Tehnika - novosti

Zveza Renault-Nissan, CEA in F.S.I. za razvoj in proizvodnjo baterij

 

Zveza Renault-Nissan, Komisariat za jedrsko energijo (CEA) in Sklad za strateške naložbe (F.S.I.) so prod visokim pokroviteljstvom Christiana Estosija, francoskega ministra za industrijo, podpisali pismo o nameri ustanovitve ?joint venture? za razvoj in proizvodnjo baterij za električna vozila.

 

Renault, Nissan in CEA bodo namenili svoja finančna sredstva, tehnično znanje ter infrastrukturo za ta projekt. V skladu s stalno podporo in politiko spodbujanja mobilnosti brez emisij francoskih oblasti se je projektu pridružil tudi F.S.I., ki bo prispeval 125 milijonov evrov. Ker gre za finančno zelo zahteven projekt, se je Evropska investicijska banka obvezala, da bo proučila možnosti za posojilo v višini do 50 % od 280 milijonov evrov vseh posojil.

 

Joint-venture med Renaultom, Nissanom, CEA in F.S.I. naj bi se osredotočal na napredne raziskave, industrializacijo in reciklažo baterij za električna vozila. Družba načrtuje proizvodnjo baterij od srede 2012 v tovarni Flins, 30 km izven Pariza. Načrtovana proizvodna zmogljivost naj bi dosegla 100.000 baterij na leto. Naložba je v prvi fazi projekta ocenjena na 600 milijonov evrov.

 

Baterije bo mogoče prodajati vsem avtomobilskim proizvajalcem. Zveza Renault-Nissan bo uporabila svoje evropske tovarne za proizvodnjo baterij, ki se nahajajo v Franciji, Veliki Britaniji in na Portugalskem, za opremo električnih vozil, izdelanih v Evropi. Renault namerava uporabiti baterije, ki jih bodo izdelovali v Flinsu, za svojo paleto električnih vozil, še posebej za nov model, ki ga napoveduje koncept zoe ze in ki ga bodo izdelovali prav tako v Flinsu. 

Družba bo razvila tudi tehnologije za reciklažo baterij v sami tovarni, kar bo v veliki meri prispevalo k spoštovanju načel trajnostnega razvoja.

 

Francoska vlada je doslej sprejela več pobud za spodbujanje mobilnosti brez emisij, med drugim javna in zasebna povpraševanja za nabavo električnih vozil, ki naj bi prispevala k oblikovanju parka 100.000 službenih električnih vozil do leta 2015, finančno spodbudo (super bonus) v višini 5.000 evrov za nakup električnega vozila do leta 2012 in razvoj infrastrukture, ki je zahtevala naložbe francoskih oblasti v višini 900 milijonov evrov.


Galerija: