Tehnika - novosti

Razvoj Volvovega akustičnega dizajna v novem laboratoriju

 

Akustični dizajn avtomobilov je vse bolj pomemben. S povsem novim akustičnim laboratorijem, lahko zvočni strokovnjaki Volvo Cars-a delajo na nadaljnjem napredku pri zvoku motorja. Volvovi avtomobili bodo tako imeli specifičen skandinavski zvok.

Novi akustični laboratorij se nahaja v osrčju Volvo Cars kompleksa, v Torslandi na Švedskem. Le-ta ima mrežo izboklin v steni in stropu, ki vsrkajo zvok in tako dajo optimalne predpogoje za testiranje zvoka motorjev. Nobeni zunanji dejavniki tako ne morejo motiti testiranj. Akustični laboratorij ima trdna tla, ki so zelo podobna makadamskim potem; tako ustvarijo enake zvočne efekte kot na makadamu. ?Z našo novo testno sobo lahko testiramo štirikolesna vozila v povsem drugačnem okolju, kot smo to počeli predhodno? pravi Eva Lahti, inženir akustike pri Volvo Cars.

Novi testni laboratorij je del NVH (Noise, Vibration and Harshness) centra pri Volvo Cars-u, kjer več kot 60 ljudi dela na ustvarjanju pravega zvoka za Volvove avtomobile. ? Večino našega dela se nanaša na oblikovanje iz strankinega vidika najboljšega akustičnega udobja.? pravi Johan Stenson, manager NVH centra.

?Na področju  akustičnega dizajna ne gre za dolgo tradicijo, vendar vse bolj pridobiva na pomenu. Naš izziv je ustvariti izkustvo, ki prinaša pravi ?Volvo zvok? ?, pravi Johan Stenson. Namen je ustvariti tipično ?skandinavsko zvočno ugodje? ter akustično paleto ,ki se ujema z auro znamke v smislu vrednot okolja, varnosti in oblike.

Eva Lahti pojasni, kaj je skandinavsko zvočno udobje: ?Na Švedskem in Skandinaviji imamo velike ter tihe planjave. Akustično okolje je odprto in prosto, ni omejeno. Tako naše stranke pričakuje to tudi od Volvovega zvoka.?

 

Delo ustvarjanja avtomobilskega zvoka je razdeljeno na 3 dele:

1.      Zvok, ki moti ? primer cviljenje, ropotanje, tuljenje vetra

2.      Zvok, ki obvešča ? primer zvok motorja in ?klik? pri različnih kontrolah

3.      Zvok, ki naredi vtis ? primer zvok zapiranja vrat

 

Pri  specifičnem delu na zvoku motorja v novem laboratoriju, se fokusira na 2 kriterija: zvok ki obvešča ter zvok, ki naredi vtis.

Za zvok motorja, ki zagotavlja informacije, strokovnjaki namigujejo k optimalnemu ravnotežju ? avtomobilske vozne značilnosti, hrup cest ter občutek za upravljanje naj bi ustvarili edinstven koheziven vzorec.

?Če potujem s stalno enakomerno hitrostjo, naj bi motor proizvajal prijeten, sproščujoč zvok. Če pa pospešim iz nizke hitrosti na polno, bi se morala slišati očitna razlika. Dobiti bi morali feedback, da si lahko potrdim kaj počnem in tako ne izgubim intuitivne vezi z avtomobilom.? pojasni Eva Lahti.

Johan Stenson ima občutek, da lahko znanost o razvoju impresivnega zvoka motorja postane pomembno konkurenčno orodje za varnost strank.

?Za impresiven zvok motorja, smo z našim produktom dosegli osupljive rezultate. Prvi avtomobil na katerem smo delali je bil V8-powered Volvo XC90. Naš namen je bil ustvariti sofisticiran V8 zvok s tipičnim evropskim prizvokom.? pravi Johan Stenson. Prav ta, V8 motor, sodi med Evine najljubše. Bila je vpletena v testiranje, v katerem je bil avtomobil sprva peljan zelo počasi. Motor je deloval diskretno, kot bi predla mačka. ?Nato smo zamenjali testne voznike. Razlika je bila očitna.?

Johan Stenson ima prav tako svojega favorita. Uživa v zvoku Volvovega pet cilindričnega motorja, tako kot zveni prvi Volvo 850. ?To je bilo očarljivo, hripavo klokotanje ? kot rock&roll v svojih najboljših časih? pojasni.

V bližnji prihodnosti so za strokovnjake akustike v NVH centru predvideni zanimivi izzivi. V letu 2012 bo Volvo Cars pričel s trženjem hibridnih avtomobilov, ki so električno/dizelskega pogona. Ko je avto napolnjen z elektriko, je avto tih. To pomeni, da bo drug, bolj vznemirljiv zvok bolj opazen. Pomembna bo tudi varnost avtomobila v prometu.

 

Dejstva o novem pol-akustičnem testu v laboratoriju v NVH Centru

?         Popolno začne delovati v prvi polovici leta 2009

?         Stavba je varovana pred vibracijami okolja ter vsem zunanjim motnjam

?         Trinadstropna stavba ima 3 vibracijska področja

?         Testna soba je narejena iz betona; meri 22X15,9X6,75 metra

?         Zvočno izolirane izbokline, ki pokrivajo stene ter strop, merijo 1,5metra od betonskih tal do vrha

?         Mersko orodje je narejeno za štirikolesna ter dvokolesna vozila

?         Maksimalna izhodna moč je 300kW med 90 in 250 km/h pri visokih zmogljivostih


Galerija: