Reportaže

Poslovni avto leta 2009

Pri Časniku Finance so letos pod generalnim pokroviteljstvom zavarovalnice Generali že četrtič zapored organizirali izbor Poslovni avto leta (PAL), ki je postregel z napetim tekmovanjem vse do konca in bleščečim zaključnim dogodkom

 

Kategorije: Mali službeni avto leta, Službeni avto leta, Poslovni avto leta in Managerski avto leta

20* finalistov, 4 zmagovalci

Glasovalo je 12.621 bralcev, zaključnega dogodka se je udeležilo približno 250 gostov

 

V letošnjem izboru za PAL 2009 so v skladu s spremenjenimi pravili sodelovala le prenovljena in nova vozila, ki so na trg zapeljala po zaključku PAL 2008 in ostajajo v ponudbi vsaj do konca leta 2009. V izboru je tako v štirih kategorijah sodelovalo 67 vozil, med katerimi je novinarska žirija, katero sestavljata Miloš Milač, vodja izbora PAL in Anže Jamnik, član novinarske žirije izbrala po 20* finalistov oziroma po pet* v vsaki izmed štirih kategorij.

 

Novinarska žirija je skrbno preizkusila kandidate in jih ovrednotila po okoli sto merljivih kriterijih. Veliko vlogo pri izboru PAL imajo tudi skupni stroški vozila, ki jih kot strošek mesečnega najema za obdobje treh let in 90 tisoč prevoženih kilometrov izračunava podjetje ALD Automotive.

 

Finalisti so bili 24. marca objavljeni v posebni prilogi PAL in razvrščeni po abecednem vrstnem redu, nato pa so svoj glas do 20. maja lahko oddali bralci edicij Časnika Finance. Glasovanje je potekalo prek glasovnic, objavljenih v edicijah Časnika Finance, prek spletne strani www.finance.si/pal ter prek SMS sporočil.

 

 

Rekordno število prejetih glasovnic

 

Skupaj so upoštevali rekordnih 12.621 pravilno izpolnjenih in pravočasno oddanih glasovnic. Končno oceno v kategorijah Mali službeni avto leta, Službeni avto leta in Poslovni avto leta sestavlja seštevek točk novinarske žirije ter število točk na podlagi števila glasov bralcev, v kategoriji Managerski avto leta pa tudi glasovi sedmih vodilnih slovenskih menedžerjev, ki so finaliste preizkusili 8. maja.

 

Preizkus finalistov je organiziralo podjetje Artemiso pod vodstvom Igorja Goloba in v sodelovanju z bivšim dirkačem Silvanom Lulikom, menedžerji pa so finaliste preizkušali tako med vožnjo po lokalnih cestah in avtocesti kakor tudi na poligonu v Logatcu, kjer je preizkus vključeval tudi spretnostno vožnjo v slalomu in parkiranje.

 

Managersko žirijo so sestavljali:

Toni Balažic, predsednik uprave Fructala

Matjaž Kureš, generalni direktor HP

Leo Oblak, predsednik uprave Infonet Medie

Gregor Pilgram, predsednik uprave zavarovalnice Generali

Andrej Tavčar, poslovni direktor IBM Slovenija

Bernarda Trebušak, direktorica Name

Gregor Žvipelj, član uprave Ilirike DZU

 
Mali službeni avto leta

1

FORD FIESTA

2

SEAT IBIZA

3

TOYOTA YARIS

4

HONDA JAZZ

5

HYUNDAI i20

 

 

Službeni avto leta

 

1

VOLKSWAGEN GOLF

2

RENAULT MEGANE

3

ŠKODA OCTAVIA

4

 

CITROËN BERLINGO/

PEUGEOT PARTNER

5

CITROËN C4

 

 

Poslovni avto leta

 

1

OPEL INSIGNIA

2

HONDA ACCORD

3

CITROËN C5

4

ŠKODA SUPERB

5

TOYOTA AVENSIS

 

Managerski avto leta

 

1

BMW serija 7

2

MERCEDES E

3

AUDI A6

4

LEXUS LS

5

JAGUAR XF

 


Galerija: