Zgodovina

ŠKODINA TOVARNA V VRCHLABÍJU PRAZNUJE 100-LETNICO OBSTOJA

Družba Škoda Auto obeležuje 100-letnico obstoja tovarne v Vrchlabíju. Lanskega septembra so v tej tovarni izdelali milijonto vozilo, potem ko so se leta 1991 združili s Volkswagnom.

"Tovarna v Vrchlabíju nadaljuje zgodovino podjetja Petera in sinovi, izdelovalcev vozil in angleških sedel, ki jo je leta 1864 ustanovil Ignác Theodor Petera. Leta 1908 so tu izdelali prvo avtomobilsko karoserijo," je povedal vodja Škodinega arhiva Lukáš Nachtmann. Po letu 1920 se je tovarna specializirala za proizvodnjo avtomobilskih karoserij. V letih od 1930 do 1935 je družba dosegla svoj vrhunec; proizvajali so kabriolete na osnovi šasij, ki so jih izdelovali Škoda, Tatra in Walter, pa tudi nemške, italijanske, angleške in ameriške družbe.  

 

"Med 2. svetovno vojno so tovarno adaptirali in jo v bistvu dogradili na današnjo velikost," je povedal Nachtmann. Po vojni so tovarno spremenili v obrat za izdelovanje avtomobilskih karoserij (SEVKAR ? "Severočeská karosárna"), a so jo že kmalu zatem, leta 1946, podržavili in postala je del AZNP iz Mlade Boleslav. V tistem času so v tovarni prvič v zgodovini uvedli sistem proizvodnje na tekočem traku. Prvi model, ki so ga izdelovali, je bila Škoda 1101. Leta 1952 so začeli s proizvodnjo Škode 1200, vozila, ki je imelo popolnoma kovinsko karoserijo (za razliko od prejšnjih modelov z lesenimi okviri).

 

Leta 1954 je bila ustanovljena neodvisna družba z imenom Automobilový závod Vrchlabí, ki se je potem združila s Karoso, tovarno iz kraja Chlumec nad Cidlinou. Leta 1955 so predstavili model Škoda 1201. Leta 1958 je tovarna v Vrchlabíju vnovič postal del AZNP iz Mlade Boleslav.

 

V letih, ki so sledila, so se v Vrchlabíju specializirali za izdelovanje lahkih dostavnih izvedenk, ki so temeljile na Škodinih osebnih vozilih. Nekaj let kasneje so proizvodni program razširili z majhno serijo Škodinih najbolje opremljenih vozil. V 60. letih preteklega stoletja je družba lansirala modela Škoda 1202 in za njim še Škoda 1203. Poleg tega so izdelovali tudi nesestavljene poltovarnjake za turški trg. V tovarni so zgradili tudi stiskalnico in temeljito prenovili večino proizvodne infrastrukture. "Sredi 70. let preteklega stoletja je tovarna začela sodelovati s tisto v Mladi Boleslav; preverjali in preizkušali so standardno izvedbo Škode 120 in njene bolj izpopolnjene različice. Še danes v Vrchlabíju izdelujejo bolj luksuzne različice aktualnih modelov," je dodal Lukáš Nachtmann iz Škode Auta.

 

Proti koncu leta 1981 so v tovarni izdelali zadnjo Škodo 1203, s čimer se je končalo obdobje izdelovanja gospodarskih vozil, ki je skoraj brez premora trajalo od leta 1946. Leta 1987 je bil Vrchlabí prva tovarna, kjer so začeli s testno proizvodnjo Škode Favorita, leta 1990 pa tudi Škode Formana. Lansiranje modela Favorit je zahtevalo temeljito posodobitev proizvodnje na tekočem traku in tudi druge proizvodne infrastrukture.

 

Leta 1991 je Škoda iz Mlade Boleslav postala del koncerna Volkswagen ? Vrchlabí pa je ostal eden od proizvodnih obratov družbe Škoda, automobilová a.s. V tistem času so v obratu izdelovali posebne izvedbe modelov Favorit in Forman. Septembra 1994 so v tovarni začeli proizvajati Škodo Felicio, kasneje pa tudi Felicio Combi, Felicio Pickup in Felicio Fun.

Danes v Vrchlabíju izdelujejo modela Škoda Octavia Tour in Škoda Octavia.

 

www.skoda.si

 


Galerija: