Predstavitve

Oblikovalska ikona Nissan Cube premierno v Evropi

 

 

 

Novi, tretji rod Cuba z inovativno zasnovo bistroumno povezuje asimetrično obliko in duhovito, zabavno osebnost prepričljive uporabnosti

 

 

Desetletje po tem, ko je Nissan Cube kot vihar udaril v svet avtomobilskega oblikovanja, prihaja njegov novi, še bolj dramatično drzen, tretji rod. V začetku prihodnjega leta bo, tokrat prvič, zapeljal tudi na evropske ceste. Globalno prepoznavna ikona japonskega oblikovanja še odločneje uveljavlja obliko bistroumne, nenavadne, duhovite, zabavne in enkratno uporabne avtomobilske stvaritve. Ob vsem ostaja dosledno škatlast.

 

Po izboru strokovnjakov London Design Museum sodi Nissan Cube že nekaj časa med 50 avtomobilov, ki so spremenili svet. To je namreč vozilo v katerem sta se zlila modnost in uporabnost, saj Cube omogoča interaktivnost med voznikom, vozilom in okolico.

 

Navdih črpa iz vse bolj uveljavljene življenjske filozofije počasnega gibanja (Slow Movement), ki želi preseči težave, izhajajoče iz razmer, povezanih s pomanjkanjem časa in vzpodbuja ljudi k tesnejšemu stiku z okolico. Nissan Cube je potovanje na katerem se uživa v novih izkušnjah in ni le strogo brezoseben cilj. Cube je zasnovan, da bi omogočil uporabnikom užitek in cenitev drobnih prijetnosti, ki bogatijo življenje ter odkrijejo skrite dragocenosti na vsakodnevnih poteh.

 

Z duhovitimi, navdušujočimi potezami, je za Nissan Cube značilen nekonvencionalen slog. Oblika, ki je sočasno zabavna in zaupanja vredna omogoča, da ga dojemamo na dva načina, kot objekt dovršenega oblikovanja in avtomobil. Zasnovan je bil za ljudi, ki ob izboru avtomobila ne podlegajo stereotipom temveč sta jim izjemnega pomena zasnova ter oblika.

 

Alfonso Albaisa, podpredsednik Nissan Design Europe, odgovoren za dizajn Cuba pravi: ?Ob snovanju Cuba smo intenzivno razmišljali o preseganju navideznega prepada med navdušujočim in uporabnim. Avtomobil je namreč vsakdanja življenjska potreba, vendar uporabnik z njim odloči na kakšen način bo živel, na prehitevalnem pasu ali pasu za umirjeno vožnjo.?

 

Oblika novega Nissan Cuba temelji na obstoječi, netradicionalni zasnovi, ki so ji dodali dinamiko gibanja. Oblika izpostavlja veliko medosno razdaljo in velika koloteka, saj so kolesa dobesedno potisnjena v skrajne točke, kar zagotavlja izjemno notranjo prostornost. Tako sta uspešno povezana izjemna uporabnost in zaupanja vredna podoba, ki jo je mogoče šaljivo primerjati s podobo buldoga s sončnimi očali.

 

Okna v sprednjih vratih so kot kvadratki na filmskem traku. Zadnje in bočne, zaobljene, asimetrične šipe, pa zagotavljajo izjemno preglednost ob menjavi voznih pasov ter vzvratnem parkiranju.

 

Med ključne inovativnosti zasnove evropskega Cuba sodi presenetljivo prostorna in udobna notranjost namenjena petim osebam, ki dodatno veča globalno privlačnost avtomobila. Snovalci so slehernem delu notranjosti vdahnili modnost in uporabnost. Z, na pogled vsakdanjimi sedeži, so zagotovili izjemno sproščujoče doživetje v vožnji. Interaktivnost notranjosti zagotavljajo tudi arhitektura oblosti in ukrivljenih potez, nežna valovitost armaturne plošče, oblog vrat ter sedežev.

 

Notranjost posebej zgovorno odkriva naravnanost Cuba, da zadovolji potrebe uporabnikov, saj lahko priljubljene predmete pospravijo in odložijo tam, kjer želijo in ne tam, kjer jim vozilo dovoljuje. Posamična voznikov in sopotnikov sedež ter še posebej velika, vzdolžno premična, zadnja sedežna klop nudijo udobno namestitev. Zadnjo sedežno klop je mogoče vpeti v treh različnih položajih in je v primerjavi s prednjima sedežema nekoliko privzdignjena. Tako sta potnikom v drugi vrsti zagotovljena udobje in preglednost v gledališkem slogu.

 

Jean-Pierre Diemaz, generalni direktor Nissana za marketing in komunikacije pravi: ?Cube kristalizira življenjsko filozofijo počasnega gibanja, Slow Movement. Želimo namreč, da ljudje z našim avtomobilom uživajo v potovanju in v vožnji. Da ne hitijo, marveč si vzamejo čas. V času, ko je vse prehitro, je Cube svojevrstna protiutež stresnemu načinu življenja. To je 'cool' in razsoden avtomobil odločnih potez, z velikim ugledom, ki se na Japonskem postavlja s statusom oblikovalske ikone.?

 

Novi Nissan Cube je na voljo v številnih, privlačnih barvah z izzivalnimi imeni kot so zabavno vojaška, biserno bela, morsko turkizna in barva grenke čokolade. Notranjost je v dveh barvah, črni in bež. Ne glede na barvo so deli notranjosti odeti v prešite obloge v slogu mehkega usnja s posebni šivi v slogu naravnega vala, kar dodatno izpostavlja in povezuje sproščenost ter užitek v vožnji.

 


Galerija: