Zgodovina

Globalni rally Mazda Cosmo Sport prvič v Evropi

-          Mazda je iz Japonske v Nemčijo prepeljala štirinajst primerkov modela Cosmo, dodatnih pet vozil pričakujejo še iz Evrope

-          Več vrhuncev dogodka se bo zvrstilo med 10. in 15. avgustom letos

-          Obisk ekskluzivne razstave Mazdinih vozil pri Auto Freyu v Augsburgu

 

 
Že več kot štiri desetletja rotacijski motor simbolizira Mazdine inovacijske sposobnosti. Japonska tovarna je svoje prve korake z rotacijskim agregatom storila daljnega leta 1967 in ga prvič serijsko predstavila v legendarnem modelu Mazda Cosmo 110 Sport. Zdaj bo ekskluzivna skupina teh vozil ljubiteljem rotacijskega motorja na ogled na mednarodni prireditvi Cosmo Sport rally v mestecu Gersthofen v bližini Augsburga, in sicer med 10. in 15. avgustom 2009.

 

Kar 14 primerkov Mazde Cosmo Sport je v ta namen z ladjo pripotovalo iz daljne Japonske in dragoceni starodobniki bodo vsekakor eden izmed vrhuncev omenjene prireditve. Obiskovalcem se bo na dogodku predstavilo tudi pet Mazd Cosmo Sport, ki jih imajo v lasti evropski ljubitelji starodobnikov.

 

Dogodek sam po sebi je prvi takšne vrste v Evropi, organizacija pa je v rokah nemškega trgovca Mazdinih avtomobilov, Auto Frey. Za ladijski in kopenski prevoz Mazd Cosmo Sport iz Japonske sta sicer poskrbeli Mazda Motors Deutschland in Mazda Logistics Europe. Bavarski prodajalec Mazdinih vozil, Auto Frey, že tri desetletja skrbi za prodajo Mazd v osrednji Bavarski, v lasti pa ima tudi eno najbolj ekskluzivnih zbirk Mazdinih vozil na svetu, med katerimi imajo mnoga pod motornim pokrovom tudi znameniti izum Felixa Wankla. Med 160 razstavljenimi vozili jih je kar 45 takšnih, ki premorejo rotacijske agregate.

 

Poleg ogleda omenjene kolekcije vozil, se bodo udeleženci dogodka Cosmo Sport Rally lahko prepričali o lepotah južne Nemčije, obiskali bodo rojstno hišo Felixa Wankla in grad Neunschwannstein. Ne bo manjkala niti pokušina piva Klosterbräu, udeleženci pa si bodo med prvimi v živo lahko ogledali še prenovljeno Mazdo RX-8.

 

Mazda Cosmo 110 Sport je prvi serijski avtomobil, ki ga poganja rotacijski agregat z dvema rotorjema. Na Japonskem so ga pričeli proizvajati leta 1967, malce pred modelom NSU Ro 80. Njen 10A motor je imel prostornino 2x491 kubičnih centimetrov, kar je zadoščalo za največjo moč 81 kW (110 KM) pri 7.000 vrtljajih v minuti in 142 Nm največjega navora pri 5.000 vrtljajih v minuti, Ohišje motorja je bilo iz aluminija, površina ohišja pa je bila dodatno utrjena z nanosom kroma. Do leta 1972 je bilo izdelanih natanko 1.176 primerkov.


Galerija: