Predstavitve

Opel Insignia ? Evropski avto leta sedaj še kot športni karavan

 

? Insignia Sports Tourer bo kupcem predstavljena meseca maja

? Izrazit slog in inovativno oblikovanje v kombinaciji z izjemno praktičnostjo

? Dva nova motorja v družini Insignia ? bencinski 1.6 Turbo in dizelski 2.0 BiTurbo

? Cena Insignie Sports Tourer od 22.190 eurov za 1.6 bencin oziroma 24.590 evrov za 2.0 dizel (110 KM)

Ko se kupci zgrinjajo k trgovcem, da bi v teh težkih gospodarskih časih kupili povsem nov avto, mora biti ta avto res nekaj posebnega. Do danes je bilo v Evropi naročenih okoli 75.000 modelov Insignia. Novi Sports Tourer - tretji v vrsti modelov Insignia - je razlog več, da se ljudje odločajo za nakup "evropskega avtomobila leta 2009."

Opel leta 2009 ponovno piše novo poglavje na področju karavanov: novi Opel Insignia Sports Tourer dokazuje, da je oblikovalcem uspelo prenesti dinamično zmogljivost novega Oplovega razreda srednje velikih avtomobilov v segment karavanov. 

Insignia Sports Tourer ponuja vodilne tehnologije, združene v športni in vrhunski karoseriji, kar odraža tudi njegovo ime. Model se ponaša z enako športno, izrazito in elegantno obliko kot sorodne limuzinske različice. Podpredsednik oblikovalskega oddelka pri GM Europe Mark Adams opisuje obliko Insignie kot "kombinacijo dovršenega oblikovalskega sloga in nemške natančnosti, ki v popolni skladnosti združuje izjemno projektiranje in emotivnost." Dodaja pa še: "Insignia Sports Tourer ima lastno osebnost in ni le karavanska različica limuzine."

Oblikovalci Insignie so zasnovali izpopolnjen in obenem skladen zadek modela Sports Tourer, saj so vrata prtljažnika "podaljšali" daleč proti boku vozila ter zadek poudarili z velikimi, opaznimi in dovršenimi zadnjimi lučmi. Ta dinamičen izgled skriva notranjost, ki nudi udobje petim potnikom, in izjemno konkurenčen prtljažni prostor. Slednji ima prostornino 1530 litrov. Sports Tourer ima enako medosno razdaljo kot model limuzine - 2,74 metra, vendar je 8 cm daljši, torej skupno meri v dolžino 4,91 metra.

S koeficientom zračnega upora tik pod 0,30 je Insignia Sports Tourer najbolj aerodinamičen karavan, kar jih je Opel kdaj izdelal.

Premiero modela Insignia Sports Tourer bosta zaznamovala tudi dva nova motorja, ki se bosta pridružila sedmim, ki so že na voljo za limuzino. 1.6-litrski bencinski turbo motor s 180 konjskimi močmi in 230 Nm navora bo na voljo tudi s pogonom na sprednji kolesi. 2.0-litrski BiTurbo dizelski motor s 190 konjskimi močmi in 400 Nm navora pa bo najprej na voljo s sistemom ?Adaptive 4x4?, kar potrjuje, da si Insignia želi postati daleč najboljša med avtomobili srednje velikosti. Ta dva motorja bosta seveda obogatila tudi družino limuzin. Model s pogonom na sprednji kolesi in 2.0 CDTI BiTurbo motorjem bo oblikovan kasneje.

Poleg tega bo Opel v bližnji prihodnosti predstavil tudi različico ecoFLEX z 2.0-litrskim CDTI dizelskim motorjem, ki razvije 118 kW/160 konjskih moči in 350 Nm navora. Insignia ecoFLEX, ki se ponaša z izjemno majhno porabo goriva in emisijami CO2 pod 140 g/km v razredu limuzin, nudi okolju prijazno vožnjo z enako dobrimi voznimi zmogljivostmi.

?Poleg vodilnih tehnologij in visokih varnostnih standardov Opel Insignia Sports Tourer izraža Oplovo strategijo cenovne dostopnosti inovacij in privlačne oblike,? pravi podpredsednik pri GM Europe Alain Visser.

Novo razvito podvozje je zasnovano tako, da nudi visoko raven varnosti in udobja. Lahko ga še dodatno izboljšate z inovativnim mehanskim sistemom podvozja FlexRide, ki izboljša stabilnost in zagotavlja neposredno elektronsko krmiljeno blaženje. FlexRide vozniku nudi tudi možnost izbire med tremi načini vožnje. Poleg standardnega načina lahko voznik izbere še udoben potovalni ali odločen športni način vožnje.

 S športnim načinom je izkušnja pri vožnji Insignie Sports Tourer še bolj aktivna, ker spremeni nastavitev medsebojno povezanih funkcij, kot sta krmiljenje in nadzor dušilne lopute, ter celo osvetljavo armaturne plošče. Poleg tega lahko kupci Insignie dodatno naročijo nov, izboljšan prilagodljivi sistem ?Adaptive 4x4? s sistemom podvozja FlexRide in elektronskim diferencialom z delno zaporo, ki proaktivno razporeja navor in zagotavlja odlično stabilnost, hkrati pa omogoča optimalen nadzor zdrsa koles in izboljša upravljanje vozila ne glede na razmere na cesti.

Novi Opel Insignia Sports Tourer, ki bo prišel na evropske trge spomladi, ima vgrajeno tudi inovativno kamero ?Opel Eye?, ki prepozna določene prometne znake ter voznika opozori, ko nehote zavije s svojega pasu. Druge inovativne funkcije vključujejo novo generacijo žarometov AFL+, ki se prilagodijo prometnim razmeram in imajo devet različnih funkcij osvetlitve, ter hrbtu prijazne, ortopedsko oblikovane ergonomične športne sedeže, ki so na voljo po zelo ugodni ceni. Z novim modelom Sports Tourer, ki ima svetlo obarvano notranjost, prihaja tudi nov material za sedeže TopTec, ki je odporen proti madežem in preprečuje vdor tekočine.

Cena modela Sports Tourer se giblje od 22.190 evrov za model z bencinskim motorjem 1.6 ECOTEC, ki je za 1.200 evrov držaji od 4-vratne raličice ter 1.000 evrov držaji od 5-vratne različice. Za Insignio Sports Tourer z dizelskim motorjem 2.0 CDTI (110 konjskih moči) pa je potrebno odšteti 24.590 evrov.  


Galerija: