Novice

Polo s tremi vrati

Svetovna premiera prodajne uspešnice na frankfurtskem avtosalonu: Volkswagen je modelsko serijo Polo dopolnil z dinamično trivratno različico. Osnovna izvedba novega Pola bo v Sloveniji naprodaj od 10.336 EUR naprej.

 

Nova osnovna izvedba prodajne uspešnice: Volkswagen bo na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA, 17.?27. september) premierno predstavil najmlajšega člana Polove družine. Trivratni Polo ima v primerjavi s petvratno različico daljša vrata, novo grafiko stranskih stekel ter dinamično oblikovana C-stebrička. Tako ob pogledu od strani s svojo silhueto spominja na kupe.

 

Ob uvedbi na trg, ki je predvidena za letošnjo jesen, bodo kupci izjemno kakovostne in varne trivratne različice lahko izbirali med šestimi motorji (od 44 kW/60 KM do 77 kW/105 KM) in tremi paketi opreme (Trendline, Comfortline, Highline). Osnovna izvedba v modelski seriji bo po novem trivratni Polo 1.2 Trendline, ki ima serijsko vgrajen sistem ESP, naprodaj pa bo za 10.336 EUR. Novost v paleti bo tudi tri- ali petvratni Polo BlueMotion, ki bo kot serijska izvedba prav tako premierno predstavljen v Frankfurtu. Model, ki se tudi v svetovnem merilu ponaša z nazivom najvarčnejšega avtomobila v svojem razredu (55 kW/75 KM), na 100 kilometrov porabi 3,3 litra dizelskega goriva, kar ustreza emisiji CO2 87 g/km. Polo s tem pospešeno pridobiva na veljavi. Njegov cilj je uspeh, kakršnega je v svojem razredu dosegel Golf.

 

Design z edinstvenimi proporcionalnimi razmerji

 

S trivratnim Polom je Volkswagnov prodajni program dopolnil nov model, ki dosledno sledi načelom Volkswagnovega genetskega designa, ki ga je definiral vodja oblikovanja v koncernu Volkswagen Walter de Silva. Ključne posebnosti so značilen, novi obraz Volkswagnovih vozil, izrazito vodoravna grafika glavnih površin ter preproste oblike, ki jih de Silva opredeljuje kot ?La Semplicit??. Celotni oblikovni zasnovi dajejo pečat ostre, natančne linije.

 

Nadvse pomembna so proporcionalna razmerja avtomobila. Walter de Silva: ?Če so proporcionalna razmerja skladna, je vse ostalo relativno preprosto. In pri novem Polu so proporcionalna razmerja prava.? V tem okviru vzbujajo pozornost kratki karoserijski previsi, v primerjavi z višino velika širina, markantna kolesna ohišja in poudarjen ramenski predel. Oblikovno zasnovo trivratnega Pola najbolj zaznamuje silhueta. Enako kot pri vseh Volkswagnovih modelih, ki so nastali pod okriljem de Silve, tudi tu na stranskih delih dominirata dve liniji: ramenska oziroma t. i. tornado linija zgoraj ter dodatna, oporna linija spodaj. Na suvereno ramensko linijo, ki vzdolž vozila povezuje zgornji rob žarometov in zadnje luči, je oprta streha. Hkrati je z njo močno poudarjen ramenski predel. Še več: zgornja in spodnja linija ustvarjata vznemirljivo igro svetlobe in sence in Polo ima kljub preprosti oblikovni zasnovi izrazito mišičast videz.

Za trivratni Polo v splošnem velja, da je videti nižji in širši. Razlog za to sta skriti B-stebriček in ožji C-stebriček, ki navidezno podaljšujeta predel stranskih stekel. Učinek še dodatno poudarja prav tako daljša spodnja linija stekel, ki se proti zadku vozila vzpenja. Rezultat je še bolj dinamična podoba vozila. Mere karoserije so z dolžino 3.970 mm, širino 1.682 mm in višino 1.485 mm enake kot pri petvratni različici. Enako velja za notranjost in prostornino prtljažnika (od 280 do 952 litrov).

 

Bogata serijska oprema

 

Že osnovna izvedba Polo Trendline se ponaša z bogato varnostno in komfortno opremo. Serijsko je opremljena z elektronskim stabilizacijskim programom (ESP), klasičnimi dnevnimi lučmi, servo krmiljenjem, klimatsko napravo Climatic, električnim pomikom sprednjih stekel, centralnim zaklepanjem, radijskim sprejemnikom s CD / MP3-predvajalnikom in 4. zvočniki, lučko v prtljažniku, zvočnim opozorilnikom za neugasnjene luči, voznikovim sedežem z nastavljivo višino, kozmetičnima ogledaloma v senčnikih in termoizolacijsko zasteklitvijo.

Izvedbo Comfortline, ki predstavlja srednji nivo opreme, je mogoče prepoznati po vratnih kljukah in ohišjih zunanjih ogledal v barvi vozila, dvojnih žarometih z žarnicami H7, kromiranem vstavku na lamelah mreže hladilnika in 15-colskih platiščih. Pri komfortni opremi osnovno serijsko ponudbo nadgrajujejo električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, sistem Easy Entry za lažji dostop do zadnjih sedežev, sovoznikov sedež z nastavljivo višino, predala pod sprednjima sedežema, različne aplikacije z aluminijastim videzom, deljiva in zložljiva zadnja sedežna klop in naslonjalo, dvojno prtljažno dno, žepa na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev in radijsko daljinsko upravljanje za centralno zaklepanje.

Ekskluzivna izvedba Polo Highline izstopa s poudarjeno individualno zasnovo. Na zunaj je že na prvi pogled prepoznavna po kromirani obrobi na odprtini za dovod zraka, 15-colskih aluminijastih platiščih in sprednjih meglenkah. V notranjosti ji pridih razkošja dajejo usnjen večfunkcijski trikraki volan, večfunkcijski prikazovalnik, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, športna sprednja sedeža z nastavljivo višino ter ročica ročne zavore in glava prestavne ročice v usnju.

 

Sodobni motorji so okolju prijazni motorji

 

Aktualna ponudba motorjev za tri- in petvratni Polo obsega šest pogonskih agregatov: tri bencinske in tri dizelske. Bencinski motorji so na voljo z močjo 44 kW/60 KM, 51 KW/70 KM in 63 kW/85 KM. Kot dodatno opremo je za Polo prvič mogoče naročiti 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DSG), ki je lahko kombiniran z bencinskim motorjem s 63 kW/85 KM. Že v kratkem bo paleto motorjev kot četrti bencinski agregat dopolnil novi TSI ? varčna in obenem izrazito športna izvedba s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in močjo 77 kW/105 KM. Tudi TSI bo mogoče naročiti z avtomatskim menjalnikom DSG.

V okviru ponudbe dizelskih motorjev so za tri- in petvratni Polo na voljo izključno novi pogonski agregati z vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda in s filtrom za trdne delce. Njihova moč znaša 55 kW/75 KM, 66 kW/90 KM in 77 kW/105 KM. Z menjalnikom DSG je lahko kombinirana različica s 66 kW/90 KM. Kot četrti TDI bo v začetku leta 2010 uveden 1,2-litrski TDI za Polo BlueMotion (predprodaja se bo začela že konec leta 2009).

 

www.volkswagen.si


Galerija: