Tehnika - novosti

Ford predstavlja inovativen zdržljiv material Liquid wood - zmes lesa in plasti

 

Strategija, ki vodi do širše rabe obnovljivih materialov pri sestavnih delih avtomobilov, je vodila Fordov raziskovalni center v Aachnu do razvoja najnovejšega materiala: zmesi lesa in plastične mase 'WPC ? liquid wood'. Nov material je bil preizkušen in ocenjen maja 2009, ko se je zaključil razpisani tri letni raziskovalni program.

 

Novi proces pridobivanja zmesi WPC je podoben procesu pridobivanja gume. Zmes lesa in plastike je odporna na vodo in tako povečuje tudi trajnost materiala. Dejstvo, da se uporablja neobdelani les in njegovi stranski odpadki, povečuje vrednost novega materiala tudi z okoljevarstvenega vidika.

 

Dodatna prednost WPC materiala je tudi občutno povečuje tesnenja lesenih delov in zmanjšanja vonja po plastiki, zato je lahko material uporabljen tudi v notranjosti vozila. Predstavljeni material je namenjen tudi uporabi v predelih motorja, naprimer kot nosilec za akumulator.

 

Predhodne analize recikliranja in ponovne uporabe materiala so pripeljale do odličnih rezultatov, saj je lahko material ponovno uporabljen tudi do pet krat, kar pomeni, da z vidika CO2 emisij  pri predelavi govorimo o ničnih toplogrednih plinih.

 

Uporaba obnovljivih materialov ima v Fordovi okoljevarstveni strategiji ključno vlogo in dodatno povečanje vgradnje naravnih materialov pri razvoju novih modelov je den izmed ključnih ciljev Fordove strategije. Trenutno se uporabljenih 290 materialov iz obnovljivih virov, predvsem bombaža, lesa, lanenih vlaken, konoplje, jute in naravne gume.

 

Med projektnimi partnerji pri razvoju novega materiala so poleg Univerze iz Paderborna vključeni tudi proizvajalci plastičnih mas in proizvajalci embalaže. Pokrajina v severnem Porenju, Westphalia je v projekt prispevala 400.000 ?, kar je velik delež celotnega proračuna, ki presega milijon evrov.


Galerija: