Novice

Nova Opel Astra je prejela pet zvezdic na Euro NCAP testu varnosti

? Visoka stopnja varnosti: nova Astra je zadovoljila zelo stroge kriterije ocenjevanja
? Astrini aktivni vzglavniki nudijo najboljšo zaščito vratu
? Odlični rezultati v primeru trčenja zahvaljujoč izjemno čvrsti potniški kabini

 

Euro NCAP je dodelil do zdaj najvišjo oceno Astrinim aktivnim vzglavnikom, ki ščitijo vrat pred naglimi trzljaji. To je še posebej pomembno glede na to, da je poškodba vratu najpogostejša poškodba potnikov ob močnem trčenju v zadnji del avtomobila. Oplovi aktivni vzglavniki so posebna tehnološka inovacija, ki skupaj s sedeži, Opel uvrščajo med vodilne na tem področju. Vzglavniki se po trku v zadnji del avtomobila povrnejo v prvotno stanje kar pomeni, da ne zahtevajo dodatnih ponastavitev s strani trgovca.

 

Euro NCAP sedaj poda eno skupno oceno, ki lahko maksimalno doseže pet zvezdic. Število zvezdic je odvisno od tega kako dobro se vozilo izkaže v štirih kategorijah: zaščita odraslih potnikov, varnost otrok, zaščita pešcev in varnostne funkcije. Skupen rezultat se izračuna tako, da se upošteva število pridobljenih točk v vseh štirih kategorijah.

 

Astra je prejela tudi odlične rezultate pri zaščiti potnikov na prednjima sedežema v primeru čelnega trčenja. NCAP je Astri podelil dodatne točke tudi zaradi elektronskega programa stabilnosti ESCplus - računalniška tehnologija, ki izboljša stabilnost vozila z zaznavanjem in preprečevanjem zdrsavanja - ki je del standardne opreme pri vseh različicah Astre v vseh 27 državah, ki upošteva Euro NCAP ocene varnosti, kot tudi na Norveškem in Švici.

 

?Opel razvija, oblikuje in izdeluje ene izmed najbolj varnih avtomobilov na svetu. To ni le mnenje, ampak dejstvo, ki ga je potrdila tudi neodvisna organizacija za varnost", je povedal Hans Demant, izvršni direktor Adam Opel GmbH.

 

Struktura karoserije in sistemi varnosti za potnike so v Astri narejeni tako, da izpolnjujejo vse sedanje in bodoče (pričakovane) standarde varnosti, ne samo v Evropi temveč po vsem svetu ter nudijo optimalno zaščito v vseh življenskih situacijah.

 

Med številno varnostno opremo nove Astre spadajo tudi napredni varnostni pasovi z dvojnim zategovanjem, ki ob trčenju zadržijo boke potnikov na mestu in tako preprečijo poškodbe. S tem se izognemo potrebi po vgradnji dragih in težkih varnostnih blazin za kolena ter pridobimo dodatni prostor v notranjosti.

 

Oprema pasivne varnosti nove Astre vključuje še šest varnostnih blazin, pametni sistem opozarjanja na nepripete varnostne pasova, možnost deaktiviranja sovoznikove varnostne blazine kar omogoči varno namestitev otroškega sedeža na sovoznikov sedež. Varnostna oprema vključuje še ABS s številnimi funkcijama pomoči: nadzor zdrsa, novo generacijo sistema ESPPlus, zavorne luči s funkcijo utripanja ob nenadnem močnem zaviranju, prilagodljiva žarometa (AFL+) ter Oplovo oko (Opel Eye).

 

Izredno čvrsta potniška kabina zagotavlja izjemne rezultate pri testih trčenja

 

Osnova pasivne varnosti pri Astri, je ojačana potniška kabina izdelana iz visoko vzdržljivega jekla. Oplovi inženirji so konstrukcijo razvili tako, da je podvržena minimalnim deformacijam s čimer se zagotovi, da je v primeru trčenja večina prostora nedotaknjena kar poveča možnosti preživetja potnikov. Prednji in zadnji del potniške kabine sta zaokrožen s posebnimi conami ?zmečkaninami?, ki nadzorovano spreminjajo obliko konstrukcije in ščitijo potnike.

 

V prednjem delu so tri posebne smeri obremenitve, vključno s podokvirjem podvozja, ki lahko zdržijo silo tudi v primeru čelnega trčenja pri velikih hitrostih, s tem ko absorbirajo in usmerjajo (kanalizirajo) sile trčenja. Za zaštito pri bočnem trčenju, kjer imajo inženjirji zelo malo manevarskega prostora za konstrukcijo con ?zmečkanin?, je bočna struktura izdelana tako, da razporedi obremenitev. Vrata so ojačana z jekleno gredjo, ki so zdaj postavljene diagonalno. Takšna izvedba se je pokazala za bolj učinkovito, saj le-to omogoči, da B-steber narejen iz najbolj kakovostnega jekla, bočni pragovi, tla in ojačana streha, skupaj tvorijo edinstveno mrežo, ki absorbira obremenitve.

 

Inženirji so se posvetili tudi izboljšanju zaščite pešcev s tem ko so zagotovili primerno razdaljo med vsemi nevarnimi točkami pod pokrovom motorja ter izdelali pokrov motorja, ki hkrati zagotavlja primerno čvrstost in ščiti glavo pešcev v primeru trčenja. Astra je dosegla najvišjo možno število NCAP točk v eni izmed podkategorij za zaščito pešcev, zaradi njenih odbijačev, ki so po skoraj celotni širini vozila izdelani iz penastega materijala in ki absorbirajo energijo trčenja ter zmanjšajo poškodbe spodnjega dela nog.

 

Varnost otrok na prvem mestu

 

Astra je dosegla maksimalno število točk pri NCAP-ovem testiranju čelnega in bočnega trčenja za zaščito lutke, ki je predstavljala tri letnega otroka. Takšen rezultat je dosežen zahvaljujoč posebno osnovanim Oplovim otroškim sedežom, ki ščitijo otroke v primeru čelnega in bočnega trčenja. Poleg ISOFIX pritrdil, Oplovi otroški sedeži vključujejo tudi dodatno privezovanje, s katerim se otroške sedeže lahko varno pritrdi na sedeže zadaj. ISOFIX pritrdila za otroške sedeže so nameščeni na zunanjima sedežema zadaj. Na sovoznikovem sedežu se varnostna blazina lahko izklopi kar omogoča varno namestitev otroškega sedeža na sovoznikov sedež.

 

Premišljena strategija za varnost

 

Oplovi inženirji so v novi Astri uskladili aktivno in pasivno varnost z namenom zagotoviti premišljeno strategijo varnosti. Večina tehnoloških inovacij, ki so predstavljeni v novi Astri, so edinstvene v kompaktnem razredu ter zagotavljajo visoko stopnjo varnosti za potnike in ostale udeležence v prometu.

 

Funkcije, ki pomagajo vozniku :

 

  • Prilagodljiva žarometa (AFL+) - sistem, ki v zavojih omogoča samodejno prilagajanje svetlobnega snopa trenutnim voznim in vremenskim pogojem. AFL+ vključuje devet različnih funkcij osvetlitve, ki vozniku omogočajo dobro vidljivost v primeru zavoja in nočne vožnje.
  • Oplovo oko (Opel Eye) - sistem kamere, ki ima dve nalogi: voznika opozori, ko le-ta nenamerno zapelje izven svojega voznega pasu in odčitava prometne znake.
  • Samodejni vklop zasenčenih luči (zaznava zatemnitve, npr. v tunelih).

 

Funkcije aktivne varnosti, ki Astri zagotavljajo odlično upravljanje in nadzor ter tako pomagajo preprečiti prometne nesreče, so:

  • Elektronski program stabilnosti ESCplus, z zaviranjem do treh koles.
  • FlexRide, Oplov mehatronični sistem podvozja s tehnologijo za prilagodljivo stabilnost omogoča, da se avtomobil avtomatsko prilagodi trenutnim voznim razmeram.
  • Ojačevalnik zavorne moči pri nenadnem, močnem zaviranju.

??         Nadzor zdrsa (TCPlus) deluje na motor in na zavore.

 

Poleg izredno čvrste potniške kabine in šestih varnostnih blazin, ostale funkcije pasivne varnosti nove Astre so:

  • Aktivni prednji vzglavniki preprečujejo poškodbe vratu.
  • Varnostni pasovi z dvojnim zategovanjem.
  • Omejevalnik zatezne moči, ki ob trčenju zrahlja napetost varnostnih pasov in zmanjša  pritisk na prsni koš.
  • Sistem sprostitev stopalk ki zmanjšuje poškodbe nog voznika.
  • Posebna oblika sedalnega dela na vseh sedežih, ki preprečuje, da bi potniki v primeru trčenja zdrseli pod varnostne pasove.
  • Energijsko absorbcijski volanski drog.

 

Na voljo pa so tudi varnostni sistemi za opozarjanje:

  • Zavorne luči s funkcijo utripanja ob nenadnem močnem zaviranju, ki opozarjajo vozila za nami v primeru, naglega zaviranja ali aktiviranja ABS pri hitrosti večji od 30 km/h.
  • Samodejna prekinitev delovanja črpalke za gorivo, ki preprečuje iztekanje goriva v primeru prometne nesreče.
  • Varnostne utripalke, ki se avtomatsko aktivirajo v primeru trčenja.
  • Avtomatsko aktiviranje notranje osvetlitve, ki zagotavlja potnikom in reševalcem boljšo vidljivost.

Galerija: