Predstavitve

Novi VW Polo

Volkswagen je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil peto generacijo Pola ? novo izdajo enega najpomembnejših nemških avtomobilov današnjega časa. Vodilni mož koncerna, prof. dr. Martin Winterkorn: ?Z usklajeno oblikovno in tehnološko zasnovo, ki je dosledno prilagojena zahtevam našega časa, smo ustvarili Polo, ki suvereni koncept modela Golf prenaša v sosednji segment manjših vozil. S tem smo tudi pri manjših avtomobilih dosegli povsem novo raven kakovosti in učinkovitosti. In to pri cenah, ki ostajajo dostopne.?

 

Novi Polo se uvršča med najvarnejše avtomobile na svetu

Malokateri avto tega razreda je tako odrasel in kakovosten kot Polo. Pri udobju, kakovosti in varnosti je bil narejen velik korak naprej.  Polo je bil načrtno zasnovan tako, da bi po novem, bistveno strožjem in obsežnejšem točkovanju EuroNCAP dosegel pet zvezdic. K temu pripomore tudi večja čvrstost karoserijske konstrukcije. Samo v prostoru za noge se je možnost vdora, tj. deformacijska jakost za primer čelnega trka zmanjšala za 50 %! Možnost vdora v primeru bočnega trka se je zmanjšala za 20 %.

 

 Evropska izvedba Pola že serijsko opremljena z elektronskim stabilizacijskim programom (ESP) z asistenco za speljevanje na klancih, z visoko učinkovitim sistemom zračnih blazin, vklj. z blazinami za glavo in prsni koš (ki so vgrajene v naslonjalih sprednjih sedežev), z zategovalniki varnostnih pasov, omejevalniki zatezne sile pasov in opozorilniki za pasove ter s sprednjima vzglavnikoma, ki preprečujeta poškodbe v vratnem delu hrbtenice, s tremi običajnimi vzglavniki za zadnje sedeže in s pritrdišči Isofix za varno vgradnjo otroških sedežev.

 

 Manjša masa, manjša poraba

Kljub pomembnim izboljšavam na vseh področjih je masa Polove karoserije v primerjavi s predhodnikom manjša za 7,5 %. Z uvedbo novih motorjev TDI in TSI ter 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko (DSG) so se pri številnih modelih močno zmanjšale vrednosti porabe in izpušnih emisij. Pri tem najbolj izstopa novi motor 1.2 TSI. Štirivaljni bencinski motor s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem  goriva doseže moč 77 kW (105 KM), pri čemer porabi samo 5,5 litra goriva na 100 kilometrov (CO2: 129 g/km); to je kar 19 % manj kot pri primerljivem prejšnjem modelu!

 

Za novi Polo bo v prvem letu na voljo skupno sedem motorjev ? štirje bencinski in trije dizelski ? s skupnim razponom moči od 44 kW (60 KM) do 77 kW (105 KM). Pet od teh motorjev je povsem novih oz. se doslej v Polo še niso vgrajevali. Med nove motorje spadajo vse tri izvedbe TDI (s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem); po zaslugi v Polu prvič uporabljene tehnologije skupnega voda so vsi ti motorji učinkoviti in uglajeni.

 

Kakšen potencial se skriva v novih motorjih TDI, nazorno kaže Polo 1.6 TDI s 66 kW (90 KM): če je opremljen s paketom BlueMotion, znaša njegova povprečna poraba le 3,8 litra na 100 kilometrov, emisija CO2 pa 96 g/km, zato je to trenutno najvarčnejši in okolju najbolj prijazen dizelski petsedežnik na svetu. Paket BlueMotion je možno kombinirati z vsemi tremi linijami opreme za novi Polo. Na voljo so osnovna izvedba Trendline, srednja Comfortline in ekskluzivna različica Highline.

 

Možnost individualnega kombiniranja najsodobnejših tehnologij

Kupci Pola se bodo lahko individualno odločali za pestro dodatno opremo, denimo za meglenke s statičnimi smerno prilagodljivimi žarometi, za dnevne luči (od paketa Comfortline naprej že v serijski opremi), radijske  in radijsko-navigacijske  sisteme  ali  za integrirano napravo za prostoročno telefoniranje. Kasneje bodo v ponudbo dodatne opreme vključeni tudi panoramska streha in biksenonski žarometi.


Galerija: