Novice

Nov korak za zvezo RENAULT-NISSAN

               V letu 2009 bodo identificirane sinergije prispevale 1,5 milijarde evrov (180 milijard jenov pri menjalnem tečaju 120 jenov/evro) k prostemu denarnemu toku obeh partnerjev v Zvezi.

               Ustanovljena je bila posebna skupina za pospeševanje in poglabljanje sinergij, ki bodo omogočile večjo učinkovitost obeh podjetij.

 

V zadnjem desetletju smo se opirali na Zvezo pri razvijanju sinergij med Renaultom in Nissanom, od katerih imata korist oba partnerja. Ta pristop se je izkazal kot ploden, obe podjetji sta imeli dobiček in sta rasli,? je izjavil Carlos Ghosn, predsednik Zveze Renault-Nissan. ?Danes moramo pospešiti korak. Iskanje sinergij ni več stvar odločitve, ampak je nujno. Zaradi tega smo imenovali skupino strokovnjakov, ki se bo posvetila doseganju obsežnejših sinergij, kar nam bo omogočilo, da bomo preživeli krizo in prišli iz nje še konkurenčnejši.?

 

Od leta 1999 sta Renault in Nissan tkala in razvijala zvezo, ki je ustvarila vrednost za obe podjetji. Dosežki teh prvih desetih let med drugim obsegajo skupne vozne osnove in mehanske sklope, sodelovanje na področju naprednih tehnologij, standardizacijo proizvodnih metod, razširitev palete proizvodov in razvoj prisotnosti obeh partnerjev po celem svetu. Kumulativna prodaja vozil se je povečala s 4,9 milijona enot v letu 1999 na 6,9 milijonov enot v letu 2008 (vključno z AvtoVAZ), tako da je Zveza Renault-Nissan postala 3. avtomobilski proizvajalec na svetu.

 V sedanjih gospodarskih razmerah se bo sodelovanje med obema podjetjema še okrepilo. Cilj za leto 2009 so sinergije v vrednosti 1,5 milijarde evrov, ki bodo enakomerno porazdeljene med oba partnerja v Zvezi. Te sinergije so razdeljene na naslednji način:

- proizvodnja in logistika bi morali ustvariti 363 milijonov evrov sinergij. Partnerja v Zvezi si bosta še naprej delila proizvodne tovarne, kar jima bo pomagalo pri izkoriščanju lokalnih industrijskih priložnosti, pri proizvodnji v lokalni valuti in pri optimizaciji proizvodnih zmogljivosti. V letu 2009 bo na primer tovarna Renault v Braziliji proizvajala dve dodatni vozili Nissan, medtem ko bodo dve dodatni vozili Renault izdelovali v tovarni Nissan v Južni Afriki. Do konca leta 2009 bo na tak način potekala proizvodnja skupno 11 vozil. Na področju predhodne in naknadne logistike bomo dosegli dodatne prihranke zahvaljujoč skupni uporabi dodatnih CKD centrov in standardizaciji logističnih pretokov, še posebej v Evropi.

- Mehanski sklopi bodo ustvarili sinergije v vrednosti 289 milijonov evrov. Danes si partnerja v Zvezi izmenjujeta motorje. Pospešila bosta sodelovanje ter skupaj ustvarila skupine motorjev, kar bo omogočilo prihranke na področju razvoja, nabave in proizvodnih stroškov. Primer: Renault razvija nove bencinske turbo-kompresorske motorje na osnovi motorjev Nissan. Trenutno si obe podjetji delita približno 50 % mehanskih sklopov.

- Inženiring bo prispeval sinergije v vrednosti 279 milijonov evrov, ki bodo dosežene zahvaljujoč uporabi skupnih voznih osnov in izmenljivih sestavnih delov. Skupne in deljene vozne osnove predstavljajo trenutno 70 % proizvodnih količin Zveze. Renault in Nissan predvidevata na primer uporabo skupne vozne osnove za projekt vozila vstopnega cenovnega razreda v Indiji. Uporaba izmenljivih sestavnih delov na vozilih Renault in Nissan ustvarja vedno večje prihranke. Primer: osrednji sestavni del sistema za klimatizacijo bo uporabljen na 24 karoserijah voznih osnov B in C.

- Na področju nabave bodo sinergije ustvarile prihranke v višini 157 milijonov evrov. Od aprila 2009 Renault-Nissan Purchasing Organization (RNPO) vodi 100 % nabav Zveze. Doslej so prednost imeli deli in surovine, sedaj pa RNPO vodi tudi nabavo storitev. Med primeri sinergij lahko navedemo optimizacijo skupne nabave zavornih sistemov, pa tudi povečanje dobav za Nissan iz Koreje, ki si pomaga z dobaviteljsko mrežo Renault/Samsung. Zmanjšanje raznolikosti kosov v obeh podjetjih bi prav tako moralo omogočiti dodatne prihranke.

- Sinergije na področju prodaje in marketinga predstavljajo 147 milijonov evrov. Tako na primer zdaj eno samo podjetje vodi nakup reklamnega prostora za Renault in Nissan v Evropi.

- Raziskave in poglobljen razvoj bi morala prinesti prihranke v višini 115 milijonov evrov zaradi usklajenih naporov obeh podjetij, da se izogneta podvajanju in optimizirata razporeditev virov. Tako bodo na primer električna vozila Renault in Nissan opremljena z akumulatorji, ki sta jih podjetji razvili skupaj. Vozilo, opremljeno z Renaultovo gorivno celico, je bilo predstavljeno lani in uporablja Nissanovo tehnologijo. Obe podjetji bosta prav tako združili sile na področju  tehnologij v zvezi z emisijami CO2, z udobjem pri vožnji, z varnostjo in z dinamično učinkovitostjo.

- Gospodarska vozila bodo ustvarila sinergije v vrednosti 102 milijona evrov. Partnerja sta se na primer pred nedavnim obvezala, da bosta v Evropi stremela k skupni vozni osnovi z namenom proizvodnje dveh različnih gospodarskih vozil.

- Informacijski sistemi in podporne funkcije bodo ustvarili sinergije v vrednosti 48 milijonov evrov. V Evropi bosta na primer partnerja poglobila skupno uporabo razpoložljivih internih računalniških virov. Nadaljevala bosta s konsolidacijo svoje infrastrukture podatkovne mreže.

Danes predstavlja Zveza za Renault in Nissan enkratno konkurenčno prednost na področju, ki ga je v polni meri prizadela svetovna gospodarska kriza. Zveza želi v celoti izkoristiti znanje, pridobljeno v obdobju desetih let medkulturnega managementa in skupnih izkušenj, zato je oblikovala posebno skupino, sestavljeno iz šestih Nissanovih in petih Renaultovih sodelavcev. Od 1. junija dalje bodo prenašali v prakso svoje poglobljeno poznavanje obeh podjetij z namenom krepitve sinergij na vseh ravneh in podpirali večjo standardizacijo in združevanje, tako v letu 2009 kot kasneje.

Ta ekipa se bo v okviru Zveze osredotočila na nekatera področja, ki so identificirana kot prednostna: nabava, sourcing v svetovnem merilu, skupne vozne osnove in kosi, mehanski sklopi, podporne funkcije, svetovna logistika, informacijski sistemi, raziskave in poglobljen razvoj ter vozila brez emisij. 

Deset let sodelovanja, zgrajenega na zaupanju, je omogočilo izboljšanje učinkovitosti obeh partnerjev v Zvezi. Pospeševanje sinergij, ki ga bo razvijala posebna ekipa, bo obema podjetjema pomagalo, da bosta premostili krizo in iz nje prišli še močnejši.


Galerija: