Novice

Pogajanja med švedsko vlado in podjetjem Volvo Cars na čakanju

 

 

Po dolgi razpravi sta se švedska vlada in podjetje Volvo Cars vzajemno odločila, da pogajanja o državni garanciji posojil Evropske investicijske banke (EIB) za Volvo Cars prestavita.  Podjetje Volvo Cars in švedska vlada sta do tega sklepa prišla vzajemno po tem, ko sta pregledala Fordovo strateško oceno, ki bi lahko privedla do prodaje podjetja Volvo Cars.

 

Decembra 2008 je Evropska unija Evropski investicijski banki (EIB) za štiri leta odobrila 18 milijard ? posojil, namenjenih evropski avtomobilski industriji za razvoj zelene tehnologije. Kasneje je švedska vlada rezervirala 20 milijard švedskih kron za garancijo teh posojil. Marca 2009 je EIB podjetju Volvo Cars odobrila posojilo v vrednosti 200 milijonov ? za leto 2009.

 

?Imeli smo konstruktivne dialoge s švedsko vlado, ki je cel čas zelo podpirala poslovanje podjetja Volvo Cars,? pravi Stephen Odell, predsednik in CEO korporacije Volvo Car.

 

Posojila so bila planirana za finančno podporo projektov v povezavi z okoljskimi tehnologijami, ki trenutno potekajo pri podjetju Volvo Cars.

 

?Razočarani smo, da nismo uspeli priti do dogovora. Naši tekmeci na drugih trgih, kot so na primer Italija, Nemčija, Francija in Velika Britanija, so lahko uporabili podobna posojila EIB, ki jim seveda dajejo tekmovalno prednost v teh težkih časih,? dodaja Odell.

 

Podjetje Volvo Cars se bo sedaj osredotočilo na izpeljavo drugih vladnih pobud za podporo poslovanja, kot so na primer stimulacijski paketi za trge, financiranje za raziskave in razvoj, podpora prizadetim dobaviteljem in razvoj kompetenc. Malo od naštetega je bilo do sedaj izpeljanega.

 

Vzporedno s pogajanji s švedsko vlado je korporacija Volvo Car načela dialog na drugih področjih, kjer podjetje operira. Pogovori se bodo nadaljevali.


Galerija: