Novice

BMW Group ponovno vodilni v Evropi pri zmanjševanju porabe goriva in CO2.

Razvojna strategija EfficientDynamics je najučinkovitejši program za zmanjševanje emisij CO2 v cestnem prometu. Z dosego zmanjšanja povprečne porabe goriva in vrednosti CO2 za 10,2 odstotkov, je BMW Group znova ustvaril največji napredek glede učinkovitosti med vsemi proizvajalci vozil na evropskem avtomobilskem trgu v letu 2008.

 

Rezultat analize, ki ga je pravkar predložilo Evropsko združenje za promet in okolje (T&E), jasno potrjuje ? enako kot v prejšnjih dveh letih ? odličen uspeh ukrepov EfficientDynamics. S povprečno vrednostjo CO2 154 gramov na prevožen kilometer, se avtomobili znamk BMW in MINI uvrščajo daleč pred vsemi ostalimi proizvajalci premium avtomobilov v odnosu do učinkovitosti, istočasno pa prekašajo celo največje evropske volumen proizvajalce, kakor tudi številne druge izdelovalce avtomobilov z jasno usmerjenostjo produktnega portfelja na majhne avtomobile.

BMW Group se za svojo vodilno pozicijo na evropskem prostoru lahko zahvali zgodnji in obsežni uporabi inovativnih tehnologij za povečanje učinkovitosti pri vseh modelnih serijah. Z uvedbo inovativnih ukrepov kot so regeneracija energije pri zaviranju, avtomatska funkcija Start Stop, indikator za prestavljanje prestav, aktivno krmiljenje loput za dovod zraka, pnevmatike z majhnim kotalnim uporom in pomožne komponente, ki delujejo samo po potrebi, ponujajo aktualni modeli BMW in MINI izjemno dobro ravnotežje med ekonomičnostjo in zmogljivostjo v posameznih segmentih avtomobilov.

 

Obseg visoko učinkovitih modelov se razprostira od MINI Cooper D (80 kW/110 KM) s povprečno porabo goriva glede na standard EU 3,9 litrov/100 kilometrov in vrednostjo CO2 104 gramov na prevožen kilometer, pa vse do BMW 730d (180 kW/245 KM) s povprečno porabo goriva po testnem krogu EU 6,8 litrov/100 km in vrednostjo CO2 178 g/km.

Aktualna analiza organizacije T&E se še posebej navezuje na celovit učinek ukrepov EfficientDynamics. Medtem ko ponujajo drugi avtomobilski proizvajalci tehnologije za nižjo porabo goriva in ogljikove emisije samo pri posebnih modelih ter v nekaterih primerih z doplačilom, pa so inovativne tehnologije EfficientDynamics pri vseh modelnih serijah BMW in MINI na voljo v paketu s standardno opremo.

Naslednji vidik, ki je bil opažen s strani neodvisnih strokovnjakov se kaže v dejstvu, da zmanjšanje povprečne vrednosti CO2 pri BMW in MINI v nobenem primeru ne gre pripisati zgolj premiku na področju prodaje v smeri manjših modelov.

Tehnologije, ki so na voljo v kontekstu razvojne strategije EfficientDynamics so konsistentno integrirane pri vseh modelnih serijah, zaradi česar ponuja BMW Group modele z izrazito dobro učinkovitostjo porabe goriva in vrednostmi CO2 tudi v močnejših segmentih avtomobilov. Povečana učinkovitost pri večini primerov sovpada z občutno večjo zmogljivostjo avtomobila.

Z oblikovanjem neodvisne, nepristranske skupine okoljskih in prometnih združenj iz 23 evropskih držav, organizacija T&E pozorno spremlja avtomobilsko industrijo pri prilagajanju začrtanih pravil in standardov EU za omejitev emisij CO2.

Od leta 1995 do leta 2008 je BMW Group zmanjšal povprečno porabo goriva pri svojih avtomobilih, prodanih v Evropi, na skupno več kot 25 odstotkov, s čemer je presegel samoobvezo, ki jo je sprejelo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) za svoje blagovne znamke. Z doslednim nadaljevanjem te razvojne strategije, postavlja BMW Group nove temelje za izpolnitev prihodnjih, še bolj strogih zakonskih predpisov. Iz tega naslova nima BMW Group nikakršne bojazni, da bi se moral soočiti z nevarnostjo morebitnega plačevanja kazni, kot nadomestila za prekomerne izpuste emisij CO2.

Odlična raven učinkovitosti, ki jo zagotavlja BMW Group in je na evropskem prostoru ratificirana s študijo organizacije T&E, se prav tako izrazito kaže na nacionalnem nivoju: po objavljenih statistikah nemškega zveznega urada za motorna vozila so avtomobili znamk BMW in MINI, ki so bili v letu 2008 registrirani v Nemčiji, zabeležili povprečno vrednost emisij CO2 158 gramov na prevožen kilometer. Iz tega sledi, da se BMW Group nahaja v občutnem vodstvu pred vsemi ostalimi proizvajalci avtomobilov v premium segmentu ? hkrati pa BMW Group nedvoumno ohranja svoj položaj pod povprečno statistiko vseh registriranih vozil v Nemčiji, ki znaša 165 gramov na prevožen kilometer.

 

 

 
 

Galerija: