Novice

Inteligentni avtomobili se lahko izognejo nesrečam

Cilj vozil prihodnosti bi moral preprosto biti sposobnost izogibanja nesrečam. Številni današnji avtomobili so dovolj inteligentni, da voznika opozorijo ali celo samodejno zavrejo, da bi se izognili nesreči.

Ali ste se že počutili utrujene med vožnjo in skoraj zaspali za volanom? Če ste odgovorili pritrdilno, niste edini.

Zaspani vozniki so krivi za številne nesreče po celotnem svetu. Ker je včasih težko ugotoviti ali je bila za nesrečo kriva zaspanost, je resnični obseg tega vzroka skrit. Vendar je jasno, da zaspani vozniki predstavljajo resen in globalen problem za prometno varnost.

Ameriška organizacija NTHSA ocenjuje, da v ZDA vozniki, ki zaspijo za volanom, letno povzročijo okoli 100.000 nesreč z okoli 1.500 mrtvimi in okoli 70.000 poškodovanimi osebami.

Položaj v Evropi je podoben. Statistični podatki nemške zavarovalne organizacije GDV kažejo, da utrujeni ali zaspani vozniki povzročijo okoli 25 odstotkov vseh smrtnih nesreč na nemških avtocestah.

Nesreče izven mest so bolj pogoste
Z zaspanostjo povezane nesreče, ki vključujejo eno vozilo, so pogostejše zunaj mest, kažejo podatki švedskega nacionalnega inštituta za ceste in transport, ki razkrivajo tudi, da se okoli 70 % takih nesreč dogodi na cestah z omejitvijo hitrosti med 70 in 110 km/h.

Podjetje Volvo Cars je razvilo sistem za zgodnje opozarjanje zaspanega voznika (Driver Alert Control), ki s pomočjo meritev gibanja vozila med talnimi oznakami zazna, če se z vozilom upravlja na nadzorovan način.

Ta sistem je namenjen predvsem preprečevanju nesreč na ravnih in monotonih cestnih odsekih, kjer se voznik počuti sproščeno in se tveganje za kinkanje poveča.

Nesreče, kjer vozilo zleti iz cestišča, imajo pogosto smrten izid
Take nesreče obsegajo okoli 20 % vseh nesreč in okoli 40 % vseh nesreč s smrtnim izidom, kažejo statistični podatki NTHSA (2003). Podobne rezultate kažejo tudi statistike iz drugih držav.

Volvo je za zmanjšanje tveganja za izlet iz cestišča razvil sistem za opozarjanje Lane Departure Warning, ki uporablja kamero pod vzvratnim ogledalom. Sistem voznika samodejno zvočno opozori, če zapelje preko črt, ki označujejo rob voznega pasu.

Dodatni sistem za pomoč pri preprečevanju takih nesreč je izogibanje trkom s samodejnim krmiljenjem (Collision Avoidance By Auto Steering), ki z radarjem in kamerami motri nasproti vozeča vozila. Če se voznik ne odzove na opozorilni signal, sistem vozilo samodejno preusmeri nazaj na originalni vozni pas.

Za pomoč pri čelnih trkih, še eni kategoriji nevarnih nesreč, pa Volvo razvija sistem Emergency Lane Assist, ki bo na voljo v prihajajočih modelih podjetja.

Trki od zadaj so pogosti
Ti trki obsegajo okoli 29 % vseh nesreč, ki jih obravnavajo policisti v ZDA. Pri okoli polovici le-teh voznik pred trkom ni zaviral.

Čeprav se te nesreče pogosto dogodijo pri nizkih hitrostih in ne povzročijo vedno resnih poškodb, so lahko poškodbe vratu dolgotrajne, odpravljanje posledic pa drago. Pri njihovem preprečevanju ali blaženju pomaga sistem Mestna varnost (City Safety), ki deluje do hitrosti 30 km/h.

Mestna varnost samodejno zavre vozilo, omeji plin in aktivira zavorne luči v opozorilo zadaj vozečim vozilom. Mestna varnost je del standardne opreme novega Volva XC60.

Sistem deluje za vozila, ki se nahajajo spredaj in stojijo ali se premikajo v isto smer, samodejno izračuna potrebno zavorno moč glede na razmak med voziloma in se sproži samodejno, če se voznik ne odzove v ustreznem času.

Nevarnosti za pešce 
Volvo prav tako trenutno razvija napredno tehnologijo za preprečevanje ali blaženje trkov s pešci, ki obsegajo 11 % vseh trkov v ZDA in skoraj 30 % vseh nesreč s smrtnim izidom na Japonskem.

Sistem bo uporabljal radarsko tehnologijo in kamere in bo identificiral pešca, opozoril voznika in samodejno zavrl, če se voznik ne bo odzval.

TO SPOROČILO ZA JAVNOST JE DEL 50 OBLETNICE VOLVOVEGA VARNOSTNEGA PASU, KI BO OBELEŽENA MED 10 IN 13 AVGUSTOM.


Galerija: