Novice

Izboljšave za enoprostorca C4 Picasso in Grand C4 Picasso ter Berlingo.

Nove izboljšave so na voljo za enoprostorca C4 Picasso in Grand C4 Picasso ter kompaktno vozilo za prosti čas Berlingo.

Za vozila C4 Picasso in Grand C4 Picasso je to nov elektronski sistem nadzora pogonskih koles, ki je tovarniško vgrajen z vsemi motorji z mehanskim menjalnikom.

Za izvedenke Berlingo XTR z dizelskim motorjem HDi je za doplačilo na razpolago sistem Grip Control, ki omogoča upravljanje spodrsavanja pogonskih koles na različnih vrstah podlage. Omenjena tehnologija poudarja odzivnost Berlinga.

Berlingo je odslej bogatejši za dizelski motor HDi 92 s filtrom sajastih delcev. Nova ponudba zmanjšuje porabo goriva na 5,3 l/100 km pri kombinirani vožnji, emisijo plina CO2 pa na 140 g/km.

C4 PICASSO: ELEKTRONSKI SISTEM NADZORA POGONSKIH KOLES JE NA VOLJO ZA ŠTEVILNE IZVEDENKE

Za vozilom C5 sta prišla na vrsto C4 Picasso in Grand C4 Picasso: z elektronskim sistemom nadzora pogonskih koles so opremljeni vsi motorji z mehanskim menjalnikom. Omenjena varnostna oprema ne pomeni dodatnih stroškov za stranko. Ta sistem omogoča občutno izboljšanje vlečne moči na zasneženih in poledenelih cestah. Elektronski sistem za nadzor nad pogonskimi kolesi je jasno premaknil meje zmogljivosti klasičnega sistema proti spodrsavanju koles in vozilu v veliki večini primerov omogoča pospeševanje na spolzki cesti. Potovanja pri tej opremi postanejo enostavna in varna.

SISTEM GRIP CONTROL PRI VOZILIH BERLINGO: Z LAHKOTO NA VSEH VRSTAH PODLAGE

Berlingo pa ponuja novo generacijo izboljšanega sistema proti spodrsavanju koles, imenovano "Grip Control", ki je še posebej prilagojen njegovemu odzivnemu značaju.

Sistem, vgrajen v vozila C5 in C4 Picasso, nadzoruje in prilagaja spodrsavanje pogonskih koles na zasneženih in poledenelih cestah. Glede na uporabo in pričakovanja lastnikov teh vozil je ta ponudba zadovoljiva in dobro prilagojena. Berlingo je s svojim položajem, ki zahteva večjo odzivnost, idealen za vgradnjo sistema, ki omogoča upravljanje spodrsavanja na različnih cestiščih oziroma na neutrjenem terenu (off-road).

Sistem Grip Control bo na voljo za izvedenke HDi 92 XTR in HDi 110 FAP XTR, ki so že opremljene z 10 mm višjim vzmetenjem in zaščitno ploščo pod motorjem. Poleg funkcije Grip Control imajo te izvedenke tudi sistem za nadzor stabilnosti in pnevmatike Michelin? Latitude Tour M+S dimenzije 205/65 R 15, ki omogočajo najboljše možnosti za prilagajanje vsem vrstam terena, vključno z vožnjo po snegu, ko jih je možno zamenjati z zimskimi pnevmatikami.

Grip Control je na voljo tudi za gospodarska vozila HDi 75 in HDi 92.

Grip control je nadgradnja sistema krmiljenja spodrsavanja pogonskih koles, ki je vključen v računalnik sistema za nadzor stabilnosti vozila. Krmili spodrsavanje sprednjih pogonskih koles in ima različne načine za prilagajanje vrsti podlage. Na voljo je pet načinov delovanja. Voznik med njimi izbira s pomočjo vrtljivega gumba (izbirno stikalo načina delovanja), ki je na armaturni plošči.


Standardni način delovanja

Ta način delovanja je namenjen vsakodnevni vožnji. Omogoča omejeno spodrsavanje pogonskih koles in deluje kot klasični sistem za krmiljenje spodrsavanja pogonskih koles ASR.


Način za vožnjo po snegu (Neige)

Omogočene funkcije so podobne funkcijam elektronskega sistema nadzora pogonskih koles, ki je vgrajen v vozila C5 in C4 Picasso, ter upravlja speljevanje in pospeševanje na zasneženih cestah, tako da prek različnega krmiljenja obeh pogonskih koles optimizira njuno spodrsavanje. Za razliko od vozil C5 in C4 Picasso se ta način delovanja samodejno izključi pri hitrosti nad 50 km/h.


Način za terensko vožnjo (Tout-chemin)

Način je namenjen vožnji po blatnem cestišču, poljskih poteh in mokri travi, ter omogoča močno spodrsavanje enega izmed obeh pogonskih koles za pridobitev zadostnega oprijema, medtem ko drugemu kolesu posreduje čim večji možen navor motorja. V tem primeru se ves razpoložljiv navor lahko prenese na eno samo pogonsko kolo, kar pri diferencialu z omejenim zdrsavanjem ni mogoče. Nato je spodrsavanje optimizirano in zagotavlja najboljše možno pospeševanje.Način delovanja se samodejno izključi pri hitrosti nad 80 km/h.


Način za vožnjo po pesku (Sable)

Pri tej nastavitvi sistem dovoljuje rahlo spodrsavanje obeh pogonskih koles enako in omogoča kar najboljše pospeševanje vozila in preprečuje nevarnost pogrezanja v pesek.

Način deluje do hitrosti 120 km/h.


Način vožnje z izključenim sistemom za nadzor stabilnosti vozila (ESP off)

Z načinom "izključen sistem za nadzor stabilnosti vozila" so izključeni vsi sistemi za pomoč pri vožnji, ki jih upravlja računalnik sistema za nadzor stabilnosti vozila: sistem za nadzor stabilnosti vozila in krmiljenje spodrsavanja pogonskih koles. Tako kot vsi drugi proizvodi znamke Citroën se sistem samodejno vključi pri hitrosti 50 km/h.
MOTOR HDi 92 FAP ZA VOZILA BERLINGO: PREDNOST IMATA VARČNOST IN ZMANJŠANJE EMISIJE CO2

Filter sajastih delcev, ki je z dizelskim motorjem HDi 92 vgrajen v novi Berlingo, spremljajo nekatere izboljšave, ki mu omogočajo občutno boljše rezultate glede porabe goriva in emisije plina CO2. Te izboljšave temeljijo na optimizaciji aerodinamičnih lastnosti in uporabi manj viskoznega motornega olja. Poraba goriva znaša 5,3 litra na 100 km pri kombinirani vožnji. Emisija CO2 odslej znaša 140 g/km. Ostale vrednosti z vidika zmogljivosti (pospeševanje) so nespremenjene.

 


Galerija: