Predstavitve

Citroën C4 WRC HYbrid4

Dan po četrti dirki v sezoni WRC, ki jo je na Portugalskem osvojil dirkalnik C4 WRC, je ekipa Citroën Racing z Danijem Sordom izvedla preizkuse s konceptnim vozilom Citroën C4 WRC HYbrid4 na asfaltirani cesti v bližini mesta Faro.

 

Projekt Citroën C4 WRC HYbrid4, plod ustvarjalne volje tehnične ekipe Citroën Racing, da izdela zmogljivo in inovativno vozilo, je javnost na predstavitvi na svetovnem avtomobilskem salonu v Parizu navdušeno sprejela. Konceptno vozilo je nato poželo velik uspeh tudi na avtomobilskem salonu v Bologni in kasneje tudi na otvoritvi rallya po Norveški. Od avtomobilskega salona v Ženevi dalje dirkalnik nosi nove barve svetovnega prvaka.

 

Citroën C4 WRC HYbrid4 je izdelan na osnovi avtomobila, ki sodeluje na tekmovanjih svetovnega prvenstva v rallyu. Sistem z električnim pogonom na prednja kolesa dopolnjujejo toplotni motor, menjalnik in prenosni sistem, ki je specifičen za izvedenko WRC.

 

Dodatni Litij-ionski akumulator z 990 celicami nad rezervoarjem za bencin in dodatni motor, ki zagotavlja moč 125 kW na zadnjem diferencialu, povečata skupno maso za 150 kg.

 

"Sistem, ki ga je razvil Citroën Racing, vozniku omogoča izbiranje med štirimi različnimi načini delovanja," je razložil Didier Clément, razvojni inženir. "Pri delovanju toplotnega motorja se dirkalnik Citroën C4 WRC HYbrid4 obnaša kot dirkalnik C4 WRC, ki tekmuje v svetovnem prvenstvu. Pri delovanju toplotnega motorja z rekuperacijo energije je učinkovitost zavor izboljšana in akumulatorji se napolnijo. Na povezovalnih progah in v servisni coni električni pogon z rekuperacijo energije omogoča zmanjšanje škodljivih vplivov in povečanje števila kilometrov, ki jih lahko prevozi s preostankom goriva, saj delovanje toplotnega motorja ni potrebno. In nazadnje: možno je vključiti način delovanja boost, ki združuje toplotni in električni motor in lahko poveča navor za 300 Nm ?"

 

Tehnično sta oba motorja povezana z istim prenosnim sklopom. Voznik lahko izbere električni pogon, tako da vključi kontakt brez zagona toplotnega motorja. Upravljalne ročice menjalnika mu torej omogočajo izbiranje med tremi načini: vožnja naprej, nazaj ali prosti tek.

 

Didier Raso, odgovorni inženir za električne sisteme, je dodal: "Cilj tega projekta je bila vožnja z elektromotorjem po določenem odseku proge. Konceptno vozilo ustreza tem specifikacijam. Ekipa Citroën Racing je želela predstaviti zmogljivost prilagajanja te tehnologije za dirkalnik. Če bodo v prihodnosti predpisi omogočali uporabo hibridne tehnologije, se bomo zlahka odzvali."

 

Med preizkusi je Dani Sordo, voznik ekipe Citroën Total World Rally Team, testiral dinamične lastnosti dirkalnika C4 WRC HYbrid4. Ena izmed posebnosti tega izjemnega dneva je bila vožnja po odseku proge, ki poteka skozi vas Barranco do Velho, in je bila odprta za promet. To je omogočilo vrednotenje prednosti načina delovanja nične emisije "v naravni velikosti".

 

Drugi del proge je bil za razvojno ekipo Citroën Racing bolj običajen: ozka in ovinkasta cesta, ki je spominjala na najbolj zahtevne specialke v rallyih za svetovno prvenstvo, ki potekajo na asfaltni podlagi.

 

Po treh intenzivnih etapah, ki so ga na Portugalskem privedle na tretje mesto, se je Dani Sordo veselil tega dneva: "V načinu na električni pogon se lahko voziš po vaseh, ne da bi povzročil najmanjši hrup, kar je za dirkalnik zelo nenavadno. To je nedvomno prednost za okolje in za udobje posadke, saj je vožnja po cestah boljša."

 

Komentarji španskega voznika glede zmogljivosti so bili polni hvale: "Na specialkah je splošno obnašanje nekoliko drugačno kot pri dirkalniku C4 WRC, še posebej zaradi teže na zadnjem delu. Funkcija boost omogoča pridobitev dodatnega navora pri pospeševanju v izbranem trenutku. Učinek je neverjeten," je povedal Dani Sordo po prvih kilometrih, ki jih je na zaprti cesti prevozil pri delovanju toplotnega motorja.

 

Kot pri dirkalniku C4 WRC so nastavitve podvozja omogočile izboljšanje obnašanja avta. "Občutki so primerljivi s tistimi v mojem dirkalniku. Zelo sem navdušen nad obnašanjem C4 na asfaltu!"

 

Med potekanjem preizkusov, ko je bila pod drobnogledom ustvarjalnost ekipe Citroën Racing, je Citroën C4 WRC HYbrid4 dokazal, da predstavlja pomemben tehnološki napredek v rallyu. Za volanom avtomobila C4 HYbrid4, ki ima številne skupne točke z običajno različico dirkalnika, je Dani Sordo opravil preizkusne vožnje, ki so prispevale k bogatim izkušnjam.

pevale k bogatim izkušnjam.


Galerija: