Lestvice

''Engine of the year 2009'': Volkswagen ima najboljši motor

Volkswagen je z 1,4-litrskim motorjem TSI v mednarodni konkurenci motornih tehnologij dosegel največji uspeh doslej. Poleg mednarodnega priznanja za motor leta je TSI z dvojnim tlačnim polnjenjem osvojil tudi naslova ?najbolj ekološki motor v letu 2009? in ?najboljši motor? v kategoriji od 1,0 do 1,4 litra gibne prostornine. Nagrade je v sredo, 17. junija, v Stuttgartu prevzel dr. Rüdiger Szengel, vodja razvoja bencinskih motorjev pri Volkswagnu.

 

?S tehnologijo TSI v avtomobile današnjega dne vgrajujemo motorje prihodnosti. Kombinacija zmanjšane gibne prostornine, direktnega vbrizgavanja goriva in inteligentnega tlačnega polnjenja zagotavlja optimalno vozno dinamiko, združeno z nizkimi emisijami in majhno porabo. To, da smo prejeli nagrado v treh pomembnih kategorijah, je kompliment za našo razvojno ekipo. Motorji TSI resnično postavljajo razvojne smernice. Po vsem svetu smo jih vgradili že v skoraj 2,3 milijona vozil,? je povedal dr. Rüdiger Szengel.

 

Motorji TSI s kompresorjem in turbopolnilnikom (na voljo s 103 kW / 140 KM, 110 kW / 150 KM, 118 kW / 160 KM in 125 kW / 170 KM) sodijo med najučinkovitejše bencinske agregate. Tega mnenja je bila tudi žirija, ki je podelila mednarodno nagrado za motor leta in jo je sestavljalo 65 novinarjev iz 32 držav: ?Volkswagen ni dosegel le skupne zmage, pač pa je osvojil tudi nagrado za najbolj ekološki motor v letu 2009. Užitek v vožnji in gospodarnost je torej nedvomno mogoče združiti v enem motorju.?

 

Močni bencinski motorji z direktnim vbrizgavanjem goriva v Volkswagnovi modelski paleti pokrivajo ponudbo od Pola do Passata CC. Tudi novi Golf je lahko opremljen z motorjem TSI, ki v izvedbi s 118 kW / 160 KM in s 7-stopenjskim menjalnikom DSG porabi le 6,0 litra goriva na 100 kilometrov. Poleg tega je Volkswagen tehnologijo TSI razširil s prav tako varčnimi agregati z enojnim tlačnim polnjenjem. Najnovejši primer za to je novi 1,2-litrski motor TSI s 77 kW / 105 KM, ki bo še letos na voljo za novi Polo.
 
Rezultati po posameznih kategorijah:

Galerija: