Novice

Najdražje preizkusne lutke na svetu rešujejo življenja

Preizkusne lutke so nepogrešljive pri razvoju varnejših vozil. Njihova cena lahko doseže 150.000 evrov in v Volvu biva preko 100 primerkov te žilave vrste.

Preizkusne lutke se uporabljajo pri vsem razvoju varnosti vozil. Predstavljajo človeško bitje in Volvovim strokovnjakom za varnost omogočajo vpogled v posledice trka na osebe.

?Preizkusne lutke je zelo težko razviti. Cilj je ustvariti kar se da verno kopijo oseb, obenem pa morajo biti lutke zelo žilave. Eden od zelo uspešnih primerov sega v 90-a leta, ko so švedski raziskovalci razvili preizkusno lutko za trke od zadaj. Ta lutka, ki ima zelo podrobno izdelano hrbtenico, se sedaj za simulacije nihajnih poškodb hrbtenice uporablja po celotnem svetu,? pravi Lotta Jakobsson, strokovnjakinja za biomehaniko in tehnologijo v varnostnem centru Volvo Cars.

Družina Volvovih preizkusnih lutk obsega 8 odraslih in 11 otrok. Najmanjši član je dojenček, ki tehta 3 kilograme.

Člani družine imajo različne konfiguracije za različne namene, kar pomeni preko 100 različnih lutk, saj raziskave zahtevajo uporabo lutk otrok in odraslih različnih starosti in velikosti ter za različne tipe nesreč.

Napredni merilni pripomoček
Prve in zelo preproste preizkusne lutke so bile razvite v 60-ih letih. Danes obstajajo številni tipi ? Evropejci, Američani in specifični modeli za testiranje čelnih, bočnih in trkov v zadek.

Za namene standardizacije preizkusnih lutk, raziskovalci trenutno razvijajo standardizirano lutko za bočne trke. Ta proces poteka več kot 10 let in kaže, kako napreden merilni pripomoček je dejansko varnostna lutka.

Varnostne lutke brez pripomb preživljajo vsakodnevne trke s stenami in lahko pred rehabilitacijo (oz. rekalibracijo v tehničnem žargonu) izkusijo okoli pet trkov.

Preverjanja lutk
Med kalibracijo se lutke pregledajo in pripravijo za nove preizkuse, vključno z zamenjavo zlomljenih delov in izvedbo različnih meritev. Redna kalibracija je potrebna za zagotavljanje konsistentnega delovanja lutk pri prav vsakem testu.

Lutke so skorajda neuničljive, saj jih je moč popraviti in po potrebi zamenjati dele. Nekatere veteranke v varnostnem centru Volvo Cars so stare preko 30 let in so preživele na stotine trkov, kar le dokazuje njihovo žilavost.

Pred vsakim trkom se lutke več dni precizno kalibrirajo v posebni delavnici.

Vsaka lutka vsebuje okoli 100 merilnih točk za zaznavanje sil, ki se med trkom sproščajo na glavo, vrat, hrbtenico, prsi, boke in noge.

Podrobne inženirske raziskave
Informacije, ki so s pomočjo lutk pridobljene med trki, se shranijo digitalno, rezultate testov pa preverijo inženirji ter tako raziščejo jakost in distribucijo sil, ki jim je bila lutka izpostavljena med trkom.

Rezultati biomehanskih raziskav so inženirjem omogočili določiti jakost fizičnih sil, ki jih lahko brez resnejših posledic prenesejo različni deli človeškega telesa.

Raziskovalci dandanes vse bolj uporabljajo virtualne preizkusne lutke, ki obstajajo le v računalnikih. Takim lutkam je moč lažje spremeniti težo in višino, kar zagotavlja realnejše rezultate za posameznike z različnimi postavami.

Vendar pa bodo konvencionalne in žilave preizkusne lutke zagotovo obstajale še vrsto let in se uporabljale z ramo ob rami s svojimi navideznimi sorodniki.


Galerija: