Tehnika - novosti

Z novo generacijo Petrolovih goriv PETROL ULTIMAX tudi do nižje porabe

 

 

Družba PETROL je danes predstavila novost na slovenskem trgu naftnih derivatov - novo generacijo pogonskih goriv Petrol ULTIMAX. Gre za goriva, ki so skladna z najnovejšimi trendi in kakovostnimi zahtevami proizvajalcev motorjev ter aktualno evropsko zakonodajo na tem področju. Njihove lastnosti so prilagojene ključnim zahtevam porabnikov ? nižji porabi oziroma izboljšani ekonomiki pri vožnji, večji učinkovitosti in zaščiti motorja, ter zmanjševanju emisij škodljivih spojin v okolje.   

 

Septembra bo Petrol na vseh svojih bencinskih servisih po Sloveniji uvedel novo generacijo nadstandardnih pogonskih goriv ULTIMAX. Gre za dve novi gorivi  ? motorni bencin ?Petrol ULTIMAX 95? in dieselsko gorivo ?Petrol ULTIMAX Diesel?, ki bosta v celoti zamenjali sedanja Eurosuper 95 in Primadiesel.

 

Goriva Petrol ULTIMAX izpolnjujejo vse najnovejše zahteve proizvajalcev motorjev in aktualne evropske zakonodaje ter presegajo zahteve obstoječih standardov. Najnovejša generacija sodobnih večnamenskih aditivov, ki je uporabljena v gorivih Petrol ULTIMAX, zagotavlja večji izkoristek in zaščito motorja, ob hkratni izboljšani ekonomiki, nižji porabi ter bistveno nižjih emisijah škodljivih spojin v okolje. Razvoj nove generacije goriv je potekal v sodelovanju s priznano korporacijo Afton Chemical iz Velike Britanije, ki je ena vodilnih svetovnih proizvajalk aditivov.

 

Nova generacija goriv Petrol ULTIMAX je vsestransko preskušena, tako z laboratorijskimi kot tudi terenskimi testi, ki so pokazali da je poraba pri novi generaciji Petrolovih goriv Petrol ULTIMAX 95 tudi do 4 % nižja, pri Petrol ULTIMAX Dieslu pa je nižja do 2,2 %. Vsi podatki in navedene izboljšave slonijo na konkretnih  motornih testih, ki jih je opravil dobavitelj aditivov na posebnih preizkuševalnih motorjih in/ali s terenskimi preskusi na konkretnih vozilih (Audi A4, VW Golf, MINI Cooper S, MB 200D, Peugeot, Ford Fiesta, Volvo-tovorni).

 

Gorivi Petrol ULTIMAX 95 in Petrol ULTIMAX Diesel bosta v prodaji na vseh bencinskih servisih Petrola v Sloveniji po nespremenjeni ceni, kar za kupca pomeni večjo dodano vrednost, saj bosta v celoti zamenjala obstoječi gorivi Eurosuper 95 in Primadiesel. Nova goriva Petrol ULTIMAX so popolnoma kompatibilna z vsemi dosedanjimi Petrolovimi gorivi, kot tudi z gorivi drugih ponudnikov na trgu.  

 

Mag. Alenka Vrhovnik Težak, predsednica uprave družbe Petrol d.d., Ljubljana je ob tem povedala: ?Skladno s svojo vizijo se v Petrolu vedno trudimo za napredek in razvoj na področju naših nosilnih produktov, tekočih goriv. Nova generacija pogonskih goriv Petrol ULTIMAX po kakovosti presega okvire standardov in je bolj prijazen do okolja, hkrati pa omogoča večjo moč motorja in nižjo porabo. Petrolu je tako uspelo kupcem ponuditi najboljše gorivo, s tem pa ne samo da stopamo ob bok najbolj uveljavljenim ponudnikom goriv, ampak jih tudi prehitevamo.?

 

Član uprave družbe Petrol Boštjan Napast pa je dodal: ?Pri uvajanju goriv nove generacije ne gre le za uvedbo novega imena, ampak predvsem za kakovostni preskok, saj gorivi Petrol ULTIMAX voznikom ponujata več kot običajna standardna goriva. Ultimativni gorivi za maksimalno prednost torej.?

 

Tehnični dodatek:

 

 

Petrol ULTIMAX 95

 

Petrol ULTIMAX 95 je nov, izboljšan 95-oktanski neosvinčen motorni bencin, ki nadomešča sedanji NMB 95 (eurosuper 95). Izboljšave so dosežene z uporabo sodobnega večnamenskega paketa dodatkov svetovno priznanega proizvajalca aditivov (Afton Chemical VB). Z uporabo teh dodatkov dosežemo:

  • večjo moč motorja,
  • boljšo zaščito in čistost ključnih delov napajalnega sistema ter mirnejši tek motorja,
  • čistejši ter okolju manj škodljiv izpuh (manj škodljivih spojin v izpuhu - CH, CO, NOx)
  • z enako količino goriva lahko prevozimo več kilometrov (do 4% manjša poraba).  

 

Primerjava  motornega bencina Petrol ULTIMAX 95 z običajnimi motornimi bencini (eurosuper 95)

 

 

Lastnost

Petrol ULTIMAX 95

Opombe

Moč čiščenja

Večja za 100%

Na elementih napajalnega sistema sčasoma nastanejo obloge. S svojimi detergentnimi lastnostmi gorivo bistveno izboljša čiščenje sistema, s čimer se stalno ohranja optimalne pogoje za delovanje motorja, kar zagotavlja večjo moč motorja.

Čistost vbrizgalnih injektorjev

V povprečju 55% manj oblog

Obloge, ki se zaradi visokih tlakov in temperatur tvorijo na vbrizgalnih šobah (injektorjih), poslabšajo razprševanje goriva. To privede do nepopolnega zgorevanja, posledično se poveča poraba goriva, moč motorja pa zmanjša.   

Ekonomika vožnje

Do 4% nižja poraba goriva

Poraba goriva je največ odvisna od karakteristik motorja, njegovega vzdrževanja in načina vožnje. Nanjo pa vplivamo tudi z gorivom. Čiste površine ter nemotena prehodnost šob in kanalov lahko porabo goriva pomembno zniža.

Vsebnost nezgorelih CH v izpuhu

Nižja za 74%

Optimalne razmere za zgorevanje lahko ključno prispevajo tudi k znižanju škodljivih spojin v izpuhu. Uporaba kakovostnega goriva ima na to lahko velik vpliv. 

Vsebnost NOx v izpuhu

Nižja za 32%

(enako kot v zgornji vrstici)

 

 

Petrol ULTIMAX Diesel

 

Petrol ULTIMAX Diesel predstavlja dodatno nadgradnjo dosedanjega Primadiesla. Tudi tukaj je uporabljen sodoben paket večnamenskega aditiva Afton Chemicals, ki zagotavlja vrsto izboljšav:

  • občutno se izboljša čistilni učinek goriva na vseh ključnih elementih napajalnega sistema na vozilu (tlačilka, vbrizgalne šobe, rezervoar),
  • pomembno se zniža vsebnost škodljivih spojin v izpuhu, še posebej nezgorelih ogljikovodikov (CH) ter trdih delcev,
  • poveča se moč motorja,
  • zniža  se poraba goriva (do 2% boljša ekonomika  motorja) v primerjavi s standardnim gorivom

 

Primerjava goriva Petrol ULTIMAX Diesel in običajnega dieselskega gorivai (eurodiesel EN 590)      

 

lastnost

Petrol ULTIMAX Diesel

Moč čiščenja

Večja za 100%

Čistost vbrizgalnih šob

55% manj oblog

Ekonomika vožnje

Do 2.2% nižja poraba goriva

Vsebnost nezgorelih CH v izpuhu

Nižja za 13%

Vsebnost trdnih delcev v izpuhu

Nižja za 21%

 

 

 

Opomba:

Vsi podatki in navedene izboljšave slonijo na konkretnih motornih testih izvedenih na posebnih preizkuševalnih motorjih ali/in s terenskimi preskusi (Audi A4, VW Golf, MINI Cooper S, MB 200D, Peugeot, Ford Fiesta, Volvo-tovorni).

 


Galerija: