Predstavitve

Opel Insignia ecoFLEX: okolju prijazna in zmogljiva

 

 

  • Okolju prijazna: s 136 g/km emisij CO2 in porabo 5,2 l/100 km
  • Zmogljiva: 160 KM in največjim navorom do 380 Nm
  • Aerodinamična: z 0,26 koeficientom zračnega odpora spada med najboljše
  • Cenovno dostopna: začetna cena v Sloveniji je 26.370 evrov

 

Nova Opel Insignia ecoFLEX združuje najboljše iz obeh svetov: ponuja nizke emisije CO2 in nizko poraba goriva, ki ne vplivata na vozno zmogljivost in dinamičnost. S samo 136 gramov emisij ogljikovega dioksida in porabo goriva 5.2 l/100 km, zagotavlja moč 118 kW/160 KM ter največji navor do 380 Nm - vse to zahvaljujoč visoko zmogljivemu turbo dizelskemu common-rail motorju z dvolitrsko gibno prostornino nove generacije, ki je razvit posebej za ta model.

 

Tako kot ostali modeli Insignie, tudi nova različica ecoFLEX izpolnjuje Euro 5 standarde. Zahvaljujoč izjemno nizki stopnji emisij ogljikovega dioksida v svoji kategoriji - veliko pod 140 g/km - bodo kupci v mnogih državah, deležni številnih davčnih olajšav. Ugodna cena in izjemne zmogljivosti naredijo Insignio ecoFLEX še toliko bolj privlačno: Insignia ecoFLEX v 9,5 sekundah pospeši na 100 km/h in doseže največjo hitrost 221 km/h. Začetna cena v Nemčiji je 27.500 evrov, v Sloveniji pa 26.370 evrov. Za štirivratno Insignio ecoFlex z 2.0 dizelskim motorjem (160KM) in opremo Edition, boste morali v primerjavi z navadno štirivratno Insignio z enako opremo in motorjem, odšteti 350 evrov več, kar skupaj znese 27.220 evrov.

 

Štirivratna in petvratna različica Insignie ecoFLEX bosta na voljo v začetku poletja 2009, jeseni pa se jima bo pridružila še različica Sports Tourer.

 

?Ko smo razvijali Insignio ecoFLEX, smo se odločili ponuditi več kot samo okolju prijazno vozilo. Združili smo visoko zmogljivost in inovativno tehnologijo, kakršno dobite pri ostalih različicah Insignie. Po tej ceni, enostavno nima konkurence", je povedal Hans Demant, izvršni direktor podjetja Adam Opel.

 

 Tehnologija CleanTech optimizira zmogljivost

Oplov najnovejši model ecoFLEX poganja nova generacija štirivalnega 2.0 CDTI motorja s 118 kW/160 konjskimi močmi, ki je bil predstavljen z Insignio lansko zimo. Na voljo je izključno s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, katerega prestavno razmerje je podaljšano tako, da se zmanjša hitrost motorja in poraba goriva. Poleg tega pa sistem upravljanja na informacijskem zaslonu opozori voznika, ko bi bilo optimalno prestaviti v višjo prestavo, saj bi se s tem porabilo manj goriva.

 

Krajša prestavna razmerja so izbrana za prvo in drugo prestavo z namenom, da se izognemo problemom pri pospeševanju Insignie ecoFLEX: Insignia ecoFLEX doseže hitrost 100 km/h v samo 9,5 sekundah - zmogljivost, ki je enaka kot pri standardni različici dizelskega motorja 2.0 s 160 KM.

 

Posebna inovativna tehnologija se prvič predstavlja pri motorju Insignie ecoFLEX - to je CleanTech postopek izgorevanja. Razvili so ga GM-ovi inženirji, narejen pa je tako, da preko elektronskega sistema zaprte zanke zagotavlja najnižje možne izpuste in najbolj ekonomično porabo goriva. Ključni elementi te tehnologije, so piezoelektrični senzorji s katerimi se meri tlak v vsaki od štirih komor za izgorevanje.

 

Glede na vrednost koficienta zračnega odpora, spada Insignia ecoFLEX med najbolj aerodinamične limuzine na svetu

 

Insignia ecoFLEX se lahko pohvali z izjemnim 0,26 koeficientom zračnega odpora (CD), kar jo uvršča med najbolj aerodinamične limuzine na svetu.

 

V primerjavi s standardno Insignio 2.0 CDTI, je vrednost zračnega odpora pri modelu ecoFLEX, zmanjšana za kar 20 točk. Za to je zaslužnih pet ključnih izboljšav: dodali so podvozje pod rezervoar pred zadnjo osjo, zaprli zgornje odprtine za hlajenje, poravnali prednji del prednjega spojlerja, znižali celotno karoserijo in zaprli spodnjo stran prednjega hladilnika.

 

Insignia ecoFLEX je opremljena s posebej izdelanimi gumami  225/55 R 17 z nizkim odporom, ki jih je  razvil Michelin.

EcoFLEX na voljo z vsemi inovativnimi tehnologijami iz linije Insignia

Model ecoFLEX vključuje vse tehnologije, ki so pripomogle k temu, da je Insignia postala  Evropski avto leta 2009. Insigniino novo mehansko podvozje lahko dodatno izboljšamo z inovativnim sistemom FlexRide, ki izboljša stabilnost in zagotavlja neposredno elektronsko krmiljeno blaženje. FlexRide vozniku nudi tudi možnost izbire med tremi načini vožnje: poleg standardnega načina lahko voznik izbere še udoben potovalni (Tour) ali odločen športni način (Sport) vožnje. Izbira načina vožnje vpliva na vožnjo, upravljanje in odzivnost stopalke za plin.  Druge inovativne funkcije vključujejo novo generacijo prilagodljivih žarometov AFL+, ki se prilagajajo prometnim razmeram in povečujejo varnost ter imajo devet različnih funkcij osvetlitve. Prav tako je na voljo nov sistem kamere Opel Eye, ki prepozna določene prometne znake ter voznika opozori, ko nehote zavije s svojega pasu. Ena izmed najpomembnejših inovacij pa so tudi hrbtu prijazni, ortopedsko oblikovani ergonomični športni sedeži, ki so na voljo po zelo ugodni ceni in skrbijo predvsem za zdravje lastnikov Insignie ecoFLEX, ki veliko časa porabijo na cesti.


Galerija: