Predstavitve

CITROEN C-ZERO: 100 odstotna električna rešitev

 

 

Nič litrov bencina, nična emisija CO2, nič hrupa! CITROËN z vozilom C-ZERO širi svojo ponudbo v razredu manjših vozil s 100 % električnim pogonom. To novo mestno vozilo je bilo zasnovano za lažje premikanje po mestu: majhne zunanje dimenzije, hitro polnjenje in avtonomija, ki v celoti zadošča za vse vsakodnevne vožnje, tako tihe, da lahko pozabimo na mestni hrup. Pravi koncentrat tehnologije in kreativnosti, ki že danes ponuja odgovor na zahteve prihodnosti!

 

Z več kot 5500 že proizvedenimi električnimi vozili se je znamka CITROËN opremila z nenadomestljivo izkušnjo, ki ji bo omogočila prvo mesto na tržču, kjer v prihodnjih letih pričakujemo močno rast.

 

CITROËN C-ZERO, ki ga je znamka razvila v sodelovanju z Mitsubishi Motors Corporation (MMC), bo naprodaj v zadnjem tromesečju leta 2010 in je poleg vozila Berlingo First Electrique, ki je plod sodelovanja s podjetjem Venturi, drugo Citroënovo vozilo na električni pogon. Na francoskem trgu sta oba modela deležna vladnega bonusa 5000 ?.

 

 

PONUDBA, KI JE V SKLADU S POLITIKO ZNAMKE

 

Znamka CITROËN, ki že vrsto let aktivno sodeluje na področju zmanjševanja porabe goriva in toplogrednih plinov in je med vodilnimi znamkami na področju varovanja okolja, v svoj bogat izbor okolju prijaznih vozil dodaja še vozilo C-ZERO.

CITROËN že zdaj nudi:

  • vozila C3 in DS3, za katera so od začetka prodaje dalje na voljo izvedenke z emisijo 99 g CO2 na km,
  • več kot 30 % vozil v prodaji z emisijo CO2 pod 120 g na km.

V programu so prisotne še druge tehnologije:

?         splošna vgradnja tehnologije "Stop&Start" druge generacije v letu 2010,

?         začetek prodaje popolnega hibrida DS5 leta 2011.

 

100 % ELEKTRIČNO VOZILO

 

CITROËN C-ZERO, ki deluje izključno na elektriko, razpolaga s sinhronskim motorjem s trajnim magnetom, ki razvije moč 47 kW ali 64 KM CEE pri 3000 do 6000 vrt/min. Največji navor 180 Nm doseže v območju od 0 do 2000 vrt/min. Moč se prenaša na kolesa prek enostopenjskega reduktorja.

Napajanje motorja zagotavljajo litij-ionski akumulatorji zadnje generacije, nameščeni na sredini vozila. Sestavlja jih 88 celic z zmogljivostjo 50 Ah (z močjo 16 kWh), ki zagotavljajo napajanje z napetostjo 330 V.

Po zaslugi litij-ionske tehnologije so akumulatorske baterije lažje kot pri klasični tehnologiji, ki ponuja iste funkcije. Prav tako ni občutljiva na delna polnjenja, ki nič več ne zmanjšujejo življenjske dobe baterij.

 

 

ENOSTAVNO POLNJENJE, ENOSTAVNA UPORABA

 

Polnjenje akumulatorskih baterij pri vozilu CITROËN C-ZERO je enostavno: zadostuje, da priključite napajalni kabel v 220 V vtičnico. Za polno polnjenje je potrebnih 6 ur. Poleg tega pa je možno v samo 30 minutah napolniti 80 % baterije prek zunanjega priključka z enofaznim tokom 125 A s 400 V in močjo do 50 kW. Uporaba avtomobila je enostavna: zadostuje, da obrnete kontaktni ključ in zvočni signal potrdi zagon motorja. Vožnja z vozilom CITROËN C-ZERO je popolnoma enaka kot pri katerem koli drugem vozilu z avtomatskim menjalnikom. Klasični merilnik goriva tukaj nadomešča indikator napolnjenosti akumulatorske baterije.

 

 

PRAVE IN SODOBNE FUNKCIJE

 

CITROËN C-ZERO je izvrstno prilagojen potrebam vseh vrst podjetij: administracijskih služb, skupnosti, podjetij z voznim parkom z lastno oskrbo z gorivom ? toda tudi potrebam fizičnih oseb, ki iščejo izjemno varčno vozilo pri uporabi. Po zaslugi medosne razdalje, ki znaša 2,55 m, se ponaša s 4 udobnimi sedeži in prtljažnikom prostornine 166 litrov. Avtomobil z impresivno tihim delovanjem ponuja tudi številno opremo s področja varnosti in udobja: servovolan, varnostne sisteme ABS, ASR in ESP, električni pomik stekel, 6 varnostnih blazin, samostojno enoto telematskega sistema za klic v sili in klimatsko napravo; to je le najpomembnejša tovarniško vgrajena oprema.

 

MESTNO VOZILO, PRIMERNO TUDI ZA VOŽNJO IZVEN MESTA

 

CITROËN C-ZERO se lahkotno potepa po mestu zahvaljujoč dolžini, ki znaša 3,48 m, in premeru obračalnega kroga, ki znaša 9 m. Po zaslugi zmogljivosti (največja hitrost je 130 km/h, z mesta do 100 km/h pospeši v približno 15 sekundah, od 60 do 90 km/h pa v 6 sekundah) in avtonomije, ki znaša približno 130 km (po standardiziranih predpisih za kombinirano vožnjo), se z njim lahko brez skrbi podamo tudi izven mesta. 70 % vseh poti, ki se jih v Franciji vsakodnevno prevozi z avtomobilom med tednom, je krajših od 30 km, splošno povprečje pa znaša 40 km.


Galerija: