Zgodovina

FELIX WANKEL bi 13.avgusta praznoval 100 let

Felix Wankel se je rodil 13.8.1902 v Lahru. Zagotovo je najbolj zanimivo to, da ni imel formalne tehniške izobrazbe, saj se je čl za trgovca. No, zgodbe krožijo, da le zaradi tega, da je kot trgovec s knjigami imel dostop do drage če literature.
Pri dvaindvajsetih če resno razmišljati o rotacijskem motorju. Vneto iš?e če pokrovitelje za realizacijo njegovih idej in po čratnih neuspešnih poskusih sam ustanovi majhen či laboratorij v Heidelbergu. Od leta 1932 do 1936 brez čih uspehov sodeluje z BMW-jev pri izvedbi čih projektov, takrat ga ob prihodu nacistov na oblast premestijo v znastveni ištitut v Lindau, kjer čo najde ustrezno klimo za delo in razvoj svojih idej. V glavnem se ukvarja z možnostjo uporabe rotacijskih motorjev v letalstvu.
Po vojni se vrne v svoj laboratorij, kjer še vedno poskuša realizirati idejo rotacijskega motorja. Pogovarja se z nekaj nemškimi proizvajalci avtomobilov, dokler skupnega jezika ne najde z NSU-jem. Tako leta 1951 Wankel podpiše pogodbo o izdelavi rotacijskega motorja s trikotnim batom. 1. februarja 1952 se na preizkuševališ?u zavrti prvi Wanklov motor: 125 ccm in 21 kw pri 17000 vrtljajih v minuti. S tem trenutkom so se dogodki čli razvijati z izredno hitrostjo. NSU č ?im hitreje motor vgraditi v serijsko vozilo zato v razvoj pošlje svoje ljudi. Wankel medtem ustanovi svoje podjetje, ki bo skrbelo predvsem za pobiranje sredstev iz naslova patentnih pravic. Po prevzemu NSU-ja s starni VW, Wankel proda svoje podjetje in se odpravi na japonski, kjer z Mazdnimi strokovnjaki sodeluje pri razvoju njegovega izuma. Felix Wankel je umrl leta 1988.
Kot zanimivost velaj omeniti še to, da je Wankel leta 1969 postal ?astni doktor Tehniške univerze v Münchnu in da kljub temu, da se je vse življenje ukvarjal z avtomobili, nikoli ni opravil vozniškega izpita!

In kje vse najdemo Wanklov motor?

NSU Spider-(l.1964) je bil prvi avtomobil v katerem se je vrtel Wanklov rotacijski motor. Za model, ki se je prodal v samo 2375 primerkih zagotovo ne moremo č, da je bil uspešnica. Toda kljub neuspehu motorja, je NSU vztrajal in leta 1967 v Frankfurtu predstavil zagotovo nega najnaprednejših in najbolj revolucionarnih modelov vseh ?asov: NSU Ro80-(l.1967-1977). Motor je imel dve komori, klinasto obliko in ob zasnovi vcepljeno idejo po kateri je bilo potrebno v Ro80 vgraditi vso takrat dostopno sodobno tehnologijo kot je bil avtomatski menjalnik z možnostjo čega prestavljanja in paket opreme, ki ga še pred desetimi leti nismo našli v nobenem osnovnem modelu Passata. Vendar Ro80 prav zaradi svoje ?čsnosti? in s tem povezanih težav, ni dosegel uspeha. Prej nasprotno NSU je zaradi njega propadel in prešel v roke VW.
Licenco za izdelavo Wanklovega motorja je kupilo še okoli 100 drugih tovarn, od katerih jih dobra tretjina prihaja iz Japonske. Zanimivo je, da je licenco kupili Daimler-Benz (izdelal prototip C111), Rolls Royce, MAN, Alfa Romeo, Porsche, Nissan, GM in Suzuki, a je serijsko vozilo zraven NSU in Mazde, ki je edina čo zaslovela po uporabi Wanklovih motorjev, predstavil le še Citroën, ki je prodal 267 primerkov Citroën M35 (l.1965). Ta je temeljil na osnovi Ami8. Pet let kasneje je prestavil še Citroën GS Birotor (l.1970). Polom in blamažo je s prekinitvijo proizvodnje čl Peugeot, ki je medtem postal čnski lastnik Citroëna.

?e sta NSU in Citröen v vseh poskusih komaj presegla 40.000 izdelanih in prodanih vozil, je Mazda na drugi strani ob ču proizvodnje Ro80 prodala že milijon Wanklov. Zčli so z Mazdo Cosmo sport 100S (l.1967) Do danes, ko so predstavili svoj (trenutno) zadnji motor RENESIS, ta bo poganjal novi RX-8, so pri Mazdi izdelali že ve? kot 1,8 milijona rotacijskih motorjev, ki so jih vgradili v 18 čih modelov. Tako se skozi leta zvrstila cela serija vozi RX od RX-2 (l.1970-78), RX-3 (l.1971), RX-4 (l.1972-78), RX-5 (l.1975-81), RX-7 do že omenjene RX-8. Nči uspeh je Mazda v svoji zgodovini dosegla z modelom Mazda 787B, s katerim so leta 1991 zmagali na legendarni dirki 24ur Le Mansa. 4 ploš?ni motor, s skupno prostornino 2616 ccm je dosegel ve? kot 700 konjev pri 9000 vrtljajih v minuti.
Mč naj še kot zanimivost omenimo še to, da je Wanklov motor v nekatere posebne izvedbe Samar za rusko policijo, ter dirkalno izvedbo Lade desetke, vgradila tudi Lada. ?e želite o Felixu Wanklu izvedeti ve?, ali pa vas zanima kaj drugega v zvezi z njegovim izumom lahko na www.der-wankelmotor.de najdete marsikaj zanimivega?

Tekst: M.Volmajer
Foto: Mazda, Citroen, www.der-wankelmotor.de, Arhiv Avtoin
Galerija: