Reportaže

SEMA SHOW 2009 Las Vegas

 

 

Las Vegas je ponovno gostil izbrano vejo avtomobilske industrije - dodatno opremo in predelana vozila. Skorajda vsa podjetja povezana s predelavami so v pretekih letih beležila rast, kriza pa je tudi pri njih pustila svoje posledice, kljub temu, so razstavne prostore zapolnili. Sejem v Las Vegasu sodi med največje sejem na svetu in je predvsem pomemben za ameriški trg. Avtomobilsko  industrijo privabi vsako leto konec oktobra in v začetku novembra. Na sejmu se predstavijo številna podjetja dodatne opreme in predelovalci, med katerimi lahko nekatere vidimo  tudi v avtomobilskih oddajah na satelitskih TV.

 

Sejem sestavlja več sklopov, med njimi zagotovo največ pozornosti pritegnejo predelave ameriških mišičnjakov, ki  so deležni predelav od pet do glave in to povsem z novo sodobnejšo tehnologijo. Američani predelajo, izdelajo novo podvozje, dodajo nov motor in izpušni sistem, zamenjajo v glavnem skorajda vse dele. Tako nastane novo vozilo, na osnovi starodobne in legendarne oblike. Nekateri izmed njih so namenjeni kasnejši prodaji na dražbah. Veliko je tudi predelav popularnih poltovornjakov. Na ogled pa so pripeljani tudi predelani  terenci,  limuzine ter nekaj športnikov, med njimi tudi nekaj evropskih ter seveda japonskih. Zelo zanimiv  sklop so tematske predelave enakega modela vozila, letos je izstopal novi Chevrolet Camaro,  v vseh mogočih izvedbah.

 

Trend predelav je težko opisati, in podati napoved za prihodnost, še vedno so aktualna velika  krom platišča, večbarvno lakiranje, morda je opaziti, da se na ameriški trg vrača več  ''plastičnih'' dodatkov, nekoliko manj je poslikav t.i. Airbrush-a.     

 


Galerija: