Zgodovina

Volvo 445 praznuje 60 obletnico

Kmalu po tem, ko je Volvo leta 1927 začelo s proizvodnjo avtomobilov, so začeli z dostavo praznih šasij za različne potrebe kupcev. Veliki Volvi iz let okoli 1930 so imeli prednja krila, pokrov avtomobila in polico, da so jih vozniki lahko spremenili v kombije ali dostavna vozila, ki so bila na Švedskem v tistem času zelo popularna. Glede na to, da so večje Volve tudi po drugi svetovni vojni izdelovali iz različnih okvirjev, so bile še vedno na voljo tudi gole šasije, ki so bile v prodajnih katalogih na voljo vse do 1950. Ker so bila ta vozila velika, se je kmalu pokazala želja po manjših in lažjih šasijah.

 Poleti leta 1949 se je začela proizvodnja različice šasije vozila Volvo PV444. Šlo je za različico, ki je bila enake velikosti in je stala enako. Za tem se je pojavila različica 445, ki se je od starega modela razlikovala po drogovih, imela jih je pet namesto štirih. Teža različice je bila 500 kg. Novo dostavno vozilo je bilo lažje in je lahko nosilo več teže kot težji kombiji. Skupna teža vozila je bila 1650 km, šasija je imela 725 kg. Tisti, ki so uporabljali vozilo Volvo 445, so prav kmalu ugotovili, da lahko to vozilo v praksi prenese še veliko več teže kot le v teoriji.

Velik posel

V tistem času je Švedska imela približno 70 podjetij, od tega jih je 25 izdelovalo dele za Volva 445. Ogrodja vozila so bila iz različnih materialov, lesa ali jekla. Malo je bilo tistih vozil, ki so bila v celoti opremljena z jeklom, kar je bilo odvisno od časa in stroškov. Notranjost vozil je bila praktična, ne pa tudi udobna. Tkanine so bile večinoma iz vzdržljivega umetnega usnja. Voznik je bil tisti, ki je moral vožnjo v tem vozilu napraviti udobno. Volvo 445 je namreč bil avtomobil, namenjen kot prostor za delo.

V parih letih je podjetje Volvo Cars trg zapolnilo s šasijami modela 445. Do leta 1952 se je Volvo srečal s 1500 neprodanimi modeli 445, parkiranimi pred tovarno. Toda tudi te Volve so morali prodajati.

Kombi za vsakogar

?Naredi si svoj Volvo kombi?, je bilo geslo generalnega direktorja Gabrielssona, s tem pa se je rodila ideja o Volvu Duett, prvem modelu kombi/karavan. Mlad inženir Erik Skoog je skupaj s svojimi sodelavci tako pričel z delom in že čez 15 mesecev (leta 1953) je trgu in prvim kupcem ponudil prvo vozilo Duett.

Vozilo Duett naj bi postalo vodilno vozilo pri Volvu, izdelava je traja vse do leta 1969. To vozilo je bila odlična izbira za manjše podjetje, saj je lahko prevažalo majhne in srednje velike tovore. Leta 1969 je švedska vlada uvedla testiranja pri trčenjih, vozilo Duett pa takrat ni prestalo testa. Zato se je podjetje Volvo odločilo za ukinitev proizvodnje. Zadnje vozilo s šasijo številka 97299 je danes na voljo v muzeju Volvo. Je temno modre barve in še vedno nosi svojo originalno registrsko številko OA 1075 (OA predstavlja področje Gothenburga).


Galerija: