Novice

GM Europe nadaljuje z rednim poslovanjem

 

? GM Europe ni vključen v sodne procese sprožene pred sodiščem v Ameriki

? GM Europe podpisal pismo o nameri s podjetjem Magna International

? Nemška vlada odobrila premostitveni-finančni paket v znesku 1,5 milijarde Eur

? GM Europe nadaljuje z rednim poslovanjem ? zaposleni in dobavitelji bodo plačani v skladu z dogovorjenimi pogodbenimi roki

? GM-ovo dogajanje v ZDA ne bo vplivalo na pooblaščene partnerje, garancije in procese podpore kupcem v Evropi oziroma na GM-ove evropske operacije

GM Europe je uradno objavil, da zahvaljujoč dogovoru v zvezi z finančnim paketom z nemško vlado ter pismu o nameri in partnerstvu s podjetjem Magna International, nadaljuje z običajnim poslovanjem ter ne bo vključen v procese, ki bodo začeti na ameriškem sodišču.

 "V preteklih nekaj dneh smo bili priča intenzivnim in tudi težkim pogovorom", je povedal predsednik GM Europe, Carl-Peter Forster. ?Izjemno smo hvaležni članom nemške vlade, ki jih je vodila kanclerka Merkel, namestniku Steinmeieru, številnim nemškim ministrom ter vladam zveznih pokrajen Hesse, severne Rhine-Westphalia, Rhineland-Palatinate in Thuringia, vodstvu Magne ter vladi ZDA, ki so pripomogli da smo prišli do tega izjemno pomembnega dogovora. To je ključen in pomemben korak naše rekonstrukcije. S finančno podporo in tudi z ukrepi GM-a v ZDA, ki bodo še sledili, lahko zdaj našim zaposlenim, kupcem, dobaviteljem in zastopnikom z zagotovostjo rečemo, da nadaljujemo s poslovanjem kot do zdaj in začenjamo proces ustvarjanja novega, neodvisnega Opel/Vauxhall."
 
 General Motors Europe je od nemške vlade prejel premostitveni finančni paket v znesku 1,5 milijarde Eur, ki temelji na partnerstvu z Magno in upošteva čas potreben, da se ta dogovor finalizira. Tako GM-ova situacija v ZDA ne bo vplivala na GM-ove evropske operacije.
 

Po  dogovoru, so Oplova/Vauxhallova sredstva prenesena na podjetje Adam Opel GMBH, katerega večinski delež je trenutno v rokah neodvisnega sklada in bo tam ostal vse dokler se dogovori z Magno ne zaključijo.

Dogovor o neodvisnem skladu je strukturiran tako, da tekom tranzicijskega obdobja ne bo vplival na vsakodnevne aktivnosti v Evropi. Pričakuje se, da se bo postopek o novem partnerju zaključil v nekaj tednih, vendar pa točno časovno obdobje ni znano.
 
GM v ZDA je na sodišče podal zahtevek za restrukturiranje, medtem ko GM Europe nadaljuje z normalnim poslovanjem
 
V ZDA je danes korporacija General Motors najavila dogovor z U.S. Treasury in vladami Kanade in Ontario, ki bo pospešil obnovo GM-a in ustvaril bolj močan "Novi GM", ki bo temljil na profitabilni in zdravi prihodnosti.
 
 V skladu z dogovorom, bodo Novi GM sestavljali GM-ove najmočnejše operacije in blagovne znamke iz vsega sveta. Novi GM bo tako imel znatno manjše dolgove in nižje operativne stroške, kot kadarkoli v zgodovini GM-a. Novi GM bo globalni vodja na področju nizke porabe goriva in naprednih ekoloških tehnologij, kvalitete in zanesljivosti, privlačnega dizajna, storitvami za kupce ter predvsem vrednost za denar.
 
Sedanja GM ekipa management bo tudi na čelu novega GM-a, ki pa bo vključeval pogoje nedavnega dogovora GM-a z avtomobilističnim sindikatom delavcev (United Auto Workers - UAW) in kandskim sindikatom (Canadian Auto Workers - CAW).
 
Dogovor med General Motorsom in vlado ZDA o prodaji vseh GM-ovih sredstev Novemu GM-u, bo odobren tekom sodno nadzorovanega procesa v skladu s Poglavljem 11 (Chapter 11) ameriškega zakona o bankrotu, ki ga je General Motors začel danes na ameriškem sodišču za južno okrožje (Southern District) v New Yorku. Vlada ZDA in sindikati avtomobilske industrije (UAW) podpirajo sodno nadzorovano prodajo GM-a, s čimer se pričakuje, da bo sodišče hitro odobrilo prodajo.
 
Nobene GM-ove operacije izven ZDA niso vključene v ta prenos ali sodno nadziran proces in ti predloženi zahtevki nimajo direktnega pravnega vpliva na GM-ove načrte in operacije izven ZDA. GM je potrdil, da brez kakršnihkoli zastojev nadaljuje s svojim poslovanjem v Evropi, južni Ameriki, Afriki in srednjem vzhodu ter Aziji in Pacifiku.
 

Carl Peter Forster je danas potrdil, da dogajanja v ZDA ne bodo vplivala na pogoje, obveznosti in obstoječe dogovore z:

  • zaposlenimi v GM Europe
  •  dobavitelji za evropsko poslovanje
  •  kupci, ki so naročili in čakajo nove avtomobile ali imajo veljavno garancijo na GM avtomobilih
  •  upokojenci GM Europe
  •  pooblaščenimi partnerji v Evropi.
Z namenom, da se vsem vpletenim zagotovijo informacije, je GM Europe s tem namenom danes aktiviral online-servis o sodnih postopkih v ZDA ter njihovem vplivu na operacije izven ZDA. Naslov internetne strani je http://gmeuropefactsandfiction.com.
 

 General Motors Corp. (kratica GM na Newyorški borzi vrednostnih papirjev NYSE), največji svetovni proizvajalec avtomobilov, je ustanovljen leta 1908, danes po vsem svetu zaposluje približno 235.000 ljudi. Svetovni sedež GM je v Detroitu, ZDA, njegova proizvodna dejavnost pa poteka v 34 državah. Leta 2008 je bilo v svetu prodanih približno 8,35 milijona avtomobilov in tovornjakov GM pod naslednjimi blagovnimi znamkami: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn,  Vauxhall in Wuling. GM-ova največja nacionalna tržišče so Združene države Amerike, za njem sladi Kitajska, Brazilija, Velika Britanija, Kanada, Rusija in Nemačija. GM v Evropi prodaja avtomobile na več kot 40 trgih. Ima 10 obratov za proizvodnjo in sestavljanje vozil v sedmih državah ter zaposluje približno 50.000 ljudi.


Galerija: