Novice

Rezultati družbe Renault za prvo polovico leta 2009

  

?                                                                          

 

"Že v juliju 2008 so predvideli krizo in sprejeli prve odločitve, da bi ji lažje kljubovali. Družba Renault je dokazala svojo prožnost, kar dokazuje velik pozitiven prosti denarni tok. Trenutno se v družbi Renault že pripravljajo na obdobje po krizi: z masovnim marketingom vozil z nično emisijo po letu 2011, razširitvijo izbora serije vozil osnovnega razreda, konsolidacijo naše prisotnosti na novih trgih in težnjo za pospeševanje in razširjanje sinergije z družbo Nissan," je povedal Carlos Ghosn, predsednik in izvršni direktor (CEO) družbe Renault.

 

VPLIV ZMANŠEVANJA TRGOV NA REZULTATE

Trgi po vsem svetu zaznavajo splošno upadanje, vključno z novimi trgi, prihodki skupine so se v prvi polovici leta 2009 zaustavili pri številki 15.991 milijonov evrov, kar je 23,7 % manj (21,5 %, če izvzamemo padec vrednosti denarnih enot) kot v enakem obdobju leta 2008.

Prihodki avtomobilske divizije ostajajo na 15.101 milijonov evrov, kar sicer pomeni 24,2 % upad glede na prvo polovico leta 2008. V tej številki se skriva velika sprememba med prvim in drugim četrtletjem (-30,8 % v prvem in -16,9 % v drugem četrtletju). Splošen upad je povzročil ostro upočasnjevanje prodaje dejansko na vseh trgih skupine, kar se je pokazalo v negativnih učinkih na prodajne količine v vseh regijah.

?                                                                           Evropa je prispevala k polovičnemu zmanjšanju prihodkov (-11,6 točke), kljub načrtom za odpis v velikem številu držav. Kljub uspešnemu začetku prodaje vozil novi Mégan in novi Scenic je proizvodni program doživel upad. Več valut, vključno s funtom in poljskim zlotom, je močno zmanjšalo prihodke v Evropi.

?                                                                           Mednarodne operacije so k zmanjšanju prihodkov prispevale 6,8 odstotne točke. Neugodni menjalniški tečaji, še posebej korejskega vona, brazilskega reala, ruskega rublja in romunskega leja, so poslabšali negativne prodajne cilje.

?                                                                           Prodaja avtomobilskih delov in sestavljenih vozil poslovnim partnerjem je prispevala negativne 5,8 točke. Na prodajo avtomobilskih delov je negativno vplivalo zmanjšanje zalog v vsej industriji. Prodajo lahkih gospodarskih vozil je prizadel upad evropskega trga lahkih gospodarskih vozil.

 

Prihodek iz dejavnosti Financiranje prodaje (RCI Banque) se je glede na prvo polovico leta 2008 zmanjšal za 14,7 % in dosegel 890 milijonov evrov.

Operativna marža skupine je bila negativna s 620 milijoni evrov v prvi polovici leta 2009, to je 3,98 % manj prihodkov, v primerjavi s pozitivnimi 865 milijoni evrov oziroma 4,1 % prihodkov v prvi polovici leta 2008.

?                                                                                Operativna marža na področju avtomobilov je padla na negativno vsoto 869 milijonov evrov, to je za 5,8 % manjši prihodek v prvi polovici leta 2009, kar je za 1467 milijonov evrov manj kot v prvi polovici leta 2008. To zmanjšanje v višini 155 milijonov evrov lahko pripišemo negativnemu učinku menjalniških tečajev, 978 milijonov evrov padcu prodajne količine, ki je neposredno vezan na upadanje avtomobilskih trgov, negativnemu razmerju med izborom vozil in ceno ter učinku spodbud v višini 385 milijonov evrov in 176 milijonov evrov vrednem povišanju cen surovin.

Kakorkoli, široko zasnovana politika zmanjševanja stroškov družbe je začela kazati rezultate: nabavni stroški so se zmanjšali za 90 milijonov evrov, izvzemši surovine, stroški administracije (G&A) pa so se zmanjšali za 106 milijonov evrov. Hkrati se še naprej zmanjšujejo stroški iz naslova garancij. V prvi polovici leta so upadli za 110 milijonov evrov, kar odraža nenehno izboljševanje kakovosti vozil in storitev. Podobno kot prihodki je tudi operativna marža prikazala občutno izboljšanje med prvim in drugim četrletjem.

?                                                                                Banka RCI Banque je dokazala svojo prožnost z operativno maržo v znesku 249 milijonov evrov, kar pomeni 28 % prihodkov. Take zmogljivosti lahko pripišemo dobremu obvladovanju rizika in resničnemu zagonu gospodarstva kljub 13 % zmanjšanju splošnega izvajanja vračanja posojil.

Skupina je v prvi polovici leta 2009 zabeležila operativno izgubo v višini 946 milijonov evrov, v primerjavi s prihodki v prvi polovici leta 2008 v višini 845 milijonov evrov.  Drugi operativni prilivi in odlivi  kažejo neto dajatve v višini 326 milijonov evrov, ki primarno izhajajo iz  297 milijonov evrov oslabitve, vezane na dejstvo, da so bile pričakovane prodajne količine revidirane navzdol.

Neto finančni rezultat je pokazal neto dajatve v višini 181 milijonov evrov, v primerjavi z neto prihodkom 315 milijonov evrov v prvi polovici leta 2008, vključno s pozitivnim vplivom 343 milijonov evrov, ki izhajajo iz prevrednotenja unovčljivih delnic.  Če izvzamemo to postavko, je slabšanje čistega finančnega rezultata neposredna posledica večanja dolgov Skupine in s tem večanja stroškov iz naslova obresti.

Delež Skupine v pridruženih družbah je botroval izgubi 1584 milijonov evrov, od tega 1217 milijonov evrov za Nissan, 196 milijonov evrov za AB Volvo in 182 milijonov evrov za AvtoVAZ. Negativen prispevek družbe Nissan je močno upadel v drugem četrtletju na 60 milijonov evrov, v primerjavi s 1151 milijonov evrov v prvi četrtini.

Skupina je v prvi polovici leta 2009 zabeležila čisto izgubo v višini 2712 milijonov evrov, v primerjavi s prihodki 1581 milijonov evrov v prvi polovici leta 2008.

Lastniški kapital  Skupine je 30. junija 2009 znašal 16.548 milijonov evrov.

 

NAČRT UKREPOV ZA POSLOVANJE S POZITIVNIM PROSTIM DENARNIM TOKOM IN ZMANJŠANJE NETO FINANČNIH DOLGOV

Načrt ukrepov, ki jih je družba Renault julija 2008 sprejela za soočenje s krizo, prinaša prve rezultate. Izboljšanje prostega denarnega toka se je v drugem četrtletju povečalo.

Pozitiven prosti denarni tok v prvi polovici leta 2009 znaša 848 milijonov evrov in presega načrtovanega. Ta uspeh gre pripisati manjšim stroškom, manjšim investicijam in manjšim potrebam kapitala dela ? še posebej na področju zalog. Stroški za raziskave in razvoj (R&D) so se zmanjšali za 25 % glede na prvo polovico leta 2007, veliko več od prvotno določenega 15 % zmanjšanja za obdobje 2007-2009. V luči omenjenega uspeha je bil cilj ponovno določen na 20 % zmanjšanje. Neto materialne investicije so bile glede na prvo polovico leta 2007 zmanjšane za 10 %. Zaloge vozil so bile zmanjšane za 891 milijonov evrov v primerjavi s koncem leta 2008. Skupina si bo opomogla tudi po zaslugi uspešnega začetka prodaje vozil iz družine Mégane.

Neto finančni dolgovi avtomobilske dejavnosti so se 30. junija 2009 zmanjšali za 708 milijonov evrov na 7236 milijonov evrov, to je 43,7 % lastniškega kapitala (v primerjavi s 40,9 % lastniškega kapitala 31. decembra 2008).

Tako kot 30. junija 2009 je avtomobilska dejavnost izboljšala svoje finančno stanje glede na 31. december 2008 in je imela 3,4 milijarde evrov gotovine in denarnih ustreznikov in 4,2 milijarde evrov v neizčrpanih kreditnih linijah.

Banka RCI Banque je imela razpoložljivo bruto likvidnost v višini 5,4 milijarde evrov, kar več kot dvakrat krije izdane vrednostne papirje in potrdila o vlogah (2,2 milijarde evrov).

2009: TRŽČE

Izvajanje davčnih spodbud je imelo ugodne učinke na avtomobilski trg in Skupino v prvi polovici leta 2009. Skupina je revidirala svoje napovedi za leto 2009 za svetovni trg in jih povečala na več kot 57 milijonov enot, kar pomeni 12 % in ne več 15 % zmanjšanje v primerjavi z letom 2008. Po 13,7 % zmanjšanju v prvi polovici pričakujemo, da se bo evropski trg v drugi polovici leta začel povečevati in bo v celoletnem obdobju zabeležil 8 % upad.

Skupina bo v drugi polovici leta 2009 v celoti izkoristila začetek prodaje novih vozil iz prve polovice leta, predvsem novega Mégana, obeh izvedenk novega Scenica in Clia III faze 2. Intenzivnejša dejavnost na področju vozil se bo nadaljevala s prenovo vozil SM3 in SM5 v Južni Koreji.

 

2009: NAPOVED

V tem okviru Skupina potrjuje cilje za leto 2009, ki jih je objavila na začetku leta, predvsem glede pozitivnega prostega denarnega toka in povečanja tržnega deleža.

Zastavljene cilje bomo lahko dosegli z nadaljnjim izvajanjem načrtov ukrepov glede zmanjševanja zalog, upravljanja terjatev, omejevanja investicij, zmanjševanja stroškov in izboljševanjem operativnih zmogljivosti v primerjavi s prvo polovico leta.

 


Galerija: