Tehnika - novosti

Nissan bo v ZDA in na Japonskem ponudil električni avtomobil

 

 

Nissan Motor je s prototipom, razvitim na osnovi tiide, predstavil platformo električnega avtomobila, ki jo krasi velika stopnja užitka v vožnji in ničelna stopnja onesnaževanja. Zanjo je razvil napreden podporni sistem EV-IT, ki bo nudil podporo uporabnikom in vozilom na električni pogon 24 ur, vse dni v tednu.

 

Platforma električnega avtomobila trdne zgradbe vključuje zmogljiv pogonski sklop in kompaktne litij-ionske akumulatorje z veliko kapaciteto. Zagotavlja dobre vozne zmogljivosti z veliko stopnjo varnosti. Po merilih, ki veljajo za vozila z izključno električnim pogonom, deluje izjemno in posebej tiho. Za voznika in potnike je posebej udoben.

 

Električni motor, ki je plod lastnega razvoja, doseže največjo moč 80 kW (109 KM) in največji navor 280 Nm. Postavlja se z odzivnostjo in odločnim pospeševanjem. Izviren Nissanov sistem nadzora in vodenja delovanja mu zagotavlja tekoče pospeševanje in uglajeno delovanje.

 

Kompaktni sklop ploščatih litij-ionski akumulatorji, s kapaciteto 24 kWh, je nameščen v dno vozila, s čimer je ohranjena velikost potniškega prostora in prostornina prtljažnika. Oblika akumulatorjev ob tem pomaga izboljšati zračne tokove pod vozilom, kar manjša zračni upor. Ob polnih akumulatorjih znaša doseg vozila več kot 160 km, saj ga veča zavorni sistem, ki pretvarja kinetično energijo v električno ob slehernem zmanjševanju hitrosti in zaviranju.

 

Za večjo zanesljivost in trajno brezhibno delovanje skrbi dodatni okvir akumulatorskega sklopa, ki sočasno odločno veča trdnost platforme. Trdnost in električni pogonski sklop manjšata tresljaje in hrup, kar je mogoče čutiti s povsem tiho in posebej udobno vožnjo.

 

Nissan je za električno vozilo razvil tudi napreden in učinkovit informacijski sistem, prilagojen vozilom z ničelno stopnjo onesnaževanja, ki povezuje osrednjo elektronsko krmilno enoto vozila z globalno podatkovno bazo v informacijskem centru, razvitem izključno za podporo delovanja električnih vozil. Vozilo se z informacijskim centrom poveže preko interneta po omrežju mobilne telefonije.

 

Veliko stopnjo uporabnosti in udobja zagotavljajo vozilu na električni pogon številni specifični sistemi in bogata opremljenost. Na navigacijskem sistemu se s preprostim pritiskom na gumb, grafično prikaže doseg vozila, ob upoštevanju trenutne stopnje polnosti akumulatorjev. Sistem ob tem opozori voznika, če za dosego cilja, ki je vnesen v navigacijski sistem, ni dovolj električne energije v akumulatorjih.

 

Vozniku so v veliko pomoč posebne informacije, ki jih ponuja navigacijski sistem, o možnih točkah polnjenja akumulatorjev, z upoštevanjem trenutnega dosega in podrobnimi podatki o sleherni postaji, kjer se je mogoče priklopiti na električno omrežje.

 

Sistem omogoča izbiro časa samodejnega začetka delovanja klimatske naprave in polnjenja akumulatorjev. Tako je mogoče ohladiti potniški prostor, še ko je vozilo priključeno na električno omrežje, kar vsekakor pripomore k večjemu dosegu. Čas polnjenja akumulatorjev pa je mogoče določiti v obdobju dobave cenejše električne energije.

 

Ob vsem lahko uporabnik preveri polnjenje akumulatorjev preko spleta, oziroma mobilnega telefona. V trenutku, ko se akumulatorji napolnijo, dobi uporabnik o tem sporočilo. Na voljo je tudi daljinski upravljalnik za vklop in izklop polnjenja ter nastavitev delovanja klimatske naprave.

 

V želji, da bi postal vodilni ponudnik mobilnosti brez emisij, Nissan pospešeno razvija vozila na električni pogon in njihove poglavitne sklope. Tovrstno vozilo, ki ga bo kupcem ponudil leta 2010 se bo tako postavljalo z izvirno zasnovo in zgradbo. Pred dnevi je z začetkom delovanja novega globalnega sedeža družbe v Yokohami, tam začel delovati tudi center za razvoj izdelave električnih vozil. V začetku avgusta pa je bila zagnana tudi spletna stran, posvečena ničelni stopnji onesnaževanja www.nissan-zeroemission.com.

 

Ob vsem združuje Nissan številne aktivnosti, za ohranitev naravnega okolja in zmanjšanje njegovega obremenjevanja, pod skupnim imenom Blue Citizenship. S celostnim pristopom globalnemu spoštovanju in zaščiti okolja prispeva k skupnim naporom skupnosti, uveljavlja različnost in omogoča dostopnost individualne mobilnosti najširšemu krogu ljudi. Nissan bo tudi v bodoče v duhu Blue Citizenship razvijal in izdeloval učinkovite tehnologije, izdelke in storitve, kar dokazuje tudi njegovo najnovejši prototip vozila na električni pogon, ki napoveduje tovrstno, serijsko izdelano vozilo po katerem bodo kupci lahko segli prihodnje leto v ZDA in na Japonskem.


Galerija: