Predstavitve

Fiat Qubo

 

 


Qubo presega koncept večnamenskih avtomobilov (MPV) in prevzema tvegano pionirsko vlogo pri konceptu t.i. vozil "free space". Gre za novo Fiatovo  uporabno vozilo z dvojimi drsnimi stranskimi vrati in prilagodljivo notranjostjo, ki ponuja do šestnajst različnih rešitev. Duša koncepta "free space" so sedeži. Namesto običajnega sovoznikovega sedeža je na voljo posebej zasnovan zložljiv sedež, ki ga je mogoče zložiti v mizo ali poravnati s tlemi. Na voljo je tudi zložljiva (60/40) zadnja klop, ki jo je mogoče zložiti ali odstraniti (v celoti ali delno). Tako dobimo presenetljivo veliko in uporabno tovorno prostornino.

 

Qubo je okreten kot mestni avtomobili, prostoren in udoben pa kot enoprostorec. V primerjavi s slednjim je cena ugodnejša, prilagodljivost enaka, mere pa manjše. Vozilo je dolgo 3,97 metra, visoko 1,72 metra in široko 1,68 metra, prtljažnik  se ponaša z največjo prostornino v razredu: ob normalni postavitvi sedežev meri 329 litrov (do zadnje police) oz. 650 litrov (merjeno do stropa). Če odstranimo zadnjo klop in zložimo sovoznikov sedež, se tovorna prostornina poveča na 2.500 litrov (največ v razredu), prepelje pa lahko predmete, dolge skoraj 2,5 metra, kar je rekordno za vozilo, ki je dolgo samo 3,9 metra.

 

Qubo se ponaša z zmogljivima in uglajenima motorjema, ki ju spremljata zanesljiva menjalnika. Na voljo je z dvema pogonskima agregatoma, ki oba ustrezata zahtevam standarda Euro 4: dizelskim 1.3 Multijet 16v s 55 kW (75 KM) in bencinskim 1.4 8v s 54 kW (73 KM).

 

Pri dizelski različici je poleg ročnega petstopenjskega menjalnika na voljo tudi robotizirani šeststopenjski menjalnik Dualogic?, ki ob pomoči funkcije "Economy" optimizira vožnjo in prispeva k nižji porabi goriva. Motor 1.3 Multijet 16v zagotavlja odlične zmogljivosti in najboljše rezultate pri porabi v tem razredu: najvišja hitrost je 155 km/h, v kombiniranem ciklu pa dosega rekordno nizko porabo 4,6 l/100 km (z robotiziranim menjalnikom 4,5 l/100 km), kar pomeni približno 1000 kilometrov s polno posodo dizelskega goriva (45 litrov). Nizki so tudi vzdrževalni stroški - prvi servis je načrtovan po 30.000 prevoženih kilometrih oz. na 2 leti. Vozilo je prijazno tudi okolju: izpust CO2 pri motorju 1.3 Multijet 16v je zmanjšan na 119 g/km (v kombinaciji z robotiziranim samodejnim menjalnikom Dualogic?). Če je vozilo opremljeno še s filtrom trdih delcev DPF (na voljo ob doplačilu), lahko doseže izpust trdih delcev le 0,005 g/km (kar je skladno z omejitvami standarda Euro 5).

Prav tako odlične so zmogljivosti motorja 1.4 8v s 54 kW (73 KM), saj so pri razvoju posebno pozornost posvetili prav zmogljivostim in porabi. Je varčen, saj v kombiniranem ciklu porabi samo 7,0 l/100 km.

 

Qubo je na voljo z dvema nivojema opreme: Base in Elegant.

 

Osnovni nivo Base ponuja v serijski opremi med drugim prednji varnostni blazini za voznika in sovoznika, bočni varnostni blazini, centralno zaklepanje z daljinskim upravljanjem, ABS z EBD, po višini in globini nastavljiv volan, električni pomik prednjih stekel, drsna vrata na obeh straneh vozila, avtoradio s predvajalnikom zgoščenk in zapisov v formatu MP3. Fiat Qubo z nivojem opreme Base je z bencinskim motorjem na voljo že od 12.500 EUR, z dizelskim pa od 14.800 EUR.

 

Različice Elegant k prej navedeni opremi dodajajo še ročno klimatsko napravo, električno nastavljivi zunanji vzvratni ogledali z ohišjem v barvi karoserije, meglenki, naslon za roko med prednjima sedežema, po višini in v ledvenem delu nastavljiv voznikov sedež, deljivo zadnjo klop. Fiat Qubo z nivojem opreme Elegant je z bencinskim motorjem na voljo že od 13.200 EUR, z dizelskim pa od 15.500 EUR.

 

Bogat je tudi nabor dodatne opreme, ki je na voljo ob doplačilu.


Galerija: