Lestvice

''Engine of the year 2009'': trojna zmaga za BMW

Nagrada "Engine of the Year 2009": trojna zmaga s štiri, šest in osemvaljnimi motorji. BMW Group nadaljuje svojo zgodbo o uspehu na svetovno najpomembnejšem tekmovanju za motor leta.

 

München / Stuttgart. Z dosego izjemnih zmag v treh kategorijah na mednarodnem tekmovanju "Engine of the Year", je BMW Group v tem letu ponovno upravičil svoj primat, kot vodilni proizvajalec posebej zmogljivih in hkrati učinkovitih motorjev. Na svetovno najprestižnejšem tekmovanju za motor leta so naslednji motorji premagali konkurente v posameznih segmentih avtomobilov:  osemvaljni motor v vozilu BMW M3, vrstni šestvaljnik s tehnologijo Twin Turbo, ki ga je med drugim mogoče občudovati pri modelih BMW serije 3, BMW serije 1 in BMW X6, kakor tudi štirivaljnik s sistemom tlačne polnitve s turbopuhalom na izpušne pline, ki se poslužuje principa dveh vhodov za izpušne pri MINI Cooper S.

 

Podeljevanje nagrad se je odvijalo 17. junija letos, na dogodku Engine Expo v Stuttgartu. S to trojno zmago BMW Group nadaljuje s tlakovanjem svoje zgodbe o uspehu na mednarodnem tekmovanju "Engine of the Year". Na tekmovanju, ki se odvija od leta 1999, so motorji proizvajalca BMW v domače vitrine prinesli že šest skupnih zmag, vključno s štirimi zaporednimi v preteklih letih. 

 

Letošnji zmagovalci so ponovno navdušili strokovne člane žirije s svojim vrhunskim razvojem moči, kakor tudi inovativno tehnologijo za večjo učinkovitost. Omenjena kombinacija superiornih lastnosti je rezultat razvojne strategije BMW EfficientDynamics, ki zaznamuje tako osemvaljnike pod pokrovom motorja športnih izpeljank BMW M GmbH, kakor tudi vrstne šestvaljnike pri modelnih različicah BMW in nenazadnje, štirivaljne motorje znamke MINI.

V kategoriji motorjev z gibno prostornino med 3.0 in 4.0 litri, je osemvaljni motor integriran v BMW M3, uspešno ubranil naslov iz lanskega leta. Ta štiri-litrski pogonski agregat z nazivno močjo 309 kW/420 KM igra ključno vlogo pri uspehu visokozmogljivih športnih avtomobilov znamke BMW na tržišču, še več, sedaj je na voljo tudi pri izvedenkah BMW M3 Coupé, BMW M3 limuzina in BMW M3 Cabrio.


Tri-litrski motor šestvaljni motor z največjim razvojem moči 225 kW/306 KM s tehnologijo Twin Turbo in sistemom neposrednega vbrizgavanja (High Precision Injection), je v letošnjem letu ponovno, že tretje leto zapored, dominiral v kategoriji motorjev z gibno prostornino med 2.5 in 3.0 litri.

 

Podoben scenarij suverenega nastopa, poznan že od leta 2007, pa se je odvijal tudi pri ocenjevanju kategorije motorjev z gibno prostornino med 1.4 in 1.8 litri, kjer 1.6- litrska štirivaljni motor v MINI Cooper S, s sistemom tlačne polnitve s turbopuhalom na izpušne pline, ki se poslužuje principa dveh vhodov za izpušne pline, neposrednim vbrizgavanjem bencinskega goriva in največjim razvojem moči 128 kW/175 KM, še vedno postavlja nove standarde.
 
Odločitve mednarodnega tekmovanja "Engine of the Year" sprejema strokovna mednarodna žirija, ki jo sestavljajo mednarodno priznani novinarji iz sveta avtomobilizma. Letos je skupina 65 strokovnjakov iz 32 držav podelila nagrade v osmih kategorijah motorjev, glede na njihovo prostornino in treh posebnih kategorijah, kakor tudi posebno priznanje za skupnega zmagovalca.
 
V enajstih dosedanjih tekmovanjih, ki si sledijo od leta 1999, je BMW Group osvojil že več kot 40 trofej. Ta kontinuiran uspeh na svetovno najžlahtnejšem tekmovanju za motor leta, je impresiven dokaz edinstvene globalne kompetence na področju razvoja prenosnika moči proizvajalca BMW Group.
 
Rezultati po posameznih kategorijah:

Galerija: