Reportaže

Susan Solomon osvojila Volvovo nagrado za okolje za leto 2009

Ena od vodilnih svetovnih znanstvenic na področju raziskovanja atmosfere bo na Švedsko prispela to jesen in bo takrat prevzela eno najbolj prestižnih nagrad zadnjih 20 let na področju okolja: Volvovo nagrado za okolje (Volvo Environment Prize), ki jo podeljuje neodvisna organizacija. Na svoji odpravi na Antarktiko je Susan Solomon popisala mehanizme, ki so prisotni pod luknjo na ozonski plasti. V zadnjih letih je vodila eno od najbolj prestižnih delovnih skupin znotraj odbora Združenih narodov za okolje. Pred kratkim je javnost opozorila na dejstvo, da so klimatske spremembe, ki jih je povzročil človek, tako obširne, da se jih ne da povrniti v prvotno stanje ? tudi če zaustavimo emisije ogljikovega dioksida, lahko spremembe trajajo več kot 1000 let.

 

Dr. Susan Solomon je že od svojega 30 leta imela osrednjo vlogo pri raziskavah globalne atmosfere. Pri 30 letih je vodila odpravo na Antarktiko, kjer so raziskovali pojav iz leta 1980 ? tanjšanje pomembne ozonske plasti na Antarktiki. Njena raziskovalna skupina je tako lahko potrdila, da so klorofloroogljikovodiki povzročili poškodbe na ozonski plasti, ki se je tako stanjšala, da nas ne varuje več v celoti pred UV žarki. Dokazi, ki so jih ona in njena skupina priložila, so vodili k temu, da so vse države prepovedale izdelavo Klorofloroogljikovodikov, ki so jih včasih med drugim uporabljali tudi za hlajenje.

 

V zadnjih letih so se ona in drugi znanstveniki s tega področja skoncentrirali na klimatske spremembe. V svojem zadnjem članku je Susan Solomon opozorila na posledice klimatskih sprememb, ki bodo obstale tudi do 1000 let. Do tega bo prišlo, ker morja počasi absorbirajo ogljikov dioksid, kar pa postopek še podaljša.

 

?Če povemo preprosto, naši izpustu ogljikovega dioksida pomenijo, da se vse okoli nas topli, mi pa ne vemo, kako bi to spet spravili na normalno raven,? pravi Susan Solomon.

 

Izsledki njenih raziskav so lahko depresivni, saj to pomeni, da bomo posledice klimatskih sprememb čutili še več kot trideset generacij. Susan Solomon meni, da ni vse tako pesimistično: ?Zelo pomembno je, da imamo prave znanstvene informacije, ko sprejemamo odločitve. Danes se veliko ljudi uči o vplivu klimatskih sprememb. In če vedo, kako dolgo bodo trajale posledice, bodo ljudje in vlade sprejeli boljše odločitve o tem, koliko izpustov bodo še pridelali.?

Komisija Volvove nagrade za okolje je sestavljena iz nekaj vodilnih mednarodnih znanstvenikov. Glede Susan so povedali: ?Dr. Susan Solomon je odličen kemik in raziskovalec, čigar izsledki so zelo močno pripomogli k razvoju odločilnih klimatskih zakonov.?

 

Susan Solomon je na to komentirala: ?Zelo sem počaščena. Kot znanstvenica lahko delam s stvarmi, ki se drugim ljudem zdijo pomembne. To je privilegij.?

 

Susan Solomon bo na Švedsko prišla novembra, kjer bo na prireditvi in seminarju prejela nagrado. Poleg priznanja bo prejela tudi denarno nagrado.


Galerija: