Tehnika - novosti

eRuf Greenster: Prvi prototip električnega športnega avtomobila

 

 

Siemensovi razvojniki so zanj izdelali integrirani sistem motorja/generatorja, elektronike in vmesnika za baterijo

 

eRuf Greenster je prototip električnega športnega avtomobila, ki so ga izdelali v družbi Ruf Automobile GmbH (ta se med drugim ukvarja s predelavo oziroma izboljševanjem performans Porschejevih modelov) v sodelovanju s Siemensovimi razvojniki. Tematika avtomobilov na električni pogon je stara že vsaj 100 let (Siemens je bil tudi eden prvih proizvajalcev, ki so razvile in izdelale takšna vozila), vendar pa je z usihajočimi zalogami fosilnih goriv, vedno večjo težnjo ljudi po individualnosti in mobilnosti ter vse strožjimi zahtevami glede izpustov CO2, pridobila povsem nov pomen in nov zagon. 

 

Prvi prototip športnega avtomobila na električni pogon tako vsebuje motor z močjo 270 kW, njegov navor znaša 950 Nm, z enim polnjenjem pripadajoče baterije in razumno hitro vožnjo pa lahko prevozi razdaljo 200 kilometrov. Siemens je za prototip prispeval integrirani sistem, ki vključuje motor/generator, elektroniko in vmesnik za baterijo, vse to pa je vgrajeno v posebej prilagojeno šasijo originalnega Porscheja 911. Siemens in Ruf načrtujeta že naslednjo verzijo prototipa, ki naj bi vsebovala hibridni motor in dvosmerno povezavo na elektrodistribucijski sistem (ta bi omogočila, da avtomobil iz njega jemlje in vanj oddaja energijo), predstavili naj bi jo leta 2010.

 

Siemens je sicer globalni tržni in razvojni vodja na področju obnovljivih virov energije, njegovi razvojniki pa se enako intenzivno kot z infrastrukturo za proizvodnjo in distribucijo elektrike iz obnovljivih virov ukvarjajo tudi z možnostmi njene uporabe v vozilih. Siemens tako sodeluje v več iniciativah na področju razvoja vozil na električni pogon, med njimi velja izpostaviti projekt EDISON, ki je usmerjen predvsem na možnosti povezav električnih vozil na inteligentno elektrodistribucijsko omrežje, ter skupni projekt avstrijskih podjetij Siemens, Magna, AVL in KTM, katerega cilj je, da bi do leta 2020 po avstrijskih cestah vozilo vsaj 100.000 avtomobilov na električni pogon.


Galerija: