Predstavitve

Opel Insignia OPC: vrhunska tehnologija zagotavlja užitek v vožnji

? Inovativni oblikovalski elementi notranjosti in zunanjosti privlačijo poglede vseh ljubiteljev avtomobilov
? Najmočnejši serijsko izdelan Opel vseh časov poganja 2.8 V6 Turbo motor z 239 kW/325 KM
? V praksi že preuizkušeno mehatronično podvozje s sistemom Adaptive 4x4 daje vožnji učinkovitost in dinamiko

Dinamična in strastna vožnja ima pri znamki Opel novo ime: Insignia OPC. Z njenim 2,8 V6 Turbo pogonom z 239 kW/325 KM in izjemnimi 435 Nm navora je to najmočnejši serijsko izdelan avtomobil. Najbolj zmogljiva Insignia doseže največjo hitrost 250 km/h (omejeno) in pospeši od 0 do 100 km/h v šestih sekundah. OPC različice Avta leta 2009 bodo na voljo to jesen v vseh treh karoserijskih različicah - 5 vratna, 4 vratna sedan in Sports Tourer.

 Ob deseti obletnici uspešne linije OPC, je Opel opremil Insignio z vrhunsko tehnologijo. Prvič v OPC liniji bosta štirikolesni pogon Adaptive 4x4 in elektronski diferencial z delno zaporo eLSD na voljo kot serijska oprema. Insignia OPC bo na voljo tudi s prilagodljivim podvozjem FlexRide, ki omogoča voznikom bolj aktivno vozno izkušnjo.

 

Prednji sedeži Recaro s štiristopenjsko ledveno podporo in podaljšanim sedalnim delom, so zaradi svojih lasnosti prejeli priznani pečat kakovosti neodvisnih strokovnjakov iz področja ortopedije znani pod imenom Aktion Gesunder Rücken (Pobuda za zdrav hrbet).

 

Izgled Insignie OPC je povsem v skladu z njenimi zmogljivostmi - prednji del z dvema velikima vertikalnima dovodoma in integriran zadnji spojler ter posebej oblikovana 19-palčna OPC platišča. Satensko kromirani zaključki ter izraziti dvojni izpušni cevi, integrirani v zadnjem odbijaču, še dodatno povečujejo privlačni izgled avtomobila. 

 

V notranjosti so oblikovalci s temnimi detajli, Recaro sedeži, športnim volanskim obročem in posebno ročico menjalnika, ustvarili športni izgled avtomobila. Ko voznik v sistemu FlexRide izbere OPC način vožnje ter tako nastavi avtomobil na njegov najbolj športni način delovanja, plošča z instrumenti zasveti v rdeči barvi.

 ?Medtem ko ecoFLEX različica izraža našo predanost k izdelavi okolju prijaznih vozil, Insignia OPC, v družino Insignia, prinaša adrenalin in tako še poveča užitek v vožnji.", je povedal Hans Demant, direktor Adam Opel. ?Insignia odpira vrata nove generacije OPC avtomobilov, saj nudi dokazano moč, boljšo učinkovitost in seveda veliko zabave."

 

Podvozje: športna in varna vožnja, vendar tudi udobna

 

Prvič v OPC liniji bosta štirikolesni pogon Adaptive 4x4 in elektronski diferencial z delno zaporo eLSD na voljo kot serijska oprema. Upravljanje štirikolesnega pogona je nastavljeno tako, da se  prilagodi in razporedi moči glede na športno filozofijo OPC-ja.

 

Insignia OPC bo na voljo s prilagodljivim podvozjem FlexRide, ki omogoča voznikom, da si priredijo svoje podvozje in nastavijo vzmetenje. Vozniki OPC-ja lahko izbirajo med osnovnim Standard načinom vožnje, ki je idealen za vsakodnevno vožnjo ali posebnim Sport načinom vožnje, pri katerem vzmetenje otrdi in se zmanjša zvijanje karoserije s čimer se doseže večjo okretnost.  Ka pa se izbere OPC način vožnje, pa vstopimo v povsem novo dimenzijo: upravljanje postane bolj neposredno, stopalka za plin bolj odzivna, nastavitve podvozja se pripravijo za vrhunsko zmogljivost, instrumenti pa zasvetijo v rdeči barvi.

 

Inženirji so posebej za OPC Insignio razvili t.i. ?opornik za visoke zmogljivosti? (High Performance Strut, HiPerStrut). Z zmanjšanim naklonom glavnega svornika in krajšim drogom so McPhersonov obese boljše od izvedbe pri standardni Insignii. HiPerStrut izboljša občutek volanskega obroča, zmanjša vibracije pri upravljanju glede na visoki navor, izboljša lego na cesti ter poveča moč v zavojih in tako nudi voznikom Insignie OPC občutek  natančnosti s povečano odzivnostjo.

 

Insignia OPC je opremljena z 18-palčnimi Brembo prednjimi zavorami, s prečno prevrtanimi zavornimi diski velikosti 355 x 32 mm, s štiribatnimi aluminijastimi zelo čvrstimi zavornimi čeljustmi in visoko zmogljivimi zavornimi ploščicami. Novost, ki je bila posebej razvita za Insignio OPC, so skupaj uliti plavajoči diski: sprednje zavore sestavljajo ulit železni zavorni rotor in aluminijast kolutni zvon.

 

Po opravljenih intenzivnih testih na cesti in testni stezi Nürburgring Nordschleife, so Oplovi inženirji, iz Opel Performance Centra v Rüsselsheimu, izbrali gume Pirelli P Zero 245/40, ki ustrezajo 19-palčnim platiščem. Možno pa je tudi naročiti 20-palčna platišča z 255/35 gumami.

 

Najmočnejši serijski motor v Oplovi zgodovini

 

Insignija OPC pospeši od 0 do 100 km/h v šestih sekundah ter doseže maksimalno hitrost od 250 km/h. Tudi elastičnost je izjemna: OPC v peti prestavi pospeši od 80 do 100 km/h v samo 7,1 sekundi.

 

Insignia OPC z 2.8 V6 Turbo motorjem in 239 kW/325 KM je visoko zmogljiva zahvaljujoč posebni kalibraciji enote za upravljanje motorja, povečanemu polnilnemu tlaku na 0,9 bara in predelanemu izpušnemu sistemu z močno zmanjšanim povratnim tlakom izpušnih plinov. Izpušni del, ki ga je razvilo podjetje Remus, je narejen iz nerjavečega jekla in je za 20 odstotkov lažji od standardnega. Zvok in glasnost sta izjemno pomembna pri ocenjevanju motorja, zato so Oplovi akustični specialisti razvili nove osrednje in zadnje  glušnike izpuha.  

 

High-tech 2.8 V6 Turbo motor bo na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Z namenom, da se dosežejo optimalne zmogljivosti, je končno prestavno razmerje, v primerjavi s standardnimi verzijami V6 Turbo Sport in Cosmo nekoliko skrajšano, in sicer iz 3,76 na 3,90:1.

 

Za OPC različico evropskega avtomobila leta boste morali odšteti 40.490 evrov za štirivratni in 40.690 evrov za petvratni model ter 41.690 evrov za karavansko različico Sports Tourer.

 


Galerija: