Novice

BMW Group je v drugem četrtletju 2009 zabeležil pozitivne dohodke

 

 

Reithofer: ?Dober napredek s finančnim upravljanjem in upravljanjem stroškov?
Trajnega ekonomskega vzpona še ni na vidiku



BMW Group je v drugem četrtletju 2009 zabeležil pozitivne dohodke, kljub slabemu položaju globalne ekonomije. ?Naše daljnovidne strategije finančnega upravljanja in upravljanja stroškov so se obrestovale?, je, v torek v Münchnu, povedal predsednik upravnega odbora BMW AG, Norbert Reithofer. Tako kot vsa druga podjetja, ki delujejo na področju avtomobilskega sektorja, se tudi BMW Group še vedno sooča s težkimi pogoji poslovanja. ?Kljub nekaterim pozitivnim signalom, pa trajnega in obsežnega izboljšanja še ni na vidiku?, je nadaljeval Reithofer.


Združen učinek finančne in ekonomske krize na porabo potrošnika na glavnih prodajnih trgih in močna konkurenca v avtomobilskem sektorju, sta izrazito vplivali na poslovne rezultate BMW Group. V drugem četrtletju so se dohodki zmanjšali na 12.971 milijonov EUR (drugo četrtletje 2008: 14.552 milijonov EUR), kar je rezultat padca obsega prodaje. BMW Group poroča o dobičku do poslovnega izida iz poslovanja (EBIT) 169 milijonov EUR (drugo četrtletje 2008: 425 milijonov EUR). Dobiček pred odvajanjem davka je upadal na 151 milijona EUR (drugo četrtletje 2008: 602 milijonov EUR), medtem ko je dobiček po odvajanju davka znašal 121 milijona EUR (drugo četrtletje 2008: 507 milijonov EUR).


Dohodki šestmesečnega obdobja so padli na 24,480 milijona EUR (prvo polletje 2008: 27,837 milijona EUR). Skupina poroča šestmesečni poslovni izid iz poslovanja (EBIT) 114 milijonov EUR (prvo polletje 2008: 1,252 milijonov EUR) in izgubo pred odvajanjem davka 47 milijonov EUR (prvo polletje 2008: dobiček pred odvajanjem davka 1,243 milijonov EUR). Izguba po odvajanju davka je bila 31 milijonov EUR (prva polovica 2008: dobiček po odvajanju davka 994 milijonov EUR).


BMW Group je še enkrat ubranil svoj položaj, vpričo težkim ekonomskim razmeram na splošno. V tej situaciji je bil narejen korak naprej na področju upravljanja stroškov, kar je med drugim prispevalo tudi k nižjim izdatkom za osebje. Pozitiven učinek so prav tako tudi izboljšave učinkovitosti.


V obdobju od aprila do junija, je BMW Group prav tako omejil zaloge avtomobilskega segmenta in višine obratnih sredstev. ?V prvi polovici leta nam je uspelo ustvariti pozitiven prost pretok kapitala v višini 516 milijona EUR?, je poudaril Reithofer. Skupno se je ob koncu četrtletja likvidnost BMW Group povečala na 11.9 milijarde EUR.


Galerija: