalnem razredu GT500 tekmovanja SUPER GT, najbolj prestižnem tekmovanju domačega avtomobilskega športa na Japonskem. Ob tem bo podpiral in sodeloval s tekmovalci in moštvi v izbranih državah ter tako pomagal pri krepitvi kulture avtomobilskega športa, ki ima izjemno veliko zvestih pristašev na globalni ravni.

 

?Avtomobilski šport je pomemben del Nissanove strategije utrjevanja in večanja vrednosti znamke pri vseh tistih kupcih, ki delijo z nami strast in privrženost vožnji z velikimi zmogljivostmi,? pravi Carlos Tavares, podpredsednik Nissan Motor. ?Poleg tega, da je pomembno stičišče z našimi strankami, je avtomobilski šport tudi izjemno dinamičen poligon razvoja inovativnih tehničnih rešitev.?

 

1. SUPER GT

 

Dirkalniki

 

Različica R35 Nissana GT-R bo sodelovala v tekmovalnem razredu GT500 tekmovanja SUPER GT. Letošnjemu dirkalniku so izboljšali dovod zraka hladilnim sistemom. Nov je tudi menjalnik, s prestavnimi lopaticami ob volanskem obroču. Vozilo je usklajeno z novimi tehničnimi predpisi, ki veljajo v letošnjem tekmovanju, saj je z zmanjšanjem previsov zmanjšana največja vrednost podtlaka pod vozilom. NISMO, Nissanov tovarniški športni oddelek, bo zagotavljal tehnično podporo in razvoj vozila vsem moštvom in tekmovalcem, ki bodo letos sodelovali v tekmovanju SUPER GT z njegovim dirkalnikom.

 

Sestava moštva

 

Letos bodo moštva NISMO, Hasemi Motor Sport, Team Impul in Kondo Racing tekmovala vsaka z enim dirkalnikom, torej bodo v tekmovalnem razredu GT500 v letu 2009 vozili štirje Nissani GT-R. Kunihiko Kakimoto je ostal generalni direktor, zadolžen za moštva, povezana z Nissanom, prvi mož moštva NISMO pa je Yutaka Suzuki. Za Hasemi Motor Sport bo vozil Hironobu Yasuda, ki je šel skozi zahteven trening športno dirkaške vožnje, Nissan Driver Development Program.

  

2. Podpora drugim, privatnim moštvom in voznikom

 

Tekmovalna serija March Cup

 

Nissan bo tudi letos podpiral amaterske športne voznike, ki želijo izkusiti dirkaško vznemirjenje in užitek športne vožnje v tekmovalni seriji March Cup (East Japan Series, West Japan Series, Nissan March Championship Cup). V tem tekmovanju je vsak dirkalnik opremljen z elektronsko enoto za zbiranje in posredovanje podatkov ter sistemom GPS. Sistema zapisujeta linije vožnje po ravnih odsekih dirkališča in skozi zavoje. Tako kot je bilo napovedano že prej, bo letošnja tekmovalna sezona zadnja v tekmovalni seriji March Cup.

 

Japonska privatna moštva

 

Tekmovanje SUPER GT, tekmovalni razred GT300 - privatna moštva, ki bodo tekmovala z dirkalnikom Fairlady Z, bodo deležna tehnične podpore Nissana.

 

Serija Super Taikyu - privatna moštva, ki bodo tekmovala z dirkalnikom Fairlady Z v tekmovalnih razredih ST1 in ST3, bodo deležna tehnične podpore Nissana.

 

Športno udejstvovanje v globalnem merilu

 

Kitajska ? s ciljem osvojitve tretje zmage v prvenstvu bosta Nissan in NISMO nudila tehnično podporo kitajskemu parterju Dongfeng Motor, ki bo z Nissan Tiidami nastopal v tekmovalnem razredu dirkalnikov z delovno prostornino motorja do 1,6 litra na državnem, cestno hitrostnem prvenstvu CCC (China Circuit Championship). Tekmovanje je vodilno avtomobilsko športno tekmovanje na Kitajskem, v katerem sodelujejo dirkalniki, razviti na osnovi avtomobilov, izdelanih na Kitajskem. Nissan je s Tiido dosegel naslov prvaka CCC leta 2006 in 2008.

 

Južna Afrika ? z osmimi zaporednimi naslovi prvaka namerava Nissan ponovno osvojiti Off-Road prvenstvo Južne Afrike. Na brezpotjih bo dominantno vlogo ponovno imela Nissan Navara, ki se je s številnimi zmagami že velikokrat uveljavila z zmogljivostmi in trdno zanesljivostjo.

 

Evropa ? da bi preverili zmogljivosti in konkurenčnost dirkalnika, preden bi ga ponudili v nakup moštvom, ki sodelujejo v tekmovanju FIA GT tekmovalnega razreda GT 1, bo NISMO v sodelovanju z moštvom Gigawave MotorSport s tovrstnim razvojnim dirkalnikom nastopil na štirih dirkah prvenstva leta 2009. Po trenutnih načrtih naj bi dirkalnik vozila Michael Krumm (NISMO) in Darren Turner (Gigawave).

Gigawave MotorSport (http://www.gigawavemotorsport.com/) ima sedež v angleškem Essexu in nastopa v prvenstvu FIA GT od leta 2007. Matična družba moštva, Gigawave Ltd., je uradni partner tekmovanja FIA GT Championship, saj oskrbuje dirkalnike s kamerami in tako zagotavlja neposreden prenos dogajanja na tekmovalni progi.

 

www.nissan.si


Galerija: