Tehnika - novosti

Mazda napoveduje nove tehnologije

 

Mazda je na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu predstavila novo generacijo bencinskih in dizelskih motorjev. Odlikuje jih usmerjenost k zniževanju porabe goriva do 30 odstotkov do leta 2015. Mazda poudarek daje tudi zniževanju vrednosti izpustov škodljivih plinov, uporabi lahkih materialov za doseganje nižje mase vozil in razvoju tišjih, učinkovitejših in tehnološko dovršenih  motorjev. Koncept 'Sky' predstavlja Mazdin cilj  ohranitve večno modrega neba, pod katerim bodo vozniki lahko vedno uživali v Mazdinih voznih užitkih.

 

Dolgoročna strategija tehnološkega razvoja Zoom-Zoom

Vpeljevanje stvarnih pobud za čisto prihodnost

 

Marca 2007 je Mazda predstavila svoj Zoom-Zoom načrt, v katerem je podjetje v celoti predstavilo svojo dolgoročno vizijo razvoja tehnologij in svojih izdelkov. Cilj je proizvajanje avtomobilov, ki vabijo k izjemni izkušnji v vožnji, vzbujajo pozitivna čustva in jih je veselje voziti. Ob vsem naštetem se je podjetje z načrtom zavezalo tudi k zagotovitvi kakovosti in izjemnih užitkov v vožnji. V skladu z zahtevami načrta se je Mazda zavezala, da bo do leta 2015 v povprečju za 30 odstotkov globalno zmanjšala porabo goriva pri svojih avtomobilih.

 

Prvi korak: Tehnologija ?Idling Stop Sistem?

 Mazdin sistem i-stop skrbi za ugašanje pogonskega agregata, ko se vozilo ustavi za krajše časovno obdobje (na primer pred semaforjem). Sistem omogoča kumulativni prihranek goriva med 8 in 10 odstotki. Prva modela z omenjeno tehnologijo sta Mazda3 in Biante.

 

 

Drugi korak: Regeneracija energije pri zaviranju

Omenjena tehnologija pretvarja kinetično energijo v električno, pri čemer omogoča prihranke goriva od 5 odstotkov navzgor.

 

Tretji korak: Hibridni pogonski sklopi

Pri tem pogonskem sklopu je bencinski ali dizelski  agregat povezan z elektromotorjem, ki dovaja dodatno moč v primeru, ko je izkoristek prvega prenizek. Hibridni pogonski sklop je povezan tudi s sistemom ?Idling Stop? in sistemom za regeneracijo energije pri zaviranju ter drugimi sistemi, ki povečujejo izkoristek pogonskega sklopa in zmanjšujejo porabo goriva.

 

Mazdin koncept SKY ? Veselje do vožnje in neskončna modrina neba

 

Za zagotovitev veselja do vožnje, izjemne prijaznosti do okolja ter najvišje stopnje varnosti za svoje kupce so Mazdini inženirji morali poseči tudi po nekonvencionalnem razmišljanju in odločitvah. Tako so lahko dosegli optimalne zmogljivosti prav za vse, kar označuje Mazdin logotip. Ob veselju do vožnje za vse Mazdine kupce podjetje prav tako skrbi za prihodnje rodove in njihovo čisto okolje. Koncept SKY združuje omenjene ideale v razvoju naslednje generacije Mazdinih pogonskih agregatov.

 

SKYTECH ? Okolju prijazna tehnologija razvoja pogonskih sklopov

 

Mazdina inovativna tehnologija SKYTECH služi razvoju nove generacije pogonskih sklopov, ki so jih letos predstavili tudi na salonu v Tokiu.

 

-          Nova generacija bencinskih agregatov: Mazda SKY-G

-          Nova generacija dizelskih agregatov: Mazda SKY-D

-          Nova generacija samodejnih menjalnikov: Mazda SKY-Drive

 

Do leta 2015 bo Mazda globalno izboljšala ekonomičnost svojih vozil za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2008. Z naslednjo generacijo modelov z bencinskimi agregati se bo masa le-teh zmanjšala za več kot 100 kilogramov. Ob izboljšanem količniku zračnega upora, uporabi agregatov Mazda SKY-G in menjalnikov Mazda SKY-Drive bo poraba goriva na ravni, ki danes velja za razred manjših vozil. Modeli velikosti današnje Mazde6 nove generacije z dizelskimi agregati Mazda SKY-D bodo z zniževanjem mase in izboljšanjem aerodinamičnih lastnosti v skladu z načrtom tako varčni, kot je danes Mazda2. Slednja je od Mazde6 manjša celo za dva razreda.

 

Dve najbolj pomembni tehnologiji, ki bosta omogočili konstantno zmanjševanje porabe goriva in dali poudarek na veselju do vožnje, sta novi generaciji bencinskih in dizelskih agregatov Mazda SKY-G in Mazda SKY-D, ki so ju Mazdini inženirji razvili z željo po idealnem zgorevanju. Poleg njiju ne gre prezreti Mazda SKY-Drive samodejnih menjalnikov, ki so zasnovani tako, da minimalizirajo izgube zaradi trenja. Mazdini inženirji so se tako uspešno prilagodili zahtevam po veselju do vožnje in ga uspeli združiti z okolju prijaznimi ter naprednimi varnostnimi tehnologijami.

 

Mazda Premacy RE Hybrid ? Avtomobil za prihodnost brez ogljikovega dioksida

 

Pri Mazdi nenehno razvijajo nove načine izrabe okolju prijaznih virov energije, rezultat razvoja pa je tudi Premacy Hydrogen RE Hybrid, ki je že od marca letos na voljo tudi za poslovni najem na Japonskem. Poganja ga pogonski sklop, sestavljen iz rotacijskega motorja in elektromotorja, pri čemer rotacijski motor s svojim delovanjem zagotavlja električni tok za delovanje elektromotorja. Takšna kombinacija pogonskega sklopa ter uporaba bio-plastike in bio-tkanin omogoča izdelavo in vožnjo brez emisij ogljikovega dioksida. S programom poslovnega najema Mazda želi še izboljšati svoja znanja in izkušnje na področju različnih tehnologij razvoja elektromotorjev, akumulatorjev in kontrolnih sistemov.

Mazdin koncept SKY: Veselje do vožnje in okolju prijazne zmogljivosti za vsakogar

Mazda SKY-G za nižjo porabo goriva in še več navora

 

Štirivaljni bencinski agregati nove generacije, ki nastajajo v sklopu programa Mazda SKY-G, temeljijo na neposrednem vbrizgu goriva in upoštevanju novih znanj na področju zgorevanja mešanice zraka in goriva. Optimizacija samega procesa zgorevanja temelji na upoštevanju štirih ključnih faktorjev, in sicer razmerja ekspanzije, trajanja zgorevanja, nadzora vsesavanja in trenja med samim delovanjem. Naslednja generacija Mazdinih bencinskih agregatov bo opremljena tudi s katalizatorji, ki močno zmanjšujejo uporabo žlahtnih kovin.

 

Mazdin koncept SKY-D

Zvezna moč in zmanjšanje porabe goriva za 20 odstotkov

 

Tudi na področju dizelskih agregatov naslednja generacija, ki sliši na ime SKY-D, temelji na optimizaciji podobnega števila dejavnikov kot bencinska družina SKY-G. Poleg tega je inženirjem uspelo dodatno zmanjšati emisije dušikovih oksidov in sajastih delcev, hkrati pa še dodatno zmanjšati porabo goriva. Uporaba dvostopenjskega turbinskega polnilnika še dodatno izboljšuje zmogljivosti, svoje pa doda tudi nova oblika zgorevalne komore, ki omogoča ustvarjanje optimalne zmesi zrak-gorivo skozi celotno delovno območje agregata. Pogonski agregati SKY-D bodo opremljeni tudi s filtrom trdnih delcev, ki ima zelo kratek čas regeneracije.

 

Mazda SKY-Drive: Novi šeststopenjski samodejni menjalnik z občutnim prihrankom goriva in bolj neposrednim prestavljanjem

 

Z novo generacijo samodejnih menjalnikov Mazda želi še znižati porabo svojih vozil, hkrati pa še izboljšati kakovost prestavljanja, zaradi česar šeststopenjski samodejni menjalnik SKY-Drive omogoča tudi bolj neposreden občutek pri prestavljanju, k čemur pripomore minimalizirana količina olja. Prestavljanje je bolj prefinjeno, športno neposredno in skupni občutek je povsem primerljiv sistemu z dvojno sklopko. Podaljšan čas sklopitve in manjši upor zagotavljata za 5 odstotkov nižjo porabo goriva.

 

Mazda Kiyora: Kompaktno konceptno vozilo, opremljeno s pogonskim agregatom naslednje generacije Mazda SKY-G

 

Na salonu v Tokiu se je javnosti predstavilo tudi kompaktno konceptno vozilo Mazda Kiyora, ki služi kot prikaz uporabe novih Mazdinih tehnologij v realni podobi. Koncept poganja SKY-G pogonski agregat z 1,3 litra prostornine, ki je povezan s samodejnim menjalnikom SKY-Drive, sistemom i-Stop ter sistemom za regeneracijo energije pri zaviranju. Mazda Kiyora tako v mešanem ciklu porabi vsega 3,1 litra goriva na sto prevoženih kilometrov.

 


Galerija: