Novice

Zveza Renault-Nissan praznuje svojo deseto obletnico

 

 

 

?          Zveza Renault-Nissan je bila sklenjena 27. marca 1999 in predstavlja edinstven gospodarski model, ki ustvarja veliko vrednost za obe družbi.

 

?         Že deset let zaposleni v Renaultu in Nissanu delajo skupaj v vzajemnem spoštovanju obeh kultur in identitet znamke.

 

 

Od samega začetka je bila Zveza zasnovana na načelu vzajemnega zaupanja in s ciljem dobičkonosne rasti,? pravi Carlos Ghosn, predsednik ? generalni direktor Renaulta in Nissana. ?Nadaljujemo z uporabo teh načel in ciljev, pri tem pa se nenehoma prilagajamo trenutnemu gospodarskemu okolju, ki je težavno. Danes nudi Zveza Renaultu in Nissanu sredstva, s pomočjo katerih bosta preživela svetovno gospodarsko in finančno krizo ter prišla iz nje še močnejša.?

 

 

Nekaj ključnih številk, ki ponazarjajo koristi, ki jih imata obe družbi od Zveze:

 

  • Dobičkonosnost in borzna kapitalizacija*

Od nastanka dalje je Zveza omogočala velik napredek dobičkonosnosti in borzne kapitalizacije za obe podjetji.

 

Kar zadeva borzno kapitalizacijo, se je Renaultova več kot potrojila, saj je zrasla z 8,4 milijarde evrov na 27,6 milijarde evrov. Renault je v avtomobilski industriji v letu 2007 dosegel 6. mesto, v letu 1999 pa je bil na enajstem. V istem obdobju se je Nissanova borzna kapitalizacija početverila, saj se je povečala z 9 milijard evrov na 34,2 milijard evrov. Japonska družba je v letu 2007 zasedla 5. mesto, medtem ko je bila leta 1999 na desetem.

 

Povprečni rezultat poslovanja za obdobje od 1999 do 2007 se je občutno povečal v primerjavi z obdobjem od 1990 do 1999. Renaultov rezultat poslovanja se je povečal za petkrat,  zrasel je s 442 milijonov evrov na 2.126 milijonov evrov, Nissanov pa za osemkrat, in sicer z 79,6 milijarde jenov na 636,1 milijarde jenov.

 

  • Prispevek k denarnim sredstvom

Renault je prispeval 6,4 milijarde evrov  Nissanu. Nissan je prispeval več kot 11 milijard evrov k rezultatom Renaulta. Izvedena so bila vzajemna vplačila denarnih sredstev, kapitala, dobičkov in dividend med obema družbama.

 

 

 

* Primerjava se nanaša na poslovna leta od 1999 do 2007, ker bodo finančni rezultati  2008 za Nissan na voljo šele ob koncu tekočega japonskega davčnega poslovnega leta (31. marca 2009).

 

 

 

Deset let, deset velikih dosežkov

 

1/ Prodaja

Prodaja obeh podjetij je napredovala od 4.989.709 enot v letu 1999 na 6.090.304 enot v letu 2008 (brez Avtovaza).

 

2/ Renault-Nissan Purchasing Organization (RNPO) ? Nabavna organizacija Renault Nissan

RNPO je najpomembnejša skupna organizacija v Zvezi. V Renaultovem in Nissanovem imenu se dogovarja za nabavo. Od 1. aprila 2009 dalje pokriva RNPO 100% nabave obeh podjetij, v trenutku svojega nastanka leta 2001 pa je pokrivala le 30 %.

 

3/ Skupne vozne osnove in sestavni deli

Skupne vozne osnove in sestavni deli (deli, ki jih kupec ne vidi, na primer  menjalniki ali sistemi za klimatizacijo) omogočajo velike prihranke in zniževanje stroškov razvoja in proizvodnje.

 

Skupne vozne osnove, in sicer vozna osnova B (zlasti nissan tiida/versa in renault clio) ter vozna osnova C (zlasti renault megane/scenic et nissan qashqai), predstavljajo več kot 50 % vozil, ki sta jih v letu 2008 Renault in Nissan prodala po celem svetu.

 

4/ Izmenjave in skupen razvoj motorjev in menjalnikov

S pomočjo strokovnega znanja obeh partnerjev ? Renault za dieselske motorje in Nissan za bencinske motorje ? je Zveza skupaj razvila mehanske sklope, še zlasti dieselski motor V6 in ročni menjalnik s 6 prestavami. Renault in Nissan izmenjujeta tudi motorje in menjalnike. Na primer: Nissanov bencinski motor 3.5l  je vgrajen v renault laguno, Renaultov dieselski motor 1.5l  pa v Nissanov qashqai. V celoti gledano je osem motorjev v skupni uporabi obeh podjetij.

 

5/ Napredna tehnologija

Renault in Nissan sodelujeta na področju raziskav in naprednega inženiringa. Imata skupni tehnološki plan, ki se opira na štiri stebre: varnost, okolje in CO2, počutje v vozilu ter dinamična učinkovitost.

 

Kar se tiče tehnologije z ?ničelno stopnjo emisij?, je električno vozilo prednostna strategija Zveze. Doslej je bilo z vladami in podjetji podpisanih približno 20 sporazumov za začetek proizvodnje prvega električnega vozila v letu 2010 in za masovno prodajo celotne palete izdelkov v letu 2012.

 

6/ Standardizacija proizvodenj

Sistem proizvodnje Renault (SPR), ki je v uporabi v vseh tovarnah Renault, se v veliki meri navdihuje pri Nissan Production Way (NPW). Od njegove uvedbe se je Renaultova produktivnost povečala za 15%.

Z uporabo najboljših praks sta Renault in Nissan, partnerja v Zvezi, izpopolnila Skupni proces Zveze ali Integrirani proizvodni sistem Zveze. Ta sistem bo najprej uporabljen v tovarnah tipa ?greenfield? v Indiji (Madras) in v Maroku (Tanger).

 

7/ Navzkrižna proizvodnja

Znotraj Zveze ima vsako podjetje možnost, da uporablja proizvodne zmogljivosti svojega partnerja. Trenutno Renaultove tovarne proizvajajo vozila Nissan v Koreji (almera classic) in v Braziliji (livina), medtem ko Nissan sestavlja vozila Renault v Južni Afriki (sandero), Mehiki (clio) in Španiji (trafic).

 

8/ Prisotnost po vsem svetu

Zaradi zemljepisne komplementarnosti Renault in Nissan pokrivata ključna tržišča na vseh celinah. Renaultova zgodovinska ozemlja so Evropa, Severna Afrika in Južna Amerika. Glavna Nissanova tržišča so Japonska, Severna Amerika, Mehika, Kitajska in Srednji Vzhod. Z namenom, da še razširita svojo prisotnost po vsem svetu, sta Renault in Nissan skupaj vstopila na novo tržišče, v Indijo.

 

9/ Širitev palet proizvodov

Zveza je prispevala k širitvi palet proizvodov v obeh podjetjih. Nissan je razširil svojo paleto lahkih gospodarskih vozil v Evropi z uporabo t.i. ? cross-badging ?, nameščanjem svoje avtomobilske značke na izdelke Renault. renault kangoo/nissan kubistar, renault master/nissan interstar, renault trafic/nissan primastar.

Koleos, prvo Renaultovo cross-over vozilo s pogonom na 4 kolesa, je razvil Nissan s svojo napredno tehnologijo 4x4.

 

10/ Medkulturni management

V vlogi svetovnega industrijskega in gospodarskega akterja je Zveza pridobila enkratne izkušnje na področju medkulturnega managementa. Vsako leto pri iskanju sinergij in najboljših praks sodeluje več kot 30 ekip, ki predstavljajo področja in funkcije v Renaultu in v Nissanu. Od samega začetka Zveze je več tisoč oseb sodelovalo in bilo udeleženih v tej medkulturni izkušnji.

 

?Ponosni smo na vse, kar smo dosegli v teh zadnjih 10 letih,? pravi Carlos Ghosn, ?in v prihodnosti nameravamo potencial Zveze še okrepiti.? V okviru celovitega koriščenja našega partnerstva bomo uvedli nove ukrepe za poglabljanje možnih sinergij in za prispevek k dobičkonosni rasti obeh podjetij.?

 

Kot je bilo najavljeno že v februarju, bo Zveza Renault-Nissan objavila celovit seznam sinergij maja 2009.

 


Galerija: