Oblikovanje

Nordijski svetli les ? trend v notranjem dekorju avtomobila

Naravni videz lesnega dekorja v notranjosti avtomobila je naraščajoč trend. Les avtomobilu doda avtentičnost ročnega dela. Na tem področju podjetje Volvo Cars orje ledino.

 

?Les je naravni material, ki prostoru da občutek avtentičnosti, hkrati pa krepi podobo podjetja Volvo Cars in našo skandinavsko oblikovalsko dediščino,? pravi Anders Bergström, oblikovalec in strokovnjak za notranjo opremo pri podjetju Volvo Cars.

 

Les se je že od nekdaj uporabljal kot dekorativni material v avtomobilih. Največkrat se je pojavil v temni barvi, lakiran, ali pa v različicah, kot sta lešnik ali mahagoni, ki podata pridih ekskluzivnosti in prestiža. V zadnjih letih pa podjetje Volvo Cars predstavlja nov dekor in prikazuje les tak, kot je. Danes sta na voljo dva ?naravna? lesna dekorja, prvi se imenuje Nordijski svetli hrast, drugi pa Moderni les. Vse več kupcev izbere enega od teh različic.

?Lepo je videti, da se tako veliko kupcev odloči za naravni dekor pri izbiri notranjosti avtomobila. V teh časih so ljudje naklonjeni stvarem, ki so pristne,? pravi Anders Bergström.

 

Današnjega trenda naravnega lesa, ki se poimenuje avtentični, ne najdemo le v avtomobilski industriji. Les kot material pogosto uporabljajo tudi pri izdelovanju televizij in mobilnih telefonov.

 

Pred meseci smo bili priča razkritju novega konceptnega vozila modela Volvo S60, ki je jasen pokazatelj Volvovih prihodnjih oblikovalskih smernic. Pri tem avtomobilu je sprednji del vrat narejen iz pristnega svetlega brezovega lesa, ki je enake barve kot s soljo in soncem obsijana pristanišča, ki so tako značilni za skandinavsko obalo. Volvo je tako obeležil še en korak na poti k naravnemu lesnemu dekorju. Anders Bergström meni, da je povsem naravno, da podjetje Volvo Cars vodi in postavlja ta trend. Les je nekaj tipično švedskega, podjetje Volvo Cars pa je ponosno na svojo švedsko dediščino. Veliko navdiha za različne lesne dekorje oblikovalci pri Volvu črpajo iz švedske lesne in pohištvene industrije.

 

?Trdno verjamem v prihodnji razvoj še bolj švedskega ?okusa? v obliki lesa za notranjost avtomobila. Menim, da se bo trend nadaljeval v smeri svetlih lesnih odtenkov, kot sta brestovina in jesenovina,? pravi Anders Bergström, ki ne verjame, da bo avtomobilska industrija posvojila borovino, ki je bila v sedemdesetih in osemdesetih letih popularna pri švedskem pohištvenem dizajnu.

 

?Delamo s strokovnjaki za les in oplati in tu imamo visoke zahteve glede kakovosti. Oplati iz večine lesa so predebeli ali preveč krhki za oblikovanje.? Delo z lesom zahteva veliko več časa in ročnega dela kot delo z večino drugih materialov. ?Ne moremo uporabiti lesa, če se njegov vzorec vlaken ne ujema z našim dizajnom. Če se primerjamo s pohištveno industrijo, delamo v skladu z višjimi standardi,? pravi Anders Bergström.

 

Te visoke zahteve izvirajo tudi iz dolge tradicije avtomobilske industrije, ki stremi za materiali, ki morajo izgledati popolno in se ne smejo starati s starostjo avtomobila.

?To je pravzaprav škoda, saj bi si včasih želeli uporabiti materiale, da bi z njimi ponudili več patine,? komentira  Lena Jiseborn, vodja dizajna.

 

Zgodovina je dala Volvovim oblikovalcem potrebne izkušnje. V zgodnjih 90. letih je podjetje Volvo Cars prvič predstavilo lesni dekor z naravnim sijajem pri modelski različici Volva 850, znani kot 850 T5-R. Ta avtomobil je bil na voljo z lesenimi dodatki v pristnem nordijsko-srebrnem brezovem lesu.

 

?Takrat smo bili na žalost prehitri, ni bilo veliko kupcev, ki bi izbralo tako možnost. Nekaj let za nami so tudi druga avtomobilska podjetja ponudila isto možnost, čas pa je bil bolj pravi,? pravi Lena Jiseborn.


Galerija: