Predstavitve

Audi predstavlja nov koncept avtomobila ? Audi A5 Sportback.

Petvratnik z dolgim, tekoče oblikovanim zadkom združuje najboljše lastnosti različnih avtomobilskih zvrsti: je čustven in eleganten kot coupé, udoben kot limuzina in praktičen kot Avant. Po coupéju in kabrioletu je Sportback že tretji član modelske družine A5.

Audi predstavlja nov koncept avtomobila ? Audi A5 Sportback. Petvratnik z dolgim, tekoče oblikovanim zadkom združuje najboljše lastnosti različnih avtomobilskih zvrsti: je čustven in eleganten kot coupé, udoben kot limuzina in praktičen kot Avant. Po coupéju in kabrioletu je Sportback že tretji član modelske družine A5.

Z emocionalnim designom, visoko vsestransko uporabnostjo, športnim značajem ter učinkovitimi in obenem zmogljivimi motorji se bo A5 Sportback v začetku oktobra pripeljal v Audijeve prodajne salone.

Audi, tvorec Avanta, postavlja z modelom A5 Sportback nove trende na področju designa. Petvratni coupé je v znamenju elegantnih linij. V primerjavi z A4 limuzino je za 36 mm nižji; kratek sprednji previs, dolga medosna razdalja, širok kolotek in štiri vrata brez okvirov z ozko grafično zasnovo oken dajejo pečat celotni podobi športne elegance.

Notranjost je prostorna, vsi štirje sedeži so enako udobni. Velik pokrov prtljažnika se skladno vklaplja v dolgi zadek in med položna C-stebrička, ostro začrtani rob na njem pa poudarja razpotegnjeno napetost. Prostornina prtljažnika znaša 480 litrov in je torej skoraj na ravni A4 Avanta. Če podrete zadnja sedeža, se poveča na 980 litrov.

Kar zadeva pogon, A5 Sportback dosledno sledi novim Audijevim tehnologijam. Vsi motorji so visokoučinkoviti in delujejo po načelu direktnega vbrizgavanja goriva ? dizelski motorji so uglajeni TDI-ji, bencinski motorji pa temeljijo na konceptu FSI; vsi motorji izpolnjujejo izpušni normativ Euro 5. Vsi so opremljeni z rekuperacijskim sistemom, ki med zaviranjem oz. v fazah, ko voznik ne dodaja plina, reciklira energijo in jo začasno shranjuje v akumulatorju.

Za začetek bo Audi ponudil tri bencinske in tri TDI-motorje, še trije motorji pa bodo v ponudbo vključeni do sredine leta 2010. Bencinski motorji ? dve dvolitrski različici TFSI s 132 kW oz. 155 kW in 3,2-litrski V6 s 195 kW ? so opremljeni s tehnologijo Audi valvelift system, ki prilagodljivo uravnava hod ventilov. Ta inteligentna tehnologija prispeva k boljšim zmogljivostim motorja, obenem pa vpliva na zmanjšanje porabe goriva.

Motor 2.0 TDI razvije moč 125 kW in v povprečju porabi 5,2 litra goriva na 100 km. Integriran ima sistem start-stop, ki predvsem v gostem mestnem prometu dodatno zmanjšuje porabo goriva. Še zmogljivejši je 2.7 TDI s 140 kW. Različica 3.0 TDI, ki je na voljo v kombinaciji z menjalnikom S tronic, pa razvije kar 176 kW.


Najzmogljivejši od dizelskih motorjev prenaša navor na stalni štirikolesni pogon quattro, enako velja tudi za dva bencinska motorja. Za oba najmočnejša motorja je opcijsko na voljo novo razviti športni diferencial, ki pogonsko moč prilagodljivo razporeja med obe zadnji kolesi ter s tem zagotavlja še več dinamike, varnosti in užitka v vožnji. Oba motorja TDI, ki imata pogon spredaj ? 2.0 TDI in 2.7 TDI ? ter bencinski 2.0 TFSI (132 kW) so opremljeni s še eno Audijevo inovacijo: elektronskim stabilizacijskim programom (ESP) s prečno zaporo na sprednji premi, ki prispeva k večji živahnosti in preprečuje podkrmiljenje.

Idealno dopolnitev predstavlja opcijski sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Z njim lahko voznik poljubno spreminja karakteristiko dodajanja plina, način prestavljanja pri 7-stopenjskem S tronicu in stopnjo servo podpore pri serijskem (od 140 kW dalje) volanu servotronic. Sistem je modularno vezan na vsaj enega od treh opcijskih modulov ? športni diferencial, prilagodljivo uravnavanje blažilnikov in dinamično krmiljenje s prilagodljivim prenosom krmilne sile.


Audi A5 Sportback

Motorji
? za začetek šest motorjev z močjo od 125 kW do 195 kW, še trije motorji do sredine naslednjega leta
? direktno vbrizgavanje goriva pri vseh motorjih
? suverene vozne lastnosti in visoka učinkovitost
? 2.0 TDI in 2.0 TFSI s sistemom start-stop

Prenos moči
? odvisno od motorja: ročni menjalnik, multitronic ali 7-stopenjski S tronic
? štirikolesni pogon quattro za najzmogljivejše izvedbe, športni diferencial za prilagodljivo porazdelitev moči med zadnji kolesi kot opcija od 176 kW dalje

Podvozje
? uravnotežena porazdelitev osne obremenitve, lahka konstrukcija kolesnih obes
? serijska 17-colska aluminijasta platišča, opcijsko do 20-colska platišča
? elektronski stabilizacijski program (ESP) z novo elektronsko prečno zaporo serijski pri izvedbah s pogonom spredaj
? opcijski sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select, po želji prilagodljivo uravnavanje blažilnikov, dinamično krmiljenje in športni diferencial

Karoserija
? športno-eleganten design s tekočimi linijami
? velik pokrov prtljažnika
? prostornina prtljažnika 480 l oz. 980 l
? prostorna notranjost z udobnim dostopom

Oprema
? bogata in komfortna serijska oprema, poleg tega številne luksuzne opcije
? opcijsko na voljo najsodobnejši asistenčni sistemi
? na voljo dva zmogljiva navigacijska sistema MMI

 

www.audi.si   


Galerija: