Tehnika - novosti

BMW ActiveHybrid 7

                                                                         

 

BMW s ponosom predstavlja najbolj vrhunsko in luksuzno interpretacijo hibridne tehnologije, ki je bila doslej kdajkoli videna v avtomobilu: BMW ActiveHybrid 7. Na osnovi BMW serije 7 sedaj  BMW ActiveHybrid 7  postavlja nove standarde za učinkovitost v luksuznem razredu vozil. BMW ActiveHybrid 7 je prvi avtomobil, ki združuje V8 bencinski motor, osemstopenjski avtomatski menjalnik in elektromotor v vlogi prijaznega hibridnega koncepta.


Ta simbioza nadgrajenega osemvaljnika s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in sistemom High Precision Injection s trifaznim sinhronim elektromotorjem, omogoča BMW ActiveHybrid 7 največjo izhodno moč pogonskega sistema 342 kW/465 KM in maksimalen navor 700 Nm. Pogonska moč se prenaša preko osemstopenjskega avtomatskega menjalnika, pri čemer je elektromotor nameščen v kompaktni konfiguraciji med motorjem z notranjim izgorevanjem in pretvornikom na avtomatskem menjalniku, ki se oskrbuje z električno energijo preko litij-ionske akumulatorske baterije, izdelane posebej za uporabo v avtomobilu.


Natančno nadzorovana interakcija obeh pogonskih virov ne služi samo za optimizacijo učinkovitosti, temveč tudi dinamične zmogljivosti in za dosego superiornega udobja pri vožnji z BMW ActiveHybrid 7.

BMW ActiveHybrid 7 pospeši z mesta do 100 km/h v samo 4.9 sekundah, medtem pa ohranja povprečno porabo goriva po testnem krogu EU pri 9.4 litrih/100 kilometrov. Emisije CO2 so omejene na 219 gramov na prevožen kilometer.


Hibridna tehnologija prav tako omogoča nove opcije za posebej učinkovito izrabo energije in užitek dodatnih funkcij za zagotavljanje večjega udobja. Na primer, BMW ActiveHybrid 7 je prvi BMW z avtomatskim menjalnikom, ki vključuje avtomatsko funkcijo Start/Stop za preprečevanje nepotrebnega delovanja motorja pri mirovanju avtomobila ali pri vožnji v prometnih zastojih. Naslednja pomembna prednost je prisotna pri delovanju klimatske naprave in sistemu prezračevanja, ki ostaneta popolnoma dejavna tudi pri izklopu motorja, saj se električna energija dovaja neposredno preko 12-voltnega avtomobilskega omrežja, ki ga podpira litij-ionska akumulatorska baterija.

Edinstven koncept upravljanja motorja premierno omogoča resnično učinkovit klimatski nadzor pri luksuznem avtomobilu celo v fazi mirovanja, pri čemer ohladi notranjost BMW ActiveHybrid 7 na prijetno temperaturo, še preden voznik zažene motor.


Posebni prikazi na instrumentni plošči in nadzorni prikazovalnik sporočajo vozniku stopnjo učinkovitosti in aktualen status delovanja hibridnih komponent. Devetnajst palčna lahka aluminijasta platišča z optimalno aerodinamično obliko desetih krakov v izvedbi "Turbine", ustvarjajo ekskluziven značaj BMW ActiveHybrid 7. Oznake modela na pokrovu prtljažnika, C-stebričku za stranskimi okni zadaj in v predelu vrat, jasno nakazujejo na poseben temperament hibridnih modelov, ki se od svojih ?običajnih? predstavnikov razlikujejo že na samem začetku. Vsekakor ni odveč izpostaviti, da je BMW ActiveHybrid 7 prav tako, posebej za ta ekskluziven model, na voljo v kovinski barvi karoserije v izvedbi "Bluewater".


Enako kot pri obstoječih modelih BMW serije 7, vstopa tudi prva luksuzna limuzina BMW s hibridnim pogonom na tržišče z dvema različnima karoserijskima različicama. Podaljšana izvedenka BMW ActiveHybrid 7 je na voljo z daljšo medosno razdaljo za 14 centimetrov, pri čemer bodo posebne prednosti deležni predvsem potniki na zadnjih sedežih. Za optimizacijo doživetja vožnje in udobja potovanja v slogu grand touring za individualne potrebe potnikov, razpolagata obe modelni različici z bogato ponudbo možnosti iz portfelja originalne opreme in dodatkov, ki jih nudi BMW serije 7.


Galerija: