Tehnika - novosti

Mazda v Frankfurtu predstavlja prvo japonsko vozilo s sistemom SCR

Mazda bo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu prihodnji mesec predstavila prvo japonsko osebno vozilo z dizelskim motorjem s sistemom selektivnega redukcijskega katalizatorja (Selective Catalytic Reduction ? SCR). Omenjena tehnologija bo evropskim kupcem ekskluzivno na voljo v  prenovljenem športnem terenskem vozilu Mazda CX-7 z novim dizelskim motorjem, ki prihaja na evropski trg letos oktobra.

 

Prenovljeno Mazdo CX-7 odlikuje visoko zmogljivi 2.2-litrski turbo dizelski motor nizkih vrednosti škodljivih izpuhov stopnje Euro V in sistemom SCR.


Tehnologija SCR s pomočjo vbrizga raztopine ureje AdBlue omogoča naknadno obdelavo škodljivih dušikovih oksidov v redukcijskem katalizatorju. Dodatek sproži naravno kemično reakcijo, pri kateri AdBlue? približno 40 odstotkov NOx spremeni v vodno paro in elementarni plin dušik, ki je naravna sestavina zraka. Motor tako lahko deluje v območju učinkovitega izgorevanja, kar posledično vpliva manjšo porabo goriva.

 

Kompakten dizajn sistema SCR, ki je nameščen pod prtljažnim prostorom, omogoča tudi v Mazdi CX-7 z dizelskim motorjem enako prostornino prtljažnika 455 litrov kot pri različici z bencinskim motorjem. Dodajanje raztopine AdBlue? je optimirano tako, da pod normalnimi voznimi pogoji zadošča za najmanj 20 tisoč prevoženih kilometrov. Novo polnjenje raztopine je zato potrebno le pri vsakem rednem vzdrževalnem servisu vozila.

 

Mazda bo v Frankfurtu poleg prenovljene Mazde CX-7 z  novim dizelskim motorjem nizkih emisijskih vrednosti namenila poudarek tudi drugim okoljevarstvenim tehnologijam, ki so trenutno na razpolago v sedanjih evropskih modelih, pri čemer naj izpostavimo sistem samodejne zaustavitve in ponovnega zagona motorja i-Stop z nizko porabo goriva in tehnologijo vožnje na vodik z rotacijskim motorjem.

 


Galerija: