Predstavitve

Prenovljena Mazda CX-7 že v Sloveniji

 

 

Mazdino športno terensko vozilo CX-7, ki je bilo v Evropi predstavljeno leta 2007, doživlja prenovo. Poleg na prvi pogled vidnih izboljšav prenovljena Mazda CX-7 prinaša kup novosti, med katerimi je gotovo najpomembnejša dopolnitev motorne ponudbe z izjemno čistim dizelskih agregatom.

 

Mazda CX-7 je eden prvih SUV-jev na svetu, ki učinkovito in elegantno združuje športno obliko in prav takšne vozne lastnosti s praktičnostjo in prostornostjo. Vse od predstavitve leta 2006 je to edinstveno športno terensko vozilo vse bolj in bolj priljubljeno, saj je bilo doslej prodanih že 190.000 enot, v Mazdinih vitrinah pa se svetlika tudi 15 mednarodnih nagrad, ki jih je prejela Mazda CX-7. V Evropi se je v zadnjih dveh letih za CX-7 doslej odločilo več kot 30.000 kupcev, dobri pa so tudi obeti za naprej, saj je segment non-premium kompaktnih SUV-jev ponovno v porastu. Evropejci pri Mazdi CX-7 cenijo predvsem športno obliko, prepričljive vozne lastnosti in mešanico vsakdanje praktičnosti, prostornosti in kakovosti.

 

 

-          Nova večja petkotna maska hladilnika za še več dinamičnosti in športnosti

-          Spodnji del maske hladilnika v srebrni barvi, za še bolj prestižen karakter (odvisno od opreme)

-          Kromiran prag pod vrati poudarja športno podobo Mazde CX-7 (odvisno od opreme)

-          Poudarjen zadnji odbijač z difuzorjem in večji spojler nad vrati prtljažnika (odvisno od opreme)

-          Sedem barv zunanjosti, vključno s popolnoma novimi Aluminium Metallic, Stormy Blue Metallic Mica in Sparkling Black Mica barvami

-          Nova 18- ali 19-palčna lita platišča z dinamično tridimenzionalno zasnovo (odvisno od nivoja opreme)

 

Dodelave notranjosti poudarjajo vtis o kakovosti in trpežnosti

 

-          Novi materiali oblazinjenja in armaturne plošče so še bolj kakovostni in odporni na umazanijo

-          Novi materiali na sredinski konzoli in kanalu, skupaj z izjemno trpežnim in udobnim uretanom na naslonu za roko

-          Nov volanski obroč

-          Nova oblika merilnikov z modro krožno osvetlitvijo, beli kazalci in tridimenzionalna oblika števil

-          Spremenjena armaturna plošča z integriranim multi-informacijskim zaslonom (MID) in navigacijskim sistemom (odvisno od nivoja opreme in tržišča)

-          Sredinska konzola s piano lak ali kovinskim nanosom (odvisno od nivoja opreme) za večjo raven prefinjenosti

-          Reže za zrak s kromiranimi obroči, ki preprečujejo bleščanje

-           Novi nasloni za roke v vratih spredaj in zadaj z mehkim oblazinjenjem omogočajo še več udobja in dajejo še boljši vtis o kakovosti

 

Udobje, funkcionalnost in oprema

 

-          Še manj hrupa v notranjosti zaradi boljše izolacije

-          Multi-informacijski zaslon (MID) na vrhu armaturne plošče, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in parkiranju in nov navigacijski sistem (odvisno od nivoja opreme)

-          Navigacijski sistem s 4,1-palčnim LCD-zaslonom, postavljenim v MID, za doplačilo

-          Premium avdio sistem in sistem za prostoročno telefoniranje z Bluetooth vmesnikom in možnostjo predvajanja glasbe s prenosnih avdio predvajalnikov (odvisno od nivoja opreme) z možnostjo upravljanja na volanskem obroču

-          Električno pomičen voznikov sedež s tremi spominskimi funkcijami

-          Električno pomičen sovoznikov sedež

-          Posebni školjkasti športni sedeži, delno obdani z usnjem

 

 

 

Oblika

 

Ob predstavitvi leta 2007 je Mazda CX-7 na evropska tržišča v segmentu SUV prinesla obliko, ki je pri potencialnih  kupcih poskrbela za izbruh čustev, običajno rezerviran le za športne avtomobile. Tudi pri prenovi so snovalci in oblikovalci izhajali iz tega dejstva in športno naravo modela CX-7 popeljali še korak dlje. Zato so se odločili za spremembe na sprednjem delu, poskrbeli za bolj dinamično obliko zadka, še izboljšali kakovost izdelave in dodali še ščepec prestiža in prefinjenosti.

 

 

Zunanjost ? Športnost in enostavnost

 

Prenovljena Mazda CX-7 je še vedno ekstremno dinamične oblike, tudi zaradi a-stebrička, ki se dviga pod zelo ekstremnim kotom 66 stopinj, proti zadku dvigajoče se bočne linije, spojlerja nad vrati prtljažnika in širokih kolesnih lokov, ki so oblikovno zelo blizu kolesom na RX-8. Z novo peterokotno masko hladilnika tako CX-7 stopa v korak z novo generacijo oblikovanja Mazd, novost pa so tudi spremenjene meglenke, ki so ujete v dinamične fasete in odlično dopolnjujejo agresivno obliko sprednjega odbijača. Dinamičnost poudarjajo tudi kromirani žlebovi pod vrati in ob stranskih steklih ter nov, večji spojler na zadku (odvisno od nivoja opreme). Izbirati je mogoče med 18- in 19-palčnimi litimi platišči ter sedmimi barvami zunanjosti, med katerimi so nove Aluminium Metallic, Stormy Blue Mica in Sparkling Black Mica.

 

Notranjost  ? Še več občutka kakovosti

 

S prenovo je CX-7 ohranil tudi prostornost in praktičnost SUV-ja, ki jo dopolnjuje tudi ergonomski zasnovana armaturna plošča, ki se po prenovi lahko pohvali s še bolj kakovostnimi materiali, novo obliko volanskega obroča, sredinsko konzolo z multi-informacijskim zaslonom (MID) in spremenjenimi merilniki. K udobju prispevajo tudi novi nasloni za roke v vratih, možnost izbiranja med črno in peščeno bež notranjostjo (odvisno od nivoja opreme) ter osvetlitvijo in piano lak ali metal površino sredinske konzole.

 

2,2-litrski turbo dizelski agregat

 

Za evropska tržišča je Mazda CX-7 odslej ob 2,3-litrskem bencinskem prisilno polnjenem motorju na voljo tudi z 2,2-litrskim turbo dizelskim agregatom s tehniko skupnega voda, ki združuje obilje moči in navora z nizko porabo goriva in posledično nizkimi emisijami ogljikovega dioksida. 2,2-litrski MZR-CD agregat s tehniko skupnega voda zmore največjo moč 127 kW (173 KM) pri 3.500 vrtljajih v minuti ter velikih 400 Nm navora pri vsega 2.000 vrtljajih v minuti. Prenovljena Mazda CX-7 z njim tako iz mesta do 100 km/h potrebuje vsega 11,3 sekunde ter omogoča najvišjo hitrost 200 km/h. Povsem nova zasnova turbinskega polnilnika s spremenljivo geometrijo lopatic in hlajenja vstopnega zraka omogoča hitro odzivnost pri vsega 1.600 vrtljajih v minuti.

 

Sistem skupnega voda skrbi za optimalno zgorevanje in visoko učinkovitost. S pomočjo desetih injektorskih šob omogoča pritisk vbrizganja 200 MPa, zelo natančen čas vbrizga in zato večjo ekonomičnost motorja v vsakem ciklu injiciranja. Motor tudi zato povprečno porabi vsega 7,5 litra plinskega olja v kombiniranem ciklu, k slednjemu pa prispeva jo tudi ustrezna prestavna razmerja. MZR-CD 2,2-litrski turbodizelski agregat je opremljen s filtrom trdnih delcev (DPF) ter novim Mazdinim sistemom selektivne katalitične redukcije (SCR), ki zmanjšuje emisije NOx, in izpolnjuje okoljevarstvene norme Euro 5.

 

2,3-litrski turbo bencinski agregat

 

Tudi po prenovi v prodajnem programu ostaja MZR 2,3-litrski DISI Turbo agregat s tehnologijo neposrednega vbrizga. Ima za 10 odstotkov več navora v območju nad 3.000 vrtljaji v minuti, kar je posledica hladilnega efekta, ki ga omogoča vbrizgavanje bencina neposredno v zgorevalno komoro. Mazdini inženirji so ob prenovi spremenili glave samih batov, ki imajo odslej vdolbinasto zasnovo, ki omogoča vbrizg goriva tudi v fazi kompresije, kar omogoča večjo stabilnost zgorevanja. Moč motorja sicer ostaja nespremenjena, in sicer 191 kW (260 KM) pri 5.500 vrtljajih v minuti, vozniku pa je pri 3.000 vrtljajih v minuti na voljo tudi 380 Nm največjega navora. Vse omenjeno zadostuje za šprint z mesta do 100 km/h v 8,2 sekunde ter najvišjo hitrost 211 km/h.


Emisijske vrednosti odgovarjajo celo standardu Euro 6, za enkrat pa je Mazda CX-7 z bencinskim motorjem homologirana glede na prihajajoče zakonske zahteve Euro 5.

 

Šeststopenjski ročni menjalnik

 

Oba agregata sta povezana s šeststopenjskima ročnima menjalnikoma, pri čemer velja omeniti, da šesta prestava pri dizelskem motorju služi kot t.i. overdrive, kar omogoča dodatne prihranke pri porabi goriva.

 

Karoserija in varnost

 

Po prenovi je karoserija Mazde CX-7 še trdnejša kot poprej, kar prispeva tudi k večjemu nivoju udobja in celo k natančnejšemu krmiljenju. Vzmetenje je posebej prilagojeno vsakemu izmed pogonskih sklopov, kar zagotavlja izjemno lego na cesti in športne vozne lastnosti, ki so bile za CX-7 značilne tudi pred prenovo. Skupaj z naprednim štirikolesnim pogonom z aktivno razporeditvijo navora, je Mazda CX-7 suverena v vseh vremenskih pogojih in cestnih podlagah.

 

S prenovo je Mazda CX-7 pridobila tudi za pet odstotkov trdnejšo torzijsko trdnost same karoserije, kar omogoča še več natančnosti pri krmiljenju in manj hrupa s ceste, novi blažilniki pa omogočajo še več udobja med vožnjo. Inženirjem se je pri prenovi uspelo izogniti povečanju mase, tudi s pomočjo močnih, a lahkih varjenih delov. Različica z dizelskim agregatom je dobila tudi nov električno-hidravlični krmilni mehanizem, ki omogoča še več prihranka pri gorivu, hkrati pa zagotavlja tudi odličen občutek pri vožnji. 

 

Del serijske opreme pri Mazdi CX-7 je tudi elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon z aktivno porazdelitvijo navora, ki temelji na kopici tipal, spremljajočih številne dejavnike - med drugim tudi kot volanskega obroča, hitrost vrtenja koles, lateralne G-pospeške in položaj ventilov ter se glede na vrednosti odloča za razporeditev navora. Sistem lahko do 50 odstotkov navora razporedi na zadnjo os, kar omogoča maksimalno zanesljivost vožnje v vseh razmerah.

 

S prenovo je Mazda CX-7 podedovala izjemen paket aktivne in pasivne varnosti, ki je poskrbel za najboljši rezultat na testu National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) med kompaktnimi SUV-ji. K temu so pri Mazdi s prenovo dodali tudi sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (RVM), kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in parkiranju, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in funkcijo Emergency Stop Signal (ESS), ki z vklopom smernikov v primeru močnega zaviranja opozori druge udeležence v prometu. K varnosti prispevajo tudi velike kolutne zavore, spredaj premera 320 mm, zadaj pa 302 mm (bencinski motor) oziroma 325 mm (dizelski motor). V serijski opremi so tudi številni sistemi aktivne in pasivne varnosti, in sicer DSC s TCS, ABS, EBD Emergency Brake Assist, k varnejši vožnji pa prispevajo tudi samodejni vklop žarometov ter brisalniki s tipalom za dež. Za pasivno varnost skrbi tudi sama struktura karoserije, ki temelji na Triple-H principu, kar zagotavlja večje število con za absorpcijo udarcev pri trkih in seveda množico varnostnih blazin, ojačitve v sedežih, ISOFIX pritrditvena mesta ter pogrezajočo stopalko zavore.

 

Skrb za okolje

 

Mazdo CX-7 je mogoče reciklirati v 95 odstotkih vseh delov, če upoštevamo ponovno uporabo plastičnih delov za odbijače in druge gradnike. Preostalih pet odstotkov so komponente, ki v nobenem primeru niso nevarne okolju, kar gre pripisati tudi uporabi barv na vodni osnovi. Pri samem barvanju so tako emisije ogljikovega dioksida v produkciji manjše za 15 odstotkov, delež organskih topil pa kar za polovico.

 

Mazda CX-7 v Sloveniji

 

V Sloveniji je bilo v letos do konca meseca septembra 2009 na novo registriranih 1.059 Mazdinih osebnih vozil, kar predstavlja 2.46% tržni delež. Rezultat predstavlja drugo najboljšo prodajo v zgodovini Mazde v Sloveniji.

 

Prenovljena Mazda CX-7 z novim dizelskim motorjem je v Sloveniji že na voljo. V lanskem letu je bilo zabeleženih 128 registracij, v letošnjem letu do vključno meseca septembra pa 41 registracij Mazd CX-7.


Galerija: