Novice

VOLVOVA OKOLJSKA VIZIJA: "DRIVe DO NIČNIH IZPUSTOV"

Vizija Volvo Cars je razviti vozila brez izpustov okolju in podnebju nevarnih snovi. Ta vizija nenehno nastaja pod sloganom ?DRIVe do ničnih izpustov?. Samo leta 2009 je Volvo predstavil sedem novih modelov z varčnim dizelskim motorjem DRIVe z zelo nizkimi izpusti CO2. Ambiciozna elektrifikacijska strategija podjetja obljublja hibridna vozila na trgu že leta 2012.

Podjetje se še nadalje osredotoča na napredno zeleno tehnologijo. Med leti 2006 in 2014 bo Volvo za znižanje porabe in izpustov svojih vozil namenil 15 milijard švedskih kron.

?Imamo že precej modelov za izjemno nizkimi izpusti CO2. Do leta 2020 želimo povprečne izpuste CO2 naših vozil zmanjšali na 90-100 g na kilometer in postati vodilni na področju varovanja okolja. Elektrifikacija je pomemben del tega premika paradigme k bistvenemu znižanju izpustov CO2,? je dejal Paul Gustavsson, direktor elektrifikacijske strategije pri Volvo Cars.

Okoljska zavezanost Volva sega v 70-a leta prejšnjega stoletja in vključuje celoten življenjski cikel avtomobila, od načrtovanja, izdelave, uporabe, servisiranja in recikliranja. Podjetje je primarno osredotočeno na učinkovito izrabo energije in virov, znižanje izpustov in notranjost vozil brez alergenov.

Leta 2008 smo predstavili DRIVe, simbol zavezanosti Volva za okolju bolj prijazna vozila, ki odraža napore podjetja za doseganje trajnostne mobilnosti, ničelnih izpustov in nenehne izboljšave.

?Pri Volvu menimo, da ne obstaja le ena pot do trajnostne mobilnosti. Kot prvo, se dostopnost biogoriv in ustrezne infrastrukture močno razlikuje med različnimi državami, opažamo pa tudi stalne in razburljive tehnološke izboljšave na področjih kot je elektrifikacija,? je dejal Magnus Jonsson, član uprave podjetja zadolžen za raziskave in razvoj.

?Ohranjamo odprt in proaktiven pristop do različnih razvojnih poti in tehnologij, da bi tako lahko hitro in učinkovito tržili izdelke s kar najmanjšim vplivom na okolje,?je dodal.

Razvoj izdelkov na treh področjih

Volvo za zmanjševanje okoljskega vpliva svojih izdelkov uporablja tri glavne strategije: izboljšave učinkovitosti, obnovljiva goriva in elektrifikacijo. Te tri strategije bodo v prihajajočih desetletjih soobstajale in se uporabljale z namenom postopnega zniževanja porabe goriva in izpustov do stopenj, ki jih zahtevajo predpisi, kupci in okolje.

Kratkoročni poudarek je na izboljšavah obstoječe tehnologije, ki se lahko uporablja v različnih modelih z dizelskimi ali bencinskimi motorji. Obenem bomo vse bolj uporabljali obnovljiva goriva ob njihovi vse večji dostopnosti.

Ob nenehnih izboljšavah učinkovitosti motorjev z notranjim izgorevanjem, namerava Volvo predstaviti tudi hibridna vozila z električnim in varčnim motorjem na notranje izgorevanje, ki bo lahko uporabljal tudi drugo generacijo biogoriv, kot je sintetični dizel. Naslednja stopnja vključuje vozila, ki jih poganja izključno električna energija in ki potencialno omogočajo nične izpuste CO2.

Učinkoviti dizli

Volvovi avtomobili DRIVe uporabljajo izjemno varčne dizelske motorje. Volvo C30, S40 in V50 DRIVe so bili premierno predstavljeni na pariškem mednarodnem avtomobilskem salonu oktobra 2008.

Do ženevskega salona marca letos je napredek v tehnologiji omogočil uporabo teh motorjev tudi v večjih modelih. Prav vsi v svojih razredih zasedajo prvo mesto glede varčnosti in izpustov CO2.

Volvo verjame, da je najboljši kratkoročni način za znižanje izpustov ogljikovega dioksida povečanje učinkovitosti lastnih dizelskih in bencinskih motorjev. Manjši izpusti številnih dobro prodajanih vozil bodo namreč imeli večji vpliv in bolj blagodejne posledice kot korenito zmanjšanje za majhno število avtomobilov. Varčni dizelski motorji s tehnologijo zagon/zaustavitev bodo v prihodnjih letih na voljo za vse Volvove modele.

Volvova osredotočenost in načrti se odražajo v nizkih izpustih CO2 in porabi goriva modelov z motorjem DRIVe:

Volvo C30

3,9 l/100 km

99 g CO2/km

Volvo S40

4,0 l/100 km

104 g CO2/km

Volvo V50

4,0 l/100 km

104 g CO2/km

Volvo V70

4,9 l/100 km

129 g CO2/km

Volvo S80

4,9 l/100 km

129 g CO2/km

Volvo XC60

6,0 l/100 km

159 g CO2/km

Volvo XC70

6,0 l/100 km

159 g CO2/km

Obnovljiva goriva

Vse večja uporaba obnovljivih goriv vključuje modele s poganom na različna goriva. Volvo ponuja vozila s pogonom na bencin, dizel, etanol in naravni plin/bioplin. V različice Flexifuel, ki jih lahko kupite v vseh Volvovih segmentih, lahko natočite bencin ali bioetanol in danes predstavljajo enega največjih razponov med osebnimi vozili.

Hibridni in električni avtomobili

Na dolgi rok ima elektrika največji potencial za bistveno znižanje izpustov. V začetku leta 2009 je Volvo predstavil tehnologijo zagon/zaustavitev, ki motor ugasne, ko se avtomobil ustavi.

Leta 2012 bodo na voljo Volvovi hibridni modeli, ki jih boste lahko napolnili preko hišne vtičnice, in bodo opremljeni tako z električnim kot konvencionalnim motorjem na notranje izgorevanje. Primarno jih bo poganjala elektrika iz baterije, motor na notranje izgorevanje pa se bo vključil, ko bo baterija izpraznjena.

Za krajše razdalje v in okoli mest bodo verjetno kupci želeli izključno električna vozila in Volvo je dejaven tudi na tem področju. Vendar bo za njihovo popularizacijo potrebno premagati še vrsto izzivov glede dosega, cene in varnosti. Leta 2010 bo Volvo izvajal obsežna testiranja z modelom C30 na izključno električni pogon. Po zaključenem testiranju bo podjetje ocenilo rezultate in sprejelo odločitev o morebitnem začetku izdelave.

Notranjost brez alergenov

Notranjost brez alergenov je prav tako del pristopa DRIVe in ima visoko prioriteto.

Rezultati dolgoročnega dela na tem področju vključujejo:

  • Vsi notranji tekstili so testirani za preko 100 škodljivih ali alergenih snovi in izpustov ter izpolnjujejo zahteve standarda Oeko-Tex 100,
  • vso usnje je brez kroma,
  • minimalizirali smo izpuste niklja iz kovinskih delov,
  • Volvov napredni sistem za zagotavljanje ustrezne kakovosti zraka v kabini (IAQS) znižuje koncentracije nekaterih škodljivih plinov in delcev,
  • predstavitev novega Volva S80 (2006) je vključevala tudi možnost nakupa sistema CZIP, razvitega primarno za alergične osebe,
  • švedsko združenje za astmo in alergije priporoča štiri Volve, ki so opremljeni s CZIP (S80, V70, XC70 in XC60). CZIP sestavljata IAQS in samodejno prezračevanje.

Nižji vpliv na okolje med življenjsko dobo vozila

V zadnjih 40 letih je Volvo bistveno zmanjšal okoljski vpliv svoje avtomobilske proizvodnje. Primer tega so izpusti topil, ki predstavljajo prednostno območje za celotno avtomobilsko panogo. Danes podjetje za svoje tovarne na Švedskem in v Belgiji uporablja vire elektrike, ki ne vplivajo na podnebje.

Trenutno je moč reciklirati 85 % materialov iz Volvov in odstraniti 95 %. Volvo XC60 ima certifikat RRR ? ponovna uporaba, reciklaža in vrnitev materialov do 95 %. To je Volvov prvi model, ki je dobil tipsko potrdilo za reciklažo, za pridobitev katerega mora proizvajalec pokazati, kako je vozilo reciklirano ob koncu svoje življenjske dobe.

14 zelenih Volvov

Zelene modele poganjajo izjemno učinkoviti dizelski motorji (D), Flexifuel modeli s pogonom na bioetanol (F in FT) ter Flexifuel modeli, ki so bili opremljeni s pogonom na plin (Bi-Fuel).

  • C30 1.8F, C30 1.6D DRIVe in C30 1.6D DRIVe s funkcijo zagon/zaustavitev
  • S40 1.8F, S40 1.6D DRIVe in S40 1.6D DRIVe s funkcijo zagon/zaustavitev
  • V50 1.8F, V50 1.6 DRIVe in V50 1.6D DRIVe s funkcijo zagon/zaustavitev
  • V70 2.0F
  • V70 2.5FT
  • S80 2.0F
  • S80 2.5FT
  • V70 2.5 FT Bi-Fuel

Galerija: