Tehnika - novosti

PSA s posodobljeno linijo mehanskih menjalnikov

 

Roland Vardanega, član uprave in direktor za tehniko in industrijo skupine PSA Peugeot Citroën, je v četrtek, 18. junija, otvoril razširjeno enoto za proizvodnjo kompaktnih mehanskih menjalnikov v tovarni Valenciennes v regiji Nord-Pas-de-Calais.

 

Slovesnost, ki je potekala ob prisotnosti lokalnih in regionalnih oblasti, je skupini PSA Peugeot Citroën omogočila tudi proslavitev izdelave 30-milijontega menjalnika v proizvodnem središču Valenciennes od njegove postavitve leta 1981.

 

Obstoječim zgradbam skupne površine 42.000 m? se pridružuje razširjena enota v velikosti 7000 m?. Širitvena naložba je znašala 83 milijonov evrov in je bila zasnovana v skladu z metodologijo sistema za proizvodnjo skupine PSA*, da bi bila izraba bolj učinkovita in konkurenčna. Enota bo začela obratovati februarja 2010, ko se bodo dnevne proizvodne zmogljivosti povečale s 1750 na 2625 menjalnikov.

 

V proizvodnem središču Valenciennes, ki je specializirano za proizvodnjo menjalnikov, je trenutno zaposlenih 2250 oseb. Tu poteka proizvodnja štirih tipov menjalnikov, od teh sta bila dva lansirana v zadnjih treh letih:

 

-          5-stopenjski mehanski menjalnik BE, lansiran leta 1981

-          avtomatski menjalnik AL4, lansiran leta 1997

-          6-stopenjski kompaktni robotizirani mehanski menjalnik (MCP), lansiran leta 2006, ki po zaslugi optimalnega elektronskega krmiljenja sklopke in spreminjanja prestavnih razmerij omogoča od 3 do 5 % manjšo porabo goriva in emisijo CO2

-          in nazadnje: kompaktni mehanski menjalnik (MCM), ki je izdelan na osnovi kompaktnega robotiziranega mehanskega menjalnika (MCP) in je bil lansiran konec leta 2007. Prav tako prispeva k zmanjšanju porabe goriva in emisije plina CO2, ki glede na prilagoditve lahko doseže do 5 %.

 

Proizvodno središče Valenciennes je svetovno priznano na področju proizvodnje menjalnikov. Leta 2008 je bilo izdelanih 1,5 milijona menjalnikov, kar ga uvršča na 3. mesto na svetovni ravni.

 


Galerija: