Predstavitve

BMW X6 M in BMW X5 M

Sodobna, trajnostna dediščina BMW M GmbH sega v leto 1985, ko so inženirji za dirke vzgojeni inline-6 motor iz super avtomobila M1 uporabili v proizvodnji limuzine BMW serije 5, mu predelali podvozje in zavore ter ustvarili prvi M5. S tako kombinacijo lastnosti je M5 kot prvi v zgodovini avtomobilske industrije na novo definiral sposobnosti limuzine z do tedaj nepredstavljivimi stopnjami moči, natančnosti, uravnoteženosti in linearnega nadzora. Vse od tedaj je prvenstveni namen oblikovalcev vozil BMW M iskanje novih poti za širitev meja mogočega pri obstoječih modelih BMW. Zdaj sta postala BMW X5 M in BMW X6 M prva modela s štirikolesnim pogonom, ki nudita izjemne zmogljivosti, dinamično doživetje vožnje, športno oblikovanje in vrhunsko kakovost izdelka BMW M.

 

Oba modela poganja na novo razviti 4,4-litrski V8 M motor, ki zmore 555 KM pri 6.000 vrtljajih na minuto in z navorom 678 Nm med 1.500 in 5.650 vrtljaji na minuto. Pri novem M motorju gre za prvi motor na svetu z pulzno uglašenim izpušnim zbiralnikom, ki vključuje dve vrsti valjev in deluje v kombinaciji z izjemno zmogljivo tehnologijo twin-scroll twin turbo polnilcev.

 

Za X5 M in X6 M so inženirji pri BMW M zmogljivosti inteligentnega sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive še izboljšali, sistem dinamičnega nadzora zmogljivosti pa je prilagojen moči in potencialom teh dveh novih vozil. Posebno M podvozje vključuje tehnologijo Adaptive Drive in na novo razvit servo volan Servotronic. Kombinacija vseh teh funkcij premika dosedanje meje mogočega, ki veljajo za športno naravnana vozila, in zagotavlja vozne lastnosti, značilne za izdelek BMW M: izjemno stabilnost in kakovosti natančno nadzorovanega krmiljenja v celotnem obsegu zmogljivosti.

 

BMW X5 M in BMW X6 M postavljata nove standarde za pospešek, bočni oprijem, odziv krmiljenja, ravnotežje in moč ustavljanja pri visoko zmogljivih activity vozilih. Oba modela pospešita od 0 do 100 km/h v 4,7 sekundah in zmoreta neverjetno moč V8 motorja s tehnologijo twin-turbo, ki zagotavlja maksimalen navor 678 Nm med 1.500 in 5.650 vrtljaji na minuto. S stališča obvladovanja obe vozili odlikuje izvrstno ravnotežje, ki ga zagotavljajo skrbno uglaševanje štirikolesnega pogona xDrive, dinamični nadzor zmogljivosti in dinamični nadzor stabilnosti s funkcijo M Dynamic Mode za linearno izgrajevanje potrebne sile. S temi sposobnostmi se lahko zmogljivost X5 M in X6 M primerja z zmogljivostjo drugih novejših vozil BMW M.

 

Športni značaj in izjemne lastnosti, kar zadeva zmogljivost, so pri BMW X5 M in X6 M rezultat stopnje razvoja, ki pri tem tipu vozila še nikoli ni bila uporabljena. Podobno, kot se je izkazalo pri ustvarjanju originalnega M5, je tudi BMW M še enkrat več dokazal, da je uporaba novih tehnologij in inovacij v kompaktnem tipu BMW vozila zagotovilo za izjemno zmogljivost in pogon. Oba od teh dveh novih modelov nudita lastnosti in dinamične izkušnje vožnje, ki so edinstvene in v vsakodnevno vožnjo prinašajo vznemirjenje z dirkalnih stez.

 

BMW X5 M in BMW X6 M določajo:

 

- Oblikovanje zunanjosti: Dediščina BMW M se odraža v funkciji, namenu in slogu.

 

- Prvi sodobni M motor s turbo polnjenjem: twin turbo tehnologija twin scroll s patentiranim izpušnim zbiralnikom.

 

- Ročice za avtomatski M Sports in ročni M menjalnik na volanu.

 

- BMW xDrive in dinamični nadzor zmogljivosti s posebno M namestitvijo za optimalno dinamiko.

 

- M podvozje s standardno tehnologijo Adaptive Drive.

 

- M zavore in pnevmatike, prilagojene M pogonu.

 

- Maksimalna zmogljivost na dosegu prstov: gumb za M Drive na volanu.

 

- Specifična M armaturna plošča in dodelani sistemi pomoči vozniku za še večjo spretnost za volanom.

 

 

Vozili BMW X5 M in BMW X6 M prideta na slovenski trg v sredini novembra 2009.

 

 


Galerija: