Tehnika - novosti

BMW ActiveHybrid X6 v razredu najmočnejših hibridov

 

 

BMW ActiveHybrid X6 je prvi svetovni Sports Activity Coupé s hibridnim pogonom, ki zagotavlja zares edinstveno doživetje vožnje tako v segmentu modelov BMW X, kakor tudi v hibridnem segmentu avtomobilov na sploh. Preko kombinacije V8 bencinskega motorja in električnega pogona, nudi BMW ActiveHybrid X6 dinamično zmogljivost, skupaj z manjšo porabo goriva in nižjimi emisijami za približno 20 odstotkov.

 

Tehnologija BMW ActiveHybrid (BMW ActiveHybrid je krovni izraz za vsa hibridna vozila znamke BMW) omogoča vozniku tri pomembne opcije vožnje: vožnjo izključno na električno energijo, izrabo pogonske moči preko motorja z notranjem izgorevanjem ali izkoriščanje prednosti kombinacije z obema načinoma vožnje. Vožnja povsem brez emisij CO2 v električnem načinu je možna pri hitrosti do 60 km/h. S tem načinom se lahko prevozi 2,5 kilometra. Motor z notranjim izgorevanjem intervenira po potrebi (v funkciji obremenitve motorja) in se ponovno samodejno izklopi, ko se vožnja spusti na hitrost pod 65 km/h.

 

Pogonski sistem, ki je integriran v BMW ActiveHybrid X6 vključuje 4,4-litrski V8 bencinski motor z največjim razvojem moči 300 kW/407 KM in tehnologijo z dvema turbinskima polnilnikoma (BMW TwinPower Turbo) ter dva elektromotorja, ki razvijeta moč: Motor 1 67 kW (91 KM)  in motor 2. 63 kW (86 KM).

 

Maksimalna izhodna moč hibridnega pogonskega sistema znaša tako 357 kW (485 KM), z največjim navorom 780 Nm. S to tehnologijo je BMW ActiveHybrid X6 najmočnejše hibridno vozilo na svetu. Preko svojega ravnotežja zmogljivosti in ekonomičnosti porabe goriva, postavlja BMW ActiveHybrid X6 nove standarde tako v segmentu hibridnih vozil, kakor tudi na skupnem trgu modelov BMW X. Za pospešek z mesta do 100 km/h je potrebnih 5.6 sekund. Končna hitrost je elektronsko omejena na 236 km/h, pri čemer bo  paket Sport omogočal končno hitrost 250 km/h. Povprečna poraba goriva po testnem krogu EU5 znaša 9.9 litra/100 km, medtem ko je vrednost emisij CO2 231 gramov/kilometer.

 

Integracija dveh elektromotorjev znotraj dvorežimskega aktivnega menjalnika ECVT (electric continuously variable transmission)  pri BMW ActiveHybrid X6, omogoča dva samozadostna načina upravljanja. En način je namenjen speljevanju v posebej dinamičnem slogu in vožnji pri majhnih hitrostih, drug način pa je na voljo vožnji pri velikih hitrostih pod optimalnimi pogoji. Takšen način vožnje zagotavlja vse prednosti tehnologije BMW ActiveHybrid, z maksimalno učinkovitostjo pri vseh obremenitvah motorja in pri vseh hitrostih. Sedemstopenjski avtomatski menjalnik, ki je na voljo v kombinaciji z elektromotorjema, skupaj s tremi variabilnimi nastavitvami pretikanja prestav in štirimi večlamelnimi sklopkami, zagotavlja zares vrhunsko obnašanje avtomobila med vožnjo, uglajeno delovanje in zmogljivost, tako značilno za BMW.

 

Električna energija se shranjuje v visokozmogljivi akumulatorski bateriji NiMH s skupno kapaciteto 2.4 kWh. Temperatura visokonapetostne akumulatorske baterije se vseskozi nadzoruje, po potrebi in z maksimalno učinkovitostjo, s hladilno tekočino v medsebojno usklajenem delovanju klimatske naprave in zunanjim prenosnikom toplote. Glavna elektronska nadzorna enota omogoča ustrezno interakcijo motorja z notranjim izgorevanjem in električnega pogona, kar je ključnega pomena za odlično učinkovitost in edinstvene kvalitete vožnje z BMW ActiveHybrid X6. Ta pretvarja visokonapetostni enosmerni tok iz visokozmogljive akumulatorske baterije v trifazni izmenični tok za dva elektromotorja v hibridnem načinu menjalnika. Glavna nadzorna enota prav tako usklajuje vse funkcije hibridnega sistema, vključno s porazdelitvijo navora in pogonske moči med motorjem z notranjim izgorevanjem in elektromotorjema, kakor tudi izbiro prestav.

 

Poleg obeh elektromotorjev, pa visokozmogljiva akumulatorska baterija oskrbuje z elektriko tudi druge porabnike električne energije, ki so povezani z 12-voltnim avtomobilskim omrežjem. BMW ActiveHybrid X6 je opremljen z elektromehanskim servo volanom in električnim kompresorjem klimatske naprave. Obe napravi ostaneta popolnoma dejavni tudi po izklopu motorja z notranjim izgorevanjem, kar s pomočjo sistema porabe po potrebi in inovativne percepcije izrabljanja energije, zagotavlja nove standarde v odnosu do celovite učinkovitosti vozila.

 


Galerija: