Tehnika - novosti

Mazdin sistem i-stop prejel priznanje RJC Technology of the Year Award 2009

 

 

Mazda Motor Corporation je za svoj edinstveni sistem zaustavitve in ponovnega zagona motorja i-stop prejela priznanje RJC Tehnology of the Year Award za leto 2009, ki ga letno podeljuje japonsko združenje avtomobilističnih raziskovalcev in novinarjev (Automotive Researchers' and Journalists' Conference of Japan).

 

Sistemi start-stop znižujejo porabo goriva z avtomatsko zaustavitvijo motorja, ko voznik ustavi vozilo. Mazdin inovativni sistem je vgrajen na bencinskih motorjih z neposrednim vbrizgom in za ponovni zagon motorja uporablja zgorevalno energijo.  Za zagon je potrebno le 0,35 sekund. To je dvakrat manj kot pri konkurenčnih start-stop sistemih. Sistem i-stop odlikuje tekoč ponovni vžig in popolna odsotnost vibracij pri zaustavitvi in ponovnem zagonu motorja, ki so značilne za nekatere druge sisteme. Voznik dejansko sploh ne zazna prekinitve delovanja motorja.

 

Mazda je sistem i-stop uvedla v novi Mazdi3 (na Japonskem znani kot Mazda Axela), ki je na evropskem in japonskem trgu kupcem na voljo od junija letos. Mazda3 s sistemom i-stop ima do 15 odstotkov nižjo porabo goriva v primerjavi s prejšnjim  modelom. Modeli Mazde3 s sistemom i-stop na Japonskem ustrezajo visokim okoljevarstvenim standardom in omogočajo 75 odstotkov nižji davek na motorna vozila, zato skoraj polovica letošnje prodaje Mazde3 na Japonskem predstavlja modele s sistemom i-stop.

 

Seita Kanai, Mazdin glavni izvršni direktor za raziskave in razvoj, poudarja pomen sistema i-stop kot ene ključnih okolju prijaznih tehnologij, ki predstavljajo temelj Mazdinih bodočih produktnih strategij. ?Tovrstni inovativni sistem zagotavlja nižjo porabo goriva brez žrtvovanja voznih lastnostih. Prepričani smo, da sistem i-stop odlično izraža Mazdino zavezanost k zagotavljanju užitka v vožnji ob izjemnih okoljevarstvenih in varnostnih odlikah. Ta nagrada predstavlja pomembno priznanje Mazdinim prizadevanjem za varovanje okolja in je za nas še posebno pomembna,? dodaja Kanai. 

 

Japonsko združenje avtomobilističnih raziskovalcev in novinarjev je neprofitna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1990. Njen cilj je prispevati k razvoju avtomobilske industrije z različnimi aktivnostmi, kot je denimo podelitev priznanja izjemnim vozilom in tehnologijam v okviru delovanja komiteja za izbor avta leta (RJC Car of the Year).

 

Avtomobilske tehnologije, ki pridejo v poštev za izbor priznanja RJC Tehnology of the Year 2009, morajo biti na avtomobilskem trgu prisotne med 1. novembrom 2008 in 31. oktobrom 2009. Mazda je priznanje RJC Technology of the Year Award prejela že tretjič. Od tega je prva nagrada leta 1993 pripadla Mazdinem motorju z Millerjevim procesom (uporabljenem pri modelu Xedos 9/Eunos 800), druga pa leta 2003 za edinstven rotacijski motor RENESIS, po katerem slovi Mazda RX-8.


Galerija: