Novice

Volvo izdeluje tudi modelčke avtomobilov

 

 

Ko Volvo Cars predstavi novo vozilo, je identična kopija le tega predstavljena tudi kot modelček. Sedaj pa je prvič v zgodovini podjetja na voljo tudi modelček konceptnega Volva.


?S konceptnim modelčkom S60 in ostalimi modelčki povečujemo prepoznavnost naše blagovne znamke in se oglašujemo na drugačen način,? je dejala Yvonne Hall Tobiasson, vodja oddelka za trženje izdelkov in licenciranje pri Volvo Cars.

 

Modelčki Volvov so v različnih velikostih, tipih in različicah na voljo od 40. let prejšnjega stoletja. Vendar je bila nova strategija na tem področju sprejeta šele s predstavitvijo Volva XC90 leta 2002 in sicer je v skladu z njo ob vsaki predstavitvi novega modela predstavljena tudi njegova natančna kopija v dveh barvah in merilu 1:43.


?Licenčne dogovore smo sklenili z okoli 40 zunanjimi dobavitelji. Prodajamo pravico do uporabe naše blagovne znamke, kar nam prinaša dohodke preko licenčnin. To je del naše strategije za ustvarjanje novih virov dobička za podjetje,? dodaja Yvonne Hall Tobiasson. Licenco imajo tudi priznani proizvajalci modelčkov avtomobilov kot so Hongwell, Welly, Mattel in Majorette. Sedeži teh podjetij so v Hong Kongu, njihove proizvodne zmogljivosti pa se nahajajo na Kitajskem. Volvo C70 in Volvo C30 sta med najbolje prodajanimi modelčki. Preko lastnih kanalov podjetja Volvo je bilo prodanih 24.000 modelčkov Volvov C30 in 17.000 modelčkov Volvov C70. Modelček Volva XC60, ki je bil predstavljen leta 2008, je bil prodan že okoli 16.000 kupcem. Postopek izdelave modelčkov je izjemno natančen in se izvaja ob sodelovanju z oblikovalskim oddelkom podjetja Volvo Cars.

 

?Miniaturni modelčki morajo biti enakih barv, oblik, zunanjosti, notranjosti in med seboj skladni prav tako kot resnična vozila,? je dejala Yvonne Hall Tobiasson.

Na kratko lahko postopek opišemo takole: vodja Volvovega oblikovalskega oddelka proizvajalcem modelčkov pošlje podatke v računalniški obliki, originalne vzorce specifikacijskih barv, skice in vse ostalo, kar je potrebno, da je modelček resnično verna miniaturna kopija originala. Z uporabo teh specifikacij izdelovalci modelčkov proizvedejo prototip, ki ga mora odobriti Volvo Cars, po čemer lahko izdelovalci zaženejo proizvodnjo.

 

Vendar z zmanjševanjem merila ni moč narediti modelčka, k bi bil popolnoma enak resničnemu avtomobilu. Za to obstaja več razlogov. Poglavitnega pomena je perspektiva, saj se resnični avtomobil in njegov modelček opazujeta iz dveh popolnoma različnih zornih kotov. Prav tako ni moč nanesti enake barve kot jo ima resnični avtomobil ? za ustrezno mešanico za modelček je potrebna filigranska natančnost.

 

Poleg modelčkov pa se v povezavi s predstavitvami novih avtomobilov izdeluje tudi druge izdelke. Ena od takih novosti za poletje 2009 je Volvo XC60 na daljinsko upravljanje v merilu 1:14. Mattel je izdelal črnega Volva C30 za svojo serijo Matchbox. Taisto podjetje je pred leti za punčko Barbie izdelalo Volva V70. Švedsko podjetje Viking Toys je iz trpežne plastike izdelalo Volve C30, XC70 in XC90, ki so namenjeni malčkom.

 

Nekateri izdelovalci so se specializirali za izdelavo starejših Volvovih modelov. Trenutno ima Volvo Cars sklenjene licenčne pogodbe za izdelavo Volvov 544, P1800, P120/Amazon, 144 in 240 Turbo. Vendar teh modelčkov ne prodaja podjetje samo, ampak so na voljo na prostem trgu. Seveda pa modelčki poleg dodatne promocije pri predstavitvah resničnih vozil, širjenja zavedanja o blagovni znamki in zagotavljanju dobička za podjetje volvo Cars predstavljajo tudi možnost za zbiratelje. Na svetu prebiva veliko zbiralcev modelčkov. Vsako leto je organiziranih več večjih festivalov, kjer se lahko zbiralci srečajo in kupijo ali zamenjajo modelčke. V bistvu je Volvo ravnokar sredi razburljive faze načrtovanja prihajajočih modelčkov za zbiralce, ki bodo pomanjšane verzije novih Volvov, ki bodo predstavljeni v kratkem. ?Smo sredi priprav. Vendar pa moram ob tem dodati, da so prihajajoči modeli še vedno v fazi prototipov,? pravi Yvonne Hall Tobiasson.

 

Povezava na stran podjetja Volvo za trženje izdelkov. www.volvocars.com/collection


Galerija: