Novice

V DESETIH LETIH LAHKO POSTANEJO AVTOMOBILI, KI SE VOZIJO SAMI, RESNIČNOST

Nov evropski projekt SARTRE je bil ustanovljen za razvoj in testiranje tehnologije za samovozeča vozila v dolgih cestnih vlakih na avtocestah. Tehnologija ponuja možnosti izboljšanja prometnega toka in potovalnega časa, ponuja večje udobje voznikom, zmanjšuje nesreče, zmanjša porabo goriva in CO2 emisije.

 

Predstavljajte si zapustiti dom pozno zjutraj; pridete do avtoceste, srečate ogromno avtomobilov , ki potujejo en za drugim z normalno hitrostjo. Po nekaj minutah lahko izpustite volan in preostali čas do cilja prebirate jutranji časopis ali pa brez problema telefonirate ali gledate tv, medtem ko se vaš avtomobil povsem varno pelje sam, poleg tega pa še varčuje z gorivom. Ali je vse to le utopija?

Če verjamete današnjim raziskovalcem, ki menijo, da lahko cestni vlaki postanejo realnost v desetih letih, potem ne.

 

Avtomobilska industrija je že leta usmerjena v razvijanje aktivnih varnostnih sistemov, ki delujejo preventivno. Vendar gredo avtomobilski proizvajalci še dlje; razviti želijo tehnologijo, ki dovoli vozilu delovanje brez pomoči voznika za volanom. Poznano kot samoupravljanje vozila. Kar pomeni, da lahko vozilo samo prevzame oblast nad pospeševanjem, zaviranjem in krmarjenjem.

Prvi testni avtomobili opremljeni s to tehnologijo bodo na testnih preizkušnjah v začetku leta 2011. Vozila bodo opremljena z navigacijskim sistemom in z oddajno/sprejemno enoto, ki bo komunicirala z vodilnim vozilom. Ker bo sistem vgrajen v avtomobil, ne bo potrebe po dodatni infrastrukturi poleg obstoječega cestnega omrežja.

 

VODILNO VOZILO

Ideja je, da ima vsak cestni vlak vodilno vozilo, ki bi vozilo povsem enako kot običajno; s popolnim nadzorom nad vsemi funkcijami. To vozilo bi vozil izkušen voznik, kateremu je pot povsem znana. Primer: vodilno vozilo je lahko taksi, avtobus ali tovornjak. Vsak cestni vlak bo sestavljen iz šest do osem vozil.

 

 

MNOGE PREDNOSTI

Prednost cestnega vlaka je, da se lahko vsi ostali vozniki v konvoju med vožnjo posvečajo drugim stvarem. Cestni vlak poveča varnost, je prijaznejši do okolja, zahvaljujoč nižji porabi goriva v primerjavi z avtomobili, ki jih vozimo sami. Pričakujejo do 20% prihranka pri energiji.  Prav tako bi bila cestna kapaciteta veliko bolj učinkovita.

 

?Projekt SARTRE predstavlja mešanico tehnologije, sposobnosti in strokovno znanje Evropske industrije in akademije, z namenom bodriti razvoj varnega in okoljsko učinkovitega cestnega vlaka,? pojasni Tom Robinson, projektni koordinator SARTRE.  ?Z razvojem in izvedbo tehnologije na vozilih, je namen SARTRE projekta uresničiti varen in okoljsko koristen cestni vlak brez dodatnih investiranj v cestno infrastrukturo.?

 

?Verjamem, da veliko ljudi meni, da je to le utopija?, pravi Erik Coelingh, tehnični direktor Active Safecty Functions pri Volvo Carsu. ?Kakorkoli, taka avtomobilska vožnja ne potrebuje nobene hokus-pokus tehnologije in hkrati nobenih investicij v infrastrukturo. Poudarek je na razvoju ter prilagajanju že obstajajoče tehnologije. Hkrati moramo izpeljati zahtevna testiranja za naše visoke zahteve po varnosti.?

 

Raziskovalci vidijo cestne vlake kot veliko korist za vozače, ki se vsakodnevno vozijo  dolge razdalje po avtocestah; bo pa tudi potencialna korist za tovornjake, avtobuse ipd.


Galerija: